Onderschat de natuur nooit

Iconische fotoplek Into the Wild eist nieuw slachtoffer

Siem van Woerkom 1590
Een verlaten bus in de wildernis van Alaska is door de jaren heen een plek geworden waar veel hikers heen proberen komen door het bijzondere verhaal achter de schoolbus en zijn inwoner. Meer dan eens loopt het echter niet goed af met de hikers door de heftige weeromstandigheden en lastige paden. Enkele dagen geleden was het helaas weer raak.

In de voetsporen van..

Veramika Maikamava, een 24-jarige Russische vrouw is afgelopen donderdag overleden in Alaska toen ze werd weggevaagd terwijl ze probeerde een door regen gezwollen rivier over te steken terwijl ze naar de bus wandelde waar Chris McCandless in 1992 uithongerde.

Maikamava reisde met haar nieuwe echtgenoot op een bedevaart naar de "Magic Bus" waar de 24-jarige McCandless stierf onder onduidelijke omstandigheden in 1992. McCandless verbleef 118 dagen in de bus, die daar jaren eerder door een bouwbedrijf was achtergelaten. Het verhaal van McCandless werd beroemd door het boek Into The Wild van Jon Krakauer en een 2007 filmversie die enorm populair werd.

The Anchorage Daily News meldt: 'De pasgetrouwden Veramika Maikamava en Piotr Markielau, beiden 24, probeerden de Teklanika-rivier over te steken toen Maikamava onder water werd geveegd', zei Ken Marsh, een woordvoerder van de troopers. De bovenste kruising, die over het algemeen snel is, liep hoog vanwege de recente regenval. 'Terwijl de twee door middelhoog water waden, zich vasthoudend aan een touw dat de lengte van de oversteek overspant, verloor Maikamava blijkbaar haar greep op het touw', zei Marsh.

into the wild

Lokroep van de bus

De bus van McCandless is een onweerstaanbaar lokmiddel gebleken voor veel wandelaars, van wie sommigen in de problemen zijn geraakt in hun poging om het te bereiken. In de periode 2009-2017 zijn er 15 door de staat gegenereerde zoekacties en reddingen georganiseerd. Velen van hen hadden ook problemen met het oversteken van de rivier de Teklanika, waaronder een 29-jarige Zwitserse vrouw die in 2010 verdronk op dezelfde plek waar Maikamava werd weggevaagd.

Alaska State Troopers drong er bij mensen op aan 'voorbereid te zijn en ook je beperkingen te kennen. Als die rivier te hoog of te snel is, weet dan wanneer je moet stoppen.' Lokaal is er een discussie over de bus en of hij verwijderd moet worden of niet. 'Ik zou zeggen dat de meeste mensen die hier wonen de bus weg willen hebben', vertelt een lokale sneeuwhonden fokker.  

Into the Wild vertelt het waargebeurde verhaal van de 19-jarige Christopher McCandless die zijn bevoorrechte leven en veelbelovende toekomst verliet om een terug-naar-natuur-zwerver te worden in de jaren 1990. Onderweg ontmoet hij een reeks mensen die hem allemaal op een unieke, betekenisvolle manier zullen vormen.

into the wild

(beeld: Into the Wild - 2007)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem