Belangrijke regels bij straatfotografie

Christel de Wolff 1245 0
Straatfotografie is enorm populair. Het is een fijne manier om de schoonheid van het dagelijkse leven vast te leggen. Maar mag je zomaar alles en iedereen fotograferen op straat?

Redelijk belang

In principe mag je op de openbare weg foto’s nemen van mensen. In openbare of publieke ruimtes is het nemen van foto’s toegestaan tenzij de geportretteerde een redelijk belang heeft zich hier tegen te verzetten. Als de persoon redelijke argumenten heeft waarbij kan worden aangetoond dat hij als persoon geschaad wordt, kan de publicatie van de foto verboden worden. Het redelijk belang kan gaan over privacy of financiën. Een foto met een zekere nieuwswaarde kan dit redelijk belang echter opheffen.

AVG

Sinds 16 mei 2018 is de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze wet heeft ook een impact op fotografie. De AVG bepaalt immers hoe persoonsgegevens moeten verwerkt worden. In de fotografie spreken we over persoonsgegevens als er foto’s van mensen worden opgeslagen of gepubliceerd. Het betreft foto’s waarop personen herkenbaar in beeld worden gebracht en het belangrijkste onderwerp van de foto zijn.

Als je deze foto’s publiceert, ben je verplicht om de wettelijke regels van de persoonsgegevens correct toe te passen. Je zult dan de grondslagen die omschreven worden in de AVG moeten hanteren. Het is belangrijk dat je kunt bewijzen dat derde partijen, zoals websites of social media, zich ook houden aan de regels van de AVG.

Social Media

Als je foto’s wilt publiceren op social media dien je er rekening mee te houden dat partijen zoals Twitter en Facebook op dit moment niet voldoen aan de Europese privacyregels. Wil je een foto publiceren met mensen die herkenbaar in beeld staan, dan kun je de correcte verwerking van de persoonsgegevens niet garanderen als je de foto publiceert op social media.

Op je eigen website kun je deze foto’s wel zonder problemen publiceren als je website voldoet aan de wettelijke regels.

Conclusie

Iedereen weet dat als je gaat gokken op goksites er bepaalde regels gelden, maar ook als je foto’s online wilt publiceren zijn er bepaalde voorwaarden van toepassing. Al bij al zijn de regels in Nederland vrij helder. Als fotograaf is het belangrijk dat je kennis hebt van deze regels en dat je weet hoe je ermee moet omgaan. De meeste problemen ontstaan door een gebrek aan kennis bij het publiek over het fotograferen op de openbare weg. Fotograferen op de openbare weg is gewoon toegestaan, maar publiceren is een andere zaak.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel