The Miners from Beringen

'The Miners from Beringen' - Reinout van den Bergh

Redactie DIGIFO... 3218 0
Op 28 oktober 2014 is het precies 25 jaar geleden dat de mijn van Beringen de deuren sloot. Drie jaar later viel met de sluiting van Zolder het definitieve doek over de mijnindustrie in België. Dit betekende het einde van een tijdperk.

Persbericht:

We zijn nu 25 jaar verder en de mijnen zijn erfgoed geworden. Nog steeds zijn de gevolgen van de mijnindustrie zichtbaar in de samenleving. Een aantal imposante mijngebouwen zijn beschermd als monument en worden één na één herbestemd, de terrils torenen boven het landschap uit en de gevarieerde bevolkingssamenstelling is deels een gevolg van de wervingspolitiek van de mijndirecties. De mijngeschiedenis heeft de persoonlijke levens van tienduizenden mijnwerkers mee bepaald. Het is dan ook belangrijk om dit verleden in ere te houden: van waar we komen is belangrijk om onze blik te kunnen richten op onze toekomst.

De foto's van Reinout van den Bergh passen perfect in dit plaatje. Hij fotografeerde in Beringen in 1981. Met zijn camera maakte hij deel uit van de gemeenschap. Hij ging met de mijnwerkers mee in de badzaal, naar huis en volgde hen onder de grond. Hij zoomde in op hun zwartgevlekte gezichten, legde hun dagelijkse rituelen vast en fotografeerde het gevaarlijke werk waarmee zij hun brood verdienden. Mijnwerkers hadden een harde stiel, maar de trots om mijnwerker te zijn spreekt uit elk beeld.

Foto: Reinout van den Bergh
Foto © Reinout van den Bergh

Reinout van den Bergh

Reinout van den Bergh (Wageningen, 1957) studeerde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda waar hij sinds 1982 woont en werkt. Als freelance fotograaf reist hij de hele wereld rond. Hij werkte aan eigen fotoreportages en in opdracht van diverse etnografische musea en ontwikkelingsorganisaties. Sinds 2007 is Reinout curator van het internationale fotofestival BredaPhoto.

Foto: Reinout van den Bergh
Foto © Reinout van den Bergh

Expositie

'The Miners from Beringen' is te zien in het Mijnmuseum in Beringen van 31 oktober t/m 21 december 2014 (met uitzondering van 6 en 7 december). Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Publicatie

Bij de expositie wordt een publicatie uitgegeven: 'The Miners from Beringen'. De publicatie is te bestellen via uitgeverij The Eriskay Connection: www.tecbooks.nl.

Foto: Reinout van den Bergh
Foto © Reinout van den Bergh

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie