Robert Doisneau - Meesterlijk straatfotograaf

Robert Doisneau - Meesterlijk straatfotograaf

Redactie DIGIFO... 10418 0
Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 1 juni tot en met 1 september 2013 een grote overzichtstentoonstelling van de beroemde Franse fotograaf Robert Doisneau. Doisneau is een van de invloedrijkste reportagefotografen uit de geschiedenis.

Persbericht:

Sinds de jaren tachtig is zijn werk niet meer in Nederland te zien geweest. De tentoonstelling Robert Doisneau | Meesterlijk straatfotograaf bevat 143 foto’s en documenten, waaronder een aantal fotografische iconen zoals De kus bij L'Hôtel de Ville uit 1951, een van de meest bekende en geliefde foto's van de twintigste eeuw.

De foto’s van Doisneau vertellen het verhaal van de straten van Parijs ten tijde van de zware crisis in de jaren ‘30 tot aan de grote veranderingen kort na de verwoestende oorlog. Ondanks de donkere tijd waarin Doisneau werkte, spreekt er hoop uit zijn beelden. Liefde, onbevangen jeugd en stil verlangen behoren tot zijn thema’s. Doisneau ving de essentie van het Franse leven op de gevoelige plaat. Met trots toont het Nederlands Fotomuseum deze tentoonstelling, die past in het streven aandacht te besteden aan de in Nederland onderbelichte canon van de internationale documentaire fotografie.

Robert Doisneau (1912–1994) ontdekte de fotografie aan het eind van de jaren twintig. In de jaren veertig en vijftig genoot hij zowel nationaal als internationaal een brede bekendheid: in de beroemde fotografietentoonstelling The Family of Man (1955) in het Museum of Modern Art in New York was hij de best vertegenwoordigde fotograaf. Doisneau ontving in eigen land vele prestigieuze prijzen en onderscheidingen, waaronder de Prix Nièpce in 1956 en in 1983 de Grand Prix National de la Photographie. In 1984 werd hij benoemd tot Chevalier in de Ordre national de la Légion d'honneur. Eveneens werd hij in dat jaar door de Franse overheid uitgenodigd om opnieuw in de Parijse buitenwijken te fotograferen. Hij deed dat met een groot formaat camera en in kleur – en met een opmerkelijk eigentijds resultaat.

Doisneau De Kus
© Atelier Robert Doisneau, De kus bij L'Hôtel de Ville, Parijs, 1951

Robert Doisneau fotografeerde met zijn hart

Als fotograaf maakte Doisneau deel uit van een bruisend kunstenaarsklimaat in Parijs met grootheden uit de literatuur, kunst, poëzie en film. Hij raakte onder de indruk van Atget, Kertesz en Brassaï, fotografen met een sterk oog voor architectuur en de stad. Zijn interesse voor volkscultuur, taal, de buitenwijk en de demi-monde deelde hij vooral met befaamde schrijvers en dichters zoals Blaise Cendrars en Jacques Prévert. Gezamenlijk trokken zij door de buitenwijken van Parijs en maakten vele tochten langs kroegen, bistro’s en plekken als De Hallen. Zijn leven lang fotografeerde Doisneau het Parijse straatleven op een even betrokken als poëtische manier, met veel aandacht voor de menselijke kanten van het bestaan.

Deze humanistische benadering werd versterkt door zijn opdrachtwerk voor Rapho, een fotojournalistiek agentschap dat de mens en zijn verhaal centraal stelde. Doisneau richtte zich op het individu en toonde veel respect voor de mensen die hij fotografeerde. Hij sprak van zichzelf niet als een jager op beelden, maar als een visser: iemand die rustig afwacht tot zich iets aandient dat de moeite van het fotograferen waard is. Zijn stijl wordt ook wel ‘poëtisch realisme’ genoemd, waarbij sfeer net zo belangrijk is als de heldere fotografische weergave van het vastgelegde tafereel. Robert Doisneau is de maker van een van de bekendste en meest geliefde foto's van de twintigste eeuw, De kus bij L'Hôtel de Ville uit 1951. Door zijn talloze publicaties en tentoonstellingen heeft hij van alle Franse fotografen het meest bijgedragen aan ons beeld van het Franse leven.

Doisneau Anita
© Atelier Robert Doisneau, Mejuffrouw Anita, 1951

Tentoonstelling

Doisneau en andere fotografen uit zijn tijd waren bedreven in meerdere genres binnen de fotografie; van reportage en het nieuws tot mode, reclame, illustratie en politiek. Doisneau staat vooral bekend om zijn reportages, maar heeft tijdens zijn carrière ook gewerkt in de reclame en in de mode. Zo werkte hij onder meer als industrieel fotograaf voor Renault, als fotojournalist voor het agentschap Alliance Photo en als staffotograaf voor het modeblad Vogue. Hij portretteerde daarnaast veel bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso en Alberto Giacometti en schrijvers als Blaise Cendrars en Jacques Prévert. Zijn oeuvre is omvangrijk en divers en nog steeds zeer invloedrijk. De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum omvat een belangrijk segment uit de nalatenschap van deze legendarische fotograaf. Zijn nalatenschap wordt sinds zijn overlijden in 1994 beheerd door zijn twee dochters onder de naam Atelier Doisneau.

De tentoonstelling Robert Doisneau komt tot stand in samenwerking met het Atelier Robert Doisneau in Montrouge, Parijs.

Info: www.nederlandsfotomuseum.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie