Spot on: het thema Studio bij Kamera Express

Christel de Wolff 474 0
In het Maandthema van september zet Kamera Express 'Studio' in the spotlights. Daarbij richten ze het lampje op zowel filmen in de studio als op fotograferen in de studio.

'I always prefer to work in the studio. It isolates people from their environment. They become in a sense... symbolic of themselves,' aldus de Amerikaanse fashion- en portretfotograaf Richard Avedon.

Wil je je studio-fotografiekunsten oppakken of verbeteren? Het Maandthema Studio is dan the place to be. Dit online magazine bevat musthaves, een Keuzehulp, een Studio ABC, informatie over Lightshapers, en nog veel meer.

Fotowedstrijd

Er is, zoals elke maand, weer een interessante Fotowedstrijd. Stuur je mooiste studiobeelden in, want: wie niet waagt, wie niet wint. De winnaar van deze fotowedstrijd wint een Profoto A1-flitser. De tweede prijs is een kleine, lichtgewicht paraplu Umbrella Deep S Wit en de derde prijs een Umbrella Deep S Zilver. Profoto-ambassadeur Evely Duis geeft diverse tips, zodat jij fotowedstrijdwaardige beelden kan maken. Maak bijvoorbeeld een Moodboard en experimenteer met flitslicht.

Foto: Evely Duis- Kamera Express Maandthema 'Studio'

De Who to follow-pagina staat weer vol met te gekke online foto-accounts. Geniet van de zachte kleuren en lichtschakeringen in de beelden van beauty photographer Tina Eisen. Tina maakt portretten, superclose-up shots en gebruikt verrassende kleuren en bloemrijke versieringen. Haar fashionbeelden zijn ware kunstwerkjes.

Camila Falquez’ beelden stralen klasse uit, terwijl ze ook iets bevreemdends hebben. De contrasterende kleuren van haar studiofoto’s knallen van het scherm af. Camila werkt voor onder andere Vogue en weet je aandacht te vangen met haar spannende, knap gecomposeerde constructies. En dat terwijl ze volledig intuïtief te werk gaat. Annabelles tof gestylede foodbeelden smaken naar meer! Annebelle maakt kleurrijke productfoto’s en animaties voor grote merken, op een geheel eigen wijze.

Kamera Express zet ook het werk van deze fotografen in de schijnwerpers op deze kleurrijke pagina: Lindsay Adler, Elizabeth Messina, Betim Balaman, Paulina Duczman, Eliza Logan, Cooper Seykens, Adrian & Gidi, Ben Hassett, Balazs Szucs, Thomas Kelly en Pierre Wachholder.

Meer dan genoeg inspiratie

In de interviews vertellen zowel portret- als productfotografen over hun vak. Ahmet Polat vertelt hoe belangrijk het is om je als fotograaf ook te richten op de communicatie. Hij licht dit toe: 'Fotografen verstoppen zich vaak achter hun vak. Ze gedragen zich ongemakkelijk en ongeduldig in het bijzijn van klanten. Dat zie je terug in het werk. Naar mijn mening moet je je 80% van je tijd bezig houden met het overbrengen van je idee. Je wil mensen meenemen in je verhaal. Je hebt pas een goed beginpunt als mensen begrijpen wat je wil vertellen. Dán kun je aan de slag met de uitwerking.'

Foto: Ahmet Polat - Kamera Express Maandthema 'Studio'

Marinus van den Elshout legt uit hoe hij juwelenfotograaf werd en hoe hij het gehele proces zo efficiënt mogelijk inricht. Van eerste afspraak tot de klant tot de uitvoering. Hij besteedt veel aandacht aan het voortraject en aan (verschillende vormen van) editing. Marinus heeft goede trucjes om het licht en de schittering zo gunstig mogelijk in beeld te brengen. Kortom: dit artikel helpt je vooruit als je ambities hebt in de productiefotografie.

Tips en uiteenlopende studio-adviezen

In het tips-artikel geven professionals uiteenlopende studio-adviezen. Toonen en Wientjens, ShotbySud, Sugarcoated Pictures en Richard Terborg geven unieke tips. De beelden die hierbij vertoond worden, maken indruk. De één maakt stoere, rauwe portretten, waarbij de ander een zoetsappige sfeer extreem uitvergroot.

Foto: Richard Terborg - Kamera Express Maandthema 'Studio'

Het Kamera Express-videoteam maakte een tof filmpje, waarin je ziet hoe je een goede productvideo en sfeerbeelden in de studio maakt. Foodspecialist (én Kamera Express-medewerker) Jur Peterusma geeft diverse tips en vertelt enthousiast over food styling, fotografie en film. Jur neemt je mee in zijn food- en fotografiewereld en hoopt dat je er, net als hijzelf, aan verslingerd raakt.

De How to-rubriek van Josefien Hoekstra staat in het teken van opstellingen en styling in de studio. Ze raadt je aan om je modellen op hun gemak te stellen, om veel aandacht aan het concept te besteden, om tijd te steken in styling, accessoires en make-up en om goede aanwijzingen te geven aan het model, zodat hij of zij duidelijke poses aan kan nemen. Verder is het van belang om bewust om te gaan met het licht. Zeker voor een lichtkunstenaar als Josefien zelf. Ze zegt hierover: 'Hoe je het licht toepast, maakt of breekt het beeld.' Josefiens foto’s vallen bovendien op door de opvallende kleuren. Zij vertelt in de How to-rubriek hoe ze omgaat met kleurgels en hoe ze complementaire kleuren combineert en inzet. Daarnaast steekt zij veel tijd in nabewerking, onder andere door gebruik te maken van Lightroom en Photoshop. Je kunt daarmee foto’s transformeren en perfectioneren. Josefien waarschuwt dat je dit echter niet moet overdrijven.

Foto: Josefien Hoekstra - Kamera Express Maandthema 'Studio'

Maandthema 'Studio' bij Kamera Express

Al met al levert dit Maandthema voldoende inspiratie op. De gepassioneerde (beginnende én gevorderde) fotografen onder ons kunnen hun hart ophalen in dit thema. Wie wordt jouw model? Waar ga je precies fotograferen? Welk licht gebruik je? Wat is jouw favoriete studiostijl? Wat wil jij precies leren en ontwikkelen? Toi, toi, toi. Kamera Express ziet je (flitsende) studiobeelden graag tegemoet!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel