Scherper en sneller

Samsung komt met 64 megapixel sensor voor mobiele telefoons

Siem van Woerkom 871 0
Een camerasensor voor smartphones van 64 megapixel is een feit. Deze wordt eind dit jaar al verwerkt in modellen.

Enorme sensor

Samsung heeft de GW1 camerasensor voor smartphones aangekondigd met een resolutie van 64 megapixels. De sensor heeft pixels van 0,8 micron groot. De sensor zal niet puur voor Samsung telefoons gebruikt worden, het bedrijf staat erom bekend dat ze ondanks hun vete met Apple wel onderdelen zoals sensoren aanleveren. Dat zou dus kunnen betekenen dat er uiteindelijk een iPhone model kan verschijnen met de enorme sensor en de mogelijkheid om grotere foto's te maken. 

Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de megapixels, maar de informatie die deze kunnen vastleggen. Zo zien we tegenwoordig vaak technieken waarin mobieltjes de totale megapixels als data opnemen en daarna verkleinen tot een foto met meer beeldinformatie. Zo maakt een 48 megapixel telefoon uiteindelijk een foto van rond de 15 megapixel. Los van het voordeel dat er hiermee de opslag in controle kan worden gehouden, is het vooral zo dat merken dit doen om de beeldkwaliteit te verbeteren van kleinere foto's. 

Video mogelijkheiden

Niet alleen voor foto's is dit belangrijk nieuws, ook op het vlak van video worden er grote sprongen gemaakt. Zo kan de de GW1-sensor video's maken tot 480fps op full hd resolutie. Ook zijn zaken als de ruisreductie in 4K beelden verbeterd en zullen full hd beelden vele malen scherper aanvoelen.

Naast de GW1 heeft Samsung aangegeven met de tweede generatie van zijn 48-megapixelsensor bezig te zijn, die verschillende autofocus-technieken toevoegt. Als alles soepel verloopt kunnen we de sensoren eind dit jaar al in telefoons verwachten. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem