Leg de Orioniden vast

10 tips om de sterrenregen vast te leggen

Redactie DIGIFO... 3972 0
Het fotograferen van vallende sterren kan erg mooie beelden opleveren, maar kan wel lastig zijn. Wij geven tien tips om je kansen te vergroten.

Hierbij een aantal tips als voorbereiding, mocht je vallende sterren vast willen leggen.

Locatie

Het spreekt voor zich dat je meer vallende sterren ziet als je meer sterren kan zien. Helaas is er in Nederland heel veel lichtvervuiling, waardoor het lastig kan zijn om er veel te zien. Zoek daarom een donker plekje buiten de stad zodat je zoveel mogelijk sterren kan zien.

Zet alles snel klaar

Hoe meer foto's je maakt, hoe groter de kans dat je een goede foto krijgt van een vallende ster. Als je op een donkere locatie aankomt, zet dat zo snel mogelijk je installatie klaar. Het is erg jammer als je een mooi fotomoment mist omdat je nog aan de koffie zit.

Neem een goede Tripod mee

Als je een foto wil maken van een vallende ster, gebruik je al snel lange sluitertijden. Om te zorgen dat de camera niet beweegt door een beetje wind, is het noodzakelijk om een goede, stevige tripod te hebben.

Blik op oneindig

Camera's kunnen erg lastig scherpstellen in het donker. Het is daarom het makkelijkst om je lens op handmatige scherpstelling te zetten en deze te mikken op oneindig. Hierdoor is de kans het grootst dat de sterren scherp zijn en je voorkomt hiermee dat de camera lange tijd moet zoeken voordat hij een foto maakt.

Draadloze ontspanner

Hoe stevig je tripod ook is, als je zelf elke keer je sluiterknop indrukt, beweeg je je camera. Hierdoor kan je bewogen beelden krijgen en worden je sterren niet scherp. Kies er daarom voor om via een afstandsbediening te fotograferen. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer camera's die je via je smartphone kan bedienen.

Gebruik een grote diafragma

Vallende sterren zijn alleen 's nachts te zien. Dit is natuurlijk een moment waarop er weinig licht is. Gebruik daarom een zo groot mogelijke diafragma, zodat er zoveel mogelijk licht op je sensor valt. Zo weet je zeker dat je niet thuiskomst met pikzwarte foto's.

Neem genoeg stroom mee

Als je foto's maakt van vallende sterren maak je eigenlijk zoveel mogelijk foto's, zo lang als je kan. De kans dat er dan één langskomt als je een foto aan het maken bent is dan het grootst. Neem daarom genoeg batterijen mee zodat je niet na vijf minuten alweer naar huis kan.Vallende ster© A van de Meulen, ingezonden in onze Lezergallery.

Mikken

Mik je camera richting, maar niet precies naar het noorden voor het beste resultaat. Veel vallende sterren komen vanaf het noorden en als je precies naar het noorden mikt komt er maar een klein streepje op je foto. Als je iets naar het oosten of het westen mikt, krijg je een aanzienlijk grotere streep van de ster te zien.

Genoeg opslag

Net als de tip over de batterijen. Je maakt in korte tijd veel foto's, dus zorg dat je ze allemaal kan opslaan. Als je niet genoeg, of te kleine geheugenkaarten meeneemt, moet je om de paar foto's je camera oppikken om er een paar te verwijderen. Hierdoor kan je veel vallende sterren missen.

Compositie

Vergeet niet na te blijven denken over de compositie van je foto. Als je alleen maar sterren hebt krijg je een heel abstract beeld. Probeer daarom ook wat op de voorgrond te zetten, zoals een boom of een auto. Hierdoor geef je het beeld wat meer perspectief en komen de vallende sterren een stuk indrukwekkender over. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie