Wat betekent AVG voor jou?

Sinterklaas fotograferen, mag het nog?

Christel de Wolff 3011 0

Het heerlijk avondje is gekomen! De Sint is weer in ons land, voorheen een heugelijk moment voor jong en oud. Maar met de zogeheten Pietendiscussie en de focus op privacy vraag je jezelf misschien af of je nog wel mag fotograferen bij zo'n gezellige samenkomst.

De AVG wet is eigenlijk een wet voor bedrijven, maar ook als particulier kun je niet meer onbezorgd foto's kunt maken in menigtes. Voorheen had je ook al toestemming nodig als je deze foto's wilde publiceren, maar nu is eenieder zich ineens veel meer bewust van het dreigende gevaar van privacyclaims en zie je als fotograaf vaak scheve gezichten als je op straat je camera zichtbaar gebruikt. 

Sinterklaas onder vuur

De Pietendiscussie maakt het er bovendien niet makkelijker op. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bevinden zich samen in dezelfde menigte bij de intocht van Sinterklaas en willen niet met elkaar geassocieerd worden. Je moet dus ook nog eens gaan opletten wie je waar op de foto zet. 

Dan maar NIET fotograferen bij Sinterklaas? 

Geenszins! Je hoeft het Sinterklaas evenement niet meteen aan je voorbij te laten gaan, maar je doet er wel goed aan om je van te voren te laten informeren. In onderstaande video komen zaken als portretrecht, privacy en de AVG wet aan bod. Wie mag er fotograferen en met welk doel? Juriste Charlotte, van Charlotte's Law en Fine Prints, legt het aan je uit. 

Meer weten over bijvoorbeeld auteursrecht, privacy, portretrecht, contracten en algemene voorwaarden? Je kunt informatie over deze en andere onderwerpen vinden op de website van Charlotte's Law

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel