Stop met deze 10 gewoontes in 2020

Sterre Hartjes 340 0
2020 is net begonnen en misschien had je al voornemens voor jezelf of misschien ook niet. Stop met de volgende 10 gewoontes die elke fotograaf wel eens doet. Laat ze achter in 2019 en groei als persoon en als fotograaf.

Stop met wachten op klanten

Je maakt hier en daar wat foto's, post ze met de juiste hashtags op sociale media, praat met andere fotografen en reageert onder fotografie artikelen met pittige feedback en nog vraag je je af waar je klanten blijven. Om in het licht te komen bij klanten moet je actief blijven. Marketing is iets wat 24/7 door blijft gaan. Het is niet een eenmalig aas wat je uithangt en wacht tot je beet hebt. Je haalt soms een kleine opdracht binnen maar, echte vangsten waarmee je je brood kan betalen komen niet. Stop met afwachten want daar wordt je zelf ook moe van. Blijft je fotografie vernieuwen en durf zelf op zoek te gaan naar opdrachten. 'A watched pot never boils.'

Stop met geld uitgeven aan onnodige dingen

Heb je die nieuwe camera wel echt nodig? Of dat objectief? Of die andere nieuwe fotografie gadget? Misschien wel. Maar blijf altijd kijken of het echt van toegevoegde warde is voor jouw apparatuur. Vergelijk het bedrag met andere dingen die je er mee kan doen. Bijvoorbeeld, is het bedrag van dit nieuwe objectief het waard of kan ik het ook uitgeven aan een gestructureerd mediamarketingplan? Neem de tijd om echt goed te kijken naar wat je nodig hebt en wat je nodig denkt te hebben. Stop met het kopen van dingen waar je na een paar maanden op uitgekeken bent.

Stop met het vergelijken met andere fotografen

Het bekijken van het werk van andere fotografen kan geen kwaad maar, stop met het vergelijken van hun werk met het jouwe. Fotografie is een creatief vak en wanneer je gaat vergelijken en je werk gaat aanpassen op dat van een ander, gaat de creativiteit weg. Je creativiteit haalt de juiste klanten naar binnen en zorgt dat je het werk leuk blijft vinden. Kijk ook niet naar de instellingen die zijn gebruikt bij het maken van een foto. Elke foto heeft andere unieke omstandigheden. Daarnaast bewerkt vrijwel elke fotograaf zijn foto's en kunnen de instellingen niet overeen komen met het resultaat.

Stop met je gear de schuld geven

Nieuwe apparatuur gaat je echt niet omtoveren tot een betere fotograaf. Alleen oefening en ervaring gaat je helpen om je fotografie te verbeteren. Soms heb je inderdaad een snellere of een lichtere body nodig. Maar het belangrijkste van het fotograferen is wat er tussen je oren zit, niet wat je in handen hebt. Je hoeft niet het beste van het beste te hebben om ook de beste fotograaf te zijn.

Stop met het volgen van trends

Wanneer je alle trends probeert te volgen, kom je nooit toe aan tijd om je eigen specialiteiten te kunnen ontwikkelen. Je werk zal niet meer zijn dan een eindeloze herhaling van een gehypet thema. Besteed je tijd daarom aan het onderzoeken van je kracht en je talent. Hoe ga je je talent uiten naar klanten en hoe word je beter in je werk. Klanten huren je in voor jouw unieke werk en niet voor het namaken van een foto die ze hebben gezien op internet. Stop met het volgen van trends en ontwikkel je eigen stijl.

Stop met het zien van succes in je likes

Aandacht op sociale media voelt goed en dat weten wij ook. Weet wel dat alle likes en volgers niks te maken hebben met de kwaliteit van je fotografie. Je kunt de mooiste foto's delen via Instagram om vervolgens enkele likes te ontvangen. Er zijn bekende fotografen die niet eens een social media account hebben en nog succesvol zijn. Stop met het zien van succes in je likes, kijk naar blije klanten en zie daar je succes in.

Stop met twijfelen aan jezelf

Er zijn genoeg redenen waarom je over jezelf zou gaan twijfelen. Je bent bijvoorbeeld nog maar net begonnen met fotograferen of andere mensen zijn in jouw ogen beter en nog veel meer. Geloof ons wanneer we zeggen dat je niet de enige bent. Er bestaat geen enkele fotograaf die alles voor elkaar heeft, niet tegen problemen aanloopt of geen onzekerheid kent. Wanneer fotografen waar je fan van bent werk hebben waar ze zelf ook blij mee zijn, dan heb jij dat ook. Blijf fotograferen en wees trots op je werk. Stop met twijfelen aan je werk en deel je passie met trots aan de wereld.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor 2020. Deze 'gewoontes' waarmee we moeten stoppen gelden voor altijd. Elk moment is een kans die je kan pakken en wie weet is het wel je doorbraak. Ontwikkel jezelf, geef niet op en wees jezelf.

Lees ook: Ga verder met je fotografiewebsite; maak een webshop!