Tentoonstellingsoverzicht 2024 / 2025

Tentoonstellingsoverzicht 2024 / 2025

Redactie DIGIFOTO Pro 520

In dit artikel geven we je een tentoonstellingsoverzicht voor 2024/2025

Chris Killip

Retrospectief

31 aug. 2024 - 5 jan. 2025

Met een overzichtstentoonstelling van de Britse fotograaf Chris Killip (VK, 1946 – 2020) presenteert Fotomuseum Den Haag een van de meest invloedrijke naoorlogse Britse fotografen, geroemd om zijn empathische, maar vooral eerlijke documentaire blik. In dit overzicht worden meer dan 100 werken bijeengebracht, ahet meest complete overzicht van zijn werk tot nu toe, met ook nooit eerder vertoond werk.

Killip is met name bekend om het werk dat hij in de jaren 1970 en 1980 maakte in het noorden van Engeland. Het land was niet meer het centrum van de industriële wereld. De ene na de andere grote fabriek sloot zijn deuren, met grote werkeloosheid als gevolg. Killip legde deze teloorgang vast en richtte zich op de working class, de mensen die het hardst werden getroffen door de economische aardverschuiving die plaatsvond. Hij wist deze mensen in hun volle waardigheid vast te leggen. Vaak ontstond tussen Killip en de mensen die hij fotografeerde een vriendschappelijke relatie en hij keerde dan ook vaak terug – eerder zonder camera dan met.

Bijschrift: Youth on wall, Jarrow, Tyneside, 1975 © Chris Killip Photography Trust/Magnum Photos

Meer informatie

-

Lisa Barnard

The Canary and the Hammer

31 aug. - 24 nov. 2024

Goud is een eeuwenoud krachtig symbool van waarde, schoonheid en zuiverheid. En zonder het te beseffen worden we er dagelijks mee omringd: in computers, telefoons en in testen voor zwangerschap of het Covid-19 virus. Dat er ook schaduwkanten kleven aan dit edelmetaal laat fotograaf Lisa Barnard (VK, 1967) zien in haar fotografieproject The Canary and the Hammer. In vier jaar en op vier continenten fotografeerde zij mensen die werken met goud.

In kleurrijke en spraakmakende beelden wordt het de kijker direct duidelijk hoe dit

edelmetaal dwars door tijd en ruimte heen nauw verweven is met thema’s als kolonialisme, klimaatproblematiek, uitbuiting, arbeid, gender, migratie, esthetiek en innovatie.

Bijschrift: Moederbord, Hong Kong, 2016 © Lisa Barnard

Meer informatie

-

Man

Portretten uit de collectie

17 aug. - 1 dec. 2024

Waar vrouwelijke fotografen, ongeacht of hun werk over gender gaat, vaak getypeerd worden door hun vrouwzijn, lijkt het werk van mannelijke fotografen vaak los van hun gender te bestaan. Fotomuseum Den Haag presenteert werk uit eigen collectie van mannelijke fotografen die - al dan niet bewust - spelen met het idee over mannelijkheid. Duidelijk wordt dat dit begrip niet vastomlijnd is.

Met werken uit de collectie van onder andere Hans Eijkelboom, Samuel Fosso, Paul Blanca, Erwin Olaf, Yasumasa Morimura en Thorsten Brinkmann onderzoekt deze collectiepresentatie hoe fotografen hun gender onderzoeken, begrijpen en vormgeven. Het resultaat is een meerstemmig beeld op wat mannelijkheid is en kan zijn.

Bijschrift: Rain Mckeul, 2007 © Thorsten Brinkmann

Meer informatie

-

Dirk Braeckman / Léon Spilliaert

12 okt. 2024 - 12 jan. 2025

Bij onze buren Kunstmuseum Den Haag

In de tentoonstelling Dirk Braeckman / Léon Spilliaert confronteert Kunstmuseum Den Haag de oeuvres van twee bepalende Belgische kunstenaars: Léon Spilliaert (1881-1946) en Dirk Braeckman (1958). Hoewel de ene kunstenaar nog niet geboren is wanneer de ander overlijdt, en hoewel Spilliaert veelal werkte met inkt, potlood en pen en Braeckman voornamelijk fotografie als medium gebruikt, zijn er talloze visuele en thematische overeenkomsten te ontdekken in hun oeuvres. Verstilling, afwezigheid, isolatie en suggestie zijn centrale thema's. Grijstinten domineren en er lijkt altijd sprake van een atypische kadering. Hun werk heeft duidelijke wortels in de symbolistische traditie, maar bovenal delen ze een gevoelsmatige verwantschap in het uiting geven aan de mysteries van het leven – een verwantschap die nauwelijks in woorden te vatten is. Reden te meer dat in een grote tentoonstelling nader te onderzoeken.

Bijschrift: Zonder titel © Dirk Braeckman

Meer informatie

-

Marleen Sleeuwits

14 dec. 2024 - 23 mrt. 2025

De Haagse kunstenaar Marleen Sleeuwits (1980) maakt in opdracht van Fotomuseum Den Haag een site specific installatie geïnspireerd door de Open Cube serie van Sol LeWitt. Hiermee bouwt Sleeuwits voort op de bijzondere band tussen het nabijgelegen Kunstmuseum dat vele werken van LeWitt in haar collectie heeft. Een van zijn reliëfs siert bovendien de buitengevel van het Fotomuseum. 

Meer informatie

-

'I'm So Happy You Are Here'

Japanse vrouwelijke fotografen van 1950 tot nu

18 jan. – 5 mei 2025

I'm So Happy You Are Here biedt een nieuw perspectief op Japanse fotografie. Waar het werk van Japanse mannelijke fotografen de afgelopen decennia is toegetreden tot het (Westerse) culturele blikveld, zijn de Japanse vrouwelijke fotografen tot nu toe onder de radar gebleven. Met deze tentoonstelling wordt voor het eerst een groot podium geboden aan het fotografische werk van Japanse vrouwen. Maar bovenal wordt ook het vrouwelijke perspectief op het dagelijkse leven in Japan en de Japanse samenleving belicht.

Met fotografie van de jaren vijftig tot nu, toont I'm So Happy You Are Here werk van meer dan vijfentwintig kunstenaars van verschillende generaties, waaronder Kawauchi Rinko, Isiuchi Miyako en Katayama Mari. Hun werk kenmerkt zich door een hoge mate van creativiteit en experiment. In de tentoonstelling zijn foto’s installaties, video’s en fotoboeken te zien.

De tentoonstelling is samengesteld door Aperture in samenwerking met Rencontres d’Arles. Curatoren: Lesley A. Martin, Takeuchi Mariko en Pauline Vermare.

Bijschrift: Kawauchi Rinko,Untitled,2004; uit de serie the eyes, the ears.

Courtesy the artist and Aperture

Meer informatie

-

Lucas Foglia

Vanaf 17 mei 2025

Fotograaf Lucas Foglia brengt ‘s werelds langste vlindermigratie in beeld. Elk jaar reist de distelvlinder tussen Afrika, het Midden-Oosten en Europa op zoek naar wilde bloemen. Ze volgen deze route al miljoenen jaren. Waar en wanneer de regen valt en waar wilde bloemen groeien verandert door de klimaatverandering in rap tempo. Daarom vertrouwt de distelvlinder meer en meer op onze bloeiende parken, boerderijen en tuinen.

Terwijl Foglia de distelvlinder volgt door gebergten, over zee en uitgestrekte vlaktes, legt hij indirect maar zeer bewust de gevolgen van de klimaatverandering vast.

Veel van de mensen die hij onderweg ontmoet zijn vluchtelingen, die langs dezelfde route naar Europa reizen als de vlinder. In de distelvlinder-migratie ziet Foglia dan ook een allegorie voor onze delicate en onderling verbonden wereld.

Bij de tentoonstelling verschijnt Foglia’s boek Constant Bloom, gepubliceerd door Nazraeli Press.

Bijschrift: Raluca Collecting Butterflies for the Worldwide Painted Lady Migration Project, Switzerland, 2023

Meer informatie

-

Pamela Phatsimo Sunstrum

The Gods and The Underdogs

22.06.2024 – 20.10.2024

Geïnspireerd door landschapsschilderkunst, van Hollandse luchten tot de meer geometrische vergezichten van de Zuid-Afrikaanse schilder Jacobus Hendrik Pierneef, creëert kunstenaar Pamela Phatsimo Sunstrum (Botswana, 1980) een lappendeken van herinnerde landschappen uit haar jeugd in onder meer Botswana, Canada, Soedan, Sri Lanka, Malawi en Panama. Haar werk vertoont raakvlakken met het afrofuturisme, waarin kunstenaars en denkers uit de Afrikaanse diaspora een toekomst verbeelden voorbij de kaders van onderdrukking, met elementen van science fiction en fantasy.

Met een schimachtige ‘cast’ van personages verkent ze ongrijpbare ideeën over jezelf zijn en ergens thuishoren. KM21 presenteert Sunstrums eerste solotentoonstelling in Europa.

Bijschrift: The interview II (2023). Krijt, potlood en olieverf op vier houten panelen, 140 x 200 x 3 cm. Courtesy Pamela Phatsimo Sunstrum & Goodman Gallery

Meer informatie

-

Magali Reus X T.A.C. Colenbrander

02.11.24 - 16.03.25

Magali Reus (1981) is al jaren bewonderaar van het oeuvre van vormgever T.A.C. Colenbrander (1841-1930), die wordt gezien als een van de grondleggers van de Art Nouveau in Nederland. Ondanks het grote verschil in tijd en context ziet Reus vele visuele connecties tussen haar werk en dat van Colenbrander. In deze tentoonstelling toont Reus nieuwe sculpturen en textielwerken in speelse conversatie met keramiek, tapijten en tekeningen van Colenbrander uit de collectie toegepaste kunst van Kunstmuseum Den Haag.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie