Kill your darlings

Tip: zorg voor een goede selectie

Jasper van Bladel 2630

Wat is de beste eigenschap van een goede fotograaf? Goede foto’s maken, dat is duidelijk. Op twee? Kill your darlings. Het goede beeld selecteren, dát is wat een fotograaf een goede fotograaf maakt.

Een goede fotograaf weet welke beelden goed zijn en welke niet. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het kunnen maken van een goede foto. Want, zo weet elke fotograaf, tegenover een goed beeld staan vijf slechte. Het is de kunst dat goede beeld uit die selectie te vissen. Dan pas ben je een goede fotograaf.

Fotograferen is natuurlijk veel meer dan op een knopje drukken, het vereist daarnaast ook enorm veel inzicht in wat mensen van je beeld verwachten. Of dat nu je opdrachtgever is, of het publiek dat de foto straks in gepubliceerde vorm gaat zien. Een bakker kan nog zo’n goede appeltaart bakken, als de klant een quiche wil hebben heeft de bakker het per saldo niet goed gedaan. En zo is het ook met fotografie.

Gave

Als fotograaf ben je zo goed als je laatste beeld, zegt een klassiek spreekwoord. En zo is het ook, want wat een goede fotograaf van een minder goede onderscheidt, is de gave om doorlopend het goede beeld te maken én uit te kiezen.

Welk beeld uit je selectie precies het goede is, dat is nog best moeilijk te bepalen en het hangt daarnaast ook nog eens af van een heleboel factoren. Wie is je opdrachtgever en wat wil hij of zij met de beelden bereiken? Welke doelgroep gaat je beeld zien? Wordt de foto online of in een geprint medium afgebeeld? Welk beeld precies hét goede beeld is, is dus afhankelijk van veel factoren. Dit geldt zowel voor professionals als voor de (serieuze) amateur.

Onderscheiden

Kortom: kill your darlings. Uitkomen bij één goed beeld vereist logischerwijs dat de minder geschikte beelden weggehaald moeten worden. We zeggen bewust minder geschikt, want dat is het criterium als je beelden gaat selecteren. Een beeld kan nog zo mooi zijn, als het niet geschikt is voor het doel, de doelgroep, de serie of je opdrachtgever, is het geen goed beeld. Het met grote precisie bewaken van je selectie is naast het maken van goede foto’s hetgeen dat een fotograaf onderscheidt. En onderscheiden, daar gaat het om.

 
afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper