Toffe foto met bittere nasmaak

Surrealistisch beeld van sledehonden laat gevolgen klimaatverandering zien

Christel de Wolff 1481 0
Een bijzondere foto die de Deense wetenschapper Steffen Olsen maakte in Groenland gaat de wereld over. Niet in de laatste plaats vanwege de schrijnende boodschap erachter.

Op de foto zien we een achttal sledehonden door azuurblauw water ploeteren. Voor hen liggen de prachtige glooiende bergen van Groenland. De maker van de foto, Steffen Olsen, was op missie in het noordwesten van Groenland om daar meteorologische instrumenten op te halen die eerder op het zee-ijs waren geplaatst om de dikte van het ijs te meten. En daar wordt het spannend: op de foto zien we helemaal geen ijs.

Smeltende ijskappen in Groenland

Door het smelten van de ijskappen op Groenland stond er namelijk een dusdanig flinke laag water op het ijs dat de meetinstrumenten onderwater waren komen te staan. De wetenschapper maakte een foto van zijn uitzicht vanaf de slede, het beeld dat nu massaal wordt opgepikt.

Smeltend zee-ijs is niks nieuws voor Groenland. Ieder jaar smelten er tussen juni en augustus namelijk grote gedeeltes van het zee-ijs. Echter is het dit jaar volgens de wetenschappers wel erg extreem. Op de dag waarop deze foto werd gemaakt, 13 juni, was er namelijk al 40% van het ijs gesmolten, terwijl het smeltseizoen dus nog maar net begonnen is.

Onrust in Groenland

Wetenschappers en opzichters in Groenland trokken al eerder aan de bel vanwege het rap smeltende ijs. In onderstaande video van RTL Nieuws spreekt een parkwachter die al zijn hele leven in Groenland woont en werkt zijn onrust uit over het veranderende landschap. Bekijk de video hieronder.

Kortom, het smeltende ijs in Groenland levert mooie surrealistische beelden op, maar dat zou het eigenlijk niet moeten doen!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel