Bizarre bouwwerken

Turkmenistan, het gaafste land waar je nooit van hebt gehoord.

Siem van Woerkom 406 0
Turkmenistan is na Kazachstan de minst dichtbevolkte van de Centraal-Aziatische staten, en zijn infrastructuur leent zich perfect voor bizarre fotoshoots.

Redelijk onbekend

Het is een land wat bij veel mensen niet heel bekend in de oren klinkt; Turkmenistan. Na Kazachstan het minst dichtbevolkt van alle Centraal-Aziatische staten. Veel van zijn droge landschap is onherbergzaam voor planten- en dierenleven. Behalve oases in smalle stroken naast de hoofdstad en langs de rivieren Amu Darya, Morghāb en Tejen, kenmerken vooral woestijnen het land, dat vaak temperaturen meet van rond de 40 graden. Van 1925 tot 1991 was Turkmenistan de Turkmeense Socialistische Sovjetrepubliek, een constituerende (unie) republiek van de Sovjetunie; het verklaarde onafhankelijkheid op 27 oktober 1991.

Perfect voor fotografie

Ondanks zijn rijke geschiedenis is Turkmenistan een relatief jonge staat. Het verklaarde zich onafhankelijk in oktober 1991 na het uiteenvallen van de voormalige Sovjetunie. In maart 1992 werd Turkmenistan lid van de Verenigde Naties (VN) en op 12 december 1995 heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen over de status van permanente neutraliteit van Turkmenistan, het leidende beginsel van het buitenlands beleid van Turkmenistan.

Dit zorgde er ook voor dat het land er zo bijzonder is gaan uitzien qua infrastructuur en architectuur.  

Fotograaf Amos Chapple ging in de zomer van 2012 naar Turkmenistan. Deze foto's - sommige nu pas voor het eerst gepubliceerd - geven de griezeligheid en het spektakel weer van een van de meest gesloten landen ter wereld. Foto's van de serie zijn hier te bekijken. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem