Rutger ten Broeke – In Hindsight te zien in Museum Hilversum

Redactie DIGIFOTO Pro 542

Vanaf 20 april presenteert Museum Hilversum ‘Rutger ten Broeke – In Hindsight’. Een overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf Rutger ten Broeke. Begin 2024 werd Ten Broeke tachtig jaar: de perfecte gelegenheid voor een eerbetoon. De tentoonstelling toont een veelzijdig oeuvre dat bijna 60 jaar omvat. Een klein deel is in de collectie van Museum Hilversum ondergebracht.

Drie vrouwelijke curatoren tonen de fotografie van Ten Broeke vanuit hun eigen blik en in een nieuwe context. In Hindsight is een reis door ruimte en tijd: een fotografische ontdekkingstocht langs persoonlijke verhalen en onbekende werelden.

Met de tentoonstelling In Hindsight creëert Museum Hilversum, door hernieuwd kijken en samenstellen, ruimte voor de verkenning van de verhouding tussen mens en omgeving, om zo nieuwe associaties op te roepen. Ten Broeke stelt die verhouding telkens opnieuw centraal. Hij kadert mens en omgeving nadrukkelijk binnen en buiten beeld. Dat is te zien in zijn portretten, stedelijke en dorpse landschappen, abstracte en natuurlijke vormen in het klein en landschappen waarin de verschijning van de mens bepalend is.

10.000 Portraits

De tentoonstelling omvat bekende werken in combinatie met nog nooit eerder getoond werk. Zo is voor het eerst de serie 10.000 Portraits te zien in een museale context. Ten Broeke zette in een groot aantal steden zijn studio op waarmee hij voorbijgangers portretteerde. Zo zien we de carnavalsviering in Duinkerke, bezoekers aan Museum Ludwig in Keulen en voorbijgangers bij het Amtrack Station in Chicago. Met dezelfde aandacht legde hij een bont geklede feestvierder, een doodgewone postbezorger, of een bekend politicus vast.

Relatie tussen mens en natuur

Ten Broekes foto’s van de mens in de uitgestrekte en afgelegen natuur zijn het meest bekend. De naakte figuren beschouwen en beleven het landschap. Met zijn beelden zoekt de fotograaf naar het moment waarop lichaam en landschap één worden. Wat resulteert in een variatie aan prachtige uitgestrekte landschappen of utopische beelden. Ten Broeke blijft met zijn filmische fotografie zoeken naar de relatie tussen mens en natuur.

Rutger ten Broeke – In Hindsight laat daarnaast fotografische experiment met vorm en natuur zien. Rond zijn huis in Baarlo fotografeert Ten Broeke sinds jaar en dag. Hier ontwikkelt hij hier zijn Sequenties en Vegetable strategies.

Veranderend fotografielandschap

Rutger ten Broeke bevond zich als fotograaf midden in een veranderend fotografielandschap met tijdgenoten als Bertien van Manen en Ed van der Elsken. Documentairefotografie werd steeds populairder, terwijl de zogenoemde staged photography in de jaren tachtig ook de interesse wekte van veel Nederlandse fotografen. Ten Broeke volgde zijn eigen koers, zowel aan het begin van zijn carrière als modefotograaf voor onder andere Viva als later met zijn autonome werk.

Over Museum Hilversum

Museum Hilversum is het fotografiemuseum van Midden-Nederland, specialiseert zich in het tonen van fotografie in de breedste zin van het woord en onderzoekt de grens van de fotografie door deze te combineren met andere kunstvormen. Het museum is een levendige plek voor inspiratie en ontmoeting met lezingen, rondleidingen en masterclasses. Er vinden meerdere tentoonstellingen per jaar plaats. Zowel de tentoonstellingen als de collectie worden gekenmerkt door een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Meer informatie over het museum en de activiteiten in het museum is te vinden op de website www.museumhilversum.nl.

afbeelding van Casper.Tanke.Clipboardmedia_180404

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie