Hulp bij de weekopdracht

Theorie: kleuren in fotografie

Amy Schutte 1538 0
Heb je onze nieuwe weekopdracht gezien? Deze keer vragen we je om kleurrijke foto's in te sturen. Klinkt simpel genoeg, maar om echt alles uit je kleuren te halen in fotografie, heb je misschien wel wat aan deze opfriscursus. Wij helpen je op weg!

Het lijkt misschien basisschool tekenles materiaal, maar kleuren zijn erg belangrijk in fotografie. Ze geven een bepaalde sfeer en uitstraling aan je foto mee, en bovendien leiden ze het oog van de kijker. Even terug naar de basis dus.

Lees ook: Doe mee met de nieuwe weekopdracht 'Kleurrijk' 

Primaire kleuren

Dat zijn de ‘pure’ kleuren, namelijk rood, geel en blauw. Ze worden niet gemaakt door andere kleuren te combineren

Secundaire kleuren

Dit zijn kleuren die uit twee primaire kleuren bestaan, in een 50/50 verdeling. Bijvoorbeeld geel + rood = oranje.

Tertiaire kleuren

Deze kleuren bestaan voor 25/75 of 75/25 uit een primaire en secundaire kleur. Bijvoorbeeld blauw + groen = turquoise.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar op de zogenaamde kleurencirkel. Het zijn:

  • rood en groen
  • geel en paars
  • blauw en oranje

Deze kleuren worden vaak samen gebruikt, omdat ze goed bij elkaar staan en de intensiteit van beide kleuren volledig tot hun recht laten komen. Er zit het meeste contrast tussen.

Verwante kleuren

Deze kleuren liggen naast elkaar in de kleurencirkel. Ze hebben vaak een dominante kleur gemeen, meestal een primaire kleur maar het kan ook om een secundaire of tertiaire kleur gaan. Je ziet dit vaak in de natuur, denk aan de oranje en gele tinten in een herfstbos.

Kleuren

Kleur is in de eerste plaats een eigenschap van licht. De kleur van bijvoorbeeld verf komt uit het licht van de lamp of de zon. Pas in de tweede plaats is kleur een eigenschap van de dingen die kleur hebben. Dit is handig om te begrijpen, want verschil in licht geeft dus verschil in kleuren op je foto’s.

De fotografen van Mango Street leggen je uit hoe zij kleurtheorie gebruiken en laten je zien wat de invloed is in een shoot.

 

Deze fotografen maken gebruik van Paletton.com om van tevoren een kleurenpalet samen te stellen. Dit is heel handig om te doen voordat je gaat fotograferen. Door je bewust te worden van kleurgebruik, kun je betere foto’s maken. Dat geldt niet alleen voor geplande shoots, die je helemaal in de hand hebt. Kleurtheorie staat aan de basis van fotografie, dus het is overal van toepassing. Behalve als je voor zwartwit kiest, natuurlijk.

Lees ook: Doe mee met de nieuwe weekopdracht 'Kleurrijk' 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy