Leerzaam!

Sterrenfotografie: over stacking en panorama's

Renzo Gerritsen 767 0
Sterrenfotografie kan een fascinerende bezigheid zijn. Ian kijkt naar hoe je panorama's van de nachtelijke hemel kunt stacken en kunt stitchen in Adobe Photoshop. Ian Norman zegt dat dit zijn twee favoriete technieken zijn voor het maximaliseren van de beeldkwaliteit van astrofoto's.

Allereerst is het belangrijk om bij het fotograferen van je panorama te zorgen voor een opverlap van ongeveer 50% tussen elke opname. In dit voorbeeld fotografeert Ian Norman met zijn camera in portretstand. Hij legt eerst een rij lucht vast en vervolgens een rij grond. Dit betekent dat je twee afzonderlijke panoramabestanden moet 'stapelen' voordat je de nieuwe bovenste en onderste bestanden in Photoshop samenvoegt. Zijn panorama bestaat uiteindelijk niet uit maar 5 of 6 foto's, maar uit 40 foto's! 

In de video laat Ian nog veel meer zien. hij laat zien hoe je op een effectieve manier ruis uit de foto's verwijderd in het programma StarryLandscapeTracker. Gelukkig doet hij dit niet per foto, maar per 4 foto's. Deze foto's worden 'gestacked', gestapeld tot er 1 foto overblijft. Je ziet dat het programma goed zijn werk doet en de meeste ruis is verdwenen. Daarnaast is het kwalitatief een enorm groot bestand, omdat het 4 foto's zijn die zijn samengevoegd tot 1 bestand. Uiteindelijk houdt hij 10 foto's over die hij vervolgens in Lightroom samenvoegt tot een panorama.

In de video zie je hoe gestructureerd en georganiseerd Ian werkt en dat is al een heel leerpunt op zich. Ben je benieuwd naar hoe dat proces van photo stitching in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video.

 

 

Lees ook: 10 tips om de sterrenregen vast te leggen

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen | Redacteur

Professioneel fotograaf en initiatiefnemer van Avondfotografie.nl

Bekijk alle artikelen van Renzo