Reis rond de wereld in 250 meter

Streets of the World expo in Amsterdam

Siem van Woerkom 1190 0
De Streets of the World foto-expositie, met als thema Wereldburgerschap, heeft een lengte van 250 meter en is te bezoeken op de Arnold Schönberglaan aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas.

Muur van 250 meter

Vanaf donderdag 7 maart is de Streets of the World foto-expositie van bekend Nederlands fotograaf Jeroen Swolfs op een wel heel bijzondere locatie te bezichtigen: de bouwschuttingen van het werkterrein van Zuidasdok in het hart van Zuidas in Amsterdam. Hij slaat hiervoor de handen ineen met projectorganisatie Zuidasdok, Hello Zuidas en bouwcombinatie ZuidPlus. Het is de eerste keer dat Streets of the World alle 195 foto’s uit alle landen ter wereld naast elkaar exposeert, die dankzij de doorlopende horizon allemaal met elkaar verbonden zijn. 

Fotograaf Jeroen Swolfs fotografeerde tijdens zijn 7 jaar durende wereldreis het straatleven anno nu in vrijwel alle hoofdsteden ter wereld. In zijn werk legt hij de nadruk op wat ons verbindt als mens en hoe veel we, ondanks al onze verschillen, wereldwijd op elkaar lijken. Zijn missie is om de mensheid dichter bij elkaar te brengen. Bezoekers van de expositie bewonderen 195 foto’s uit 195 landen die een bijzonder en hedendaags inkijkje geven in allerlei verschillende culturen.

Veel aandacht voor educatie

Speciaal voor deze expositie, ontwikkelde onderwijsspecialist Liesbeth Breek een onderwijspakket voor het primair, voortgezet, en middelbaar beroepsonderwijs waarbij wereldburgerschap centraal staat. Ze gebruikt hiervoor de door Harvard Project Zero ontwikkelde Slow Looking methode, waarbij de kijker uitgedaagd wordt om verder te kijken dan wat de ogen bij een eerste indruk waarnemen. Goed observeren en het ontwikkelen van eigen denkkracht staan hierbij centraal. Dat maakt de expositie niet alleen interessant voor fotografieliefhebbers maar ook voor gezinnen met kinderen en scholen. Naast een educatief pakket zijn er ook lesbrieven voor op de tentoonstellingslocatie beschikbaar.

Streets of the World Tour

Jeroen Swolfs heeft verregaande plannen met zijn levenswerk Streets of the World. Streets of de World Zuidas is de tweede officiële stop in de Streets of the World Tour, waarmee hij teruggaat naar alle landen ter wereld om zijn foto’s en verbindende boodschap terug te brengen naar de mensen. Na de officiële lancering van de World Tour op 20 januari 2019 in Dubai en de opening op 7 maart in het hart van Zuidas, is het werk van Swolfs vanaf 2 mei 2019 ook te zien op Canary Wharf in Londen.

Meer informatie over het 'Streets of the world' project is hier te vinden. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem