State of Identity expo in Melkweg

Siem van Woerkom 1060 0
Zondag 17 maart 2019 opent 'State of Identity' in Melkweg Expo van Fotoacademie alumnus en docent Milan Gies.

Winnaar Portfolio Review Night

Milan werd in juni 2018 tijdens de Portfolio Review Night voor alumni van de Fotoacademie door verschillende review experts voorgedragen voor een solo-expositie in Melkweg Expo. 
De Fotoacademie organiseert de Portfolio Review Night jaarlijks in samenwerking met Melkweg Expo en is onderdeel van het Fotoacademie Alumni Programma. 

Lees ook: Japans naakt expo in Sieboldhuis

Solo-expositie 'State of Identity'

Wat als je je niet thuis voelt in de rol die de maatschappij je toebedeelt op basis van je uiterlijke geslachtskenmerken? In ‘State of Identity’ brengt Milan Gies tien jongeren die op zoek zijn naar hun genderidentiteit in beeld. De geportretteerden bevinden zich in verschillende fasen van hun transitie en geven zich—vaak voor het eerst— letterlijk en figuurlijk bloot voor de camera. Op een respectvolle manier legt Milan het moeizame en vaak pijnlijke proces van een gendertransitie vast. Hij focust niet op het man of vrouw zijn, maar op de jongere en hun zoektocht. De foto’s zijn iconisch en intiem tegelijkertijd, grijpen de kijker naar de keel en laten niet snel los.

Milan werkt lange tijd aan een project met dezelfde modellen. Zo bouwt hij een vertrouwensband op en probeert hij zijn modellen in al hun menselijke complexiteit af te beelden. Hij isoleert zijn modellen van het dagelijks leven en portretteert ze als levende schilderijen in een studiosetting. Hij toont hun ontwikkeling op fysiek en emotioneel vlak en geeft in zijn foto’s hun innerlijke strijd een stem.

De expositie vindt plaats in de Melkweg Expo. Dit is een expositieruimte voor tentoonstellingen van innovatieve, eigentijdse fotografie en een platform voor jonge kunstenaars. Een laagdrempelig podium waar veelal jonge mensen op ongedwongen manier met kunst en cultuur in aanraking komen en de enige fotografieplek die standaard tot 23:00 uur open is.

Kijk voor de openingstijden op Melkweg Expo.

Lees ook: Huis Marseille toont werk van vier fotografes

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem