DIGIFOTO Pro Awards

Review: Sony RX100VI

Redactie 1040 0
Sony lanceerde begin juni in Venetië de opvolger van de populaire RX100 V-compactcamera, de Sony RX100 VI. Wij waren erbij. Onze bevindingen met deze compacte camera zijn erg positief.

De RX100-serie van Sony was vanaf het begin uiterst succesvol. Met de Mark VI geeft het Japanse bedrijf opnieuw zijn visitekaartje in het 1" supercompactsegment af. 'Sinds 2007 heeft deze markt een enorme groei doorgemaakt', vertelde Yann Salmon-Legagneur tijdens de presentatie van de nieuwste RX100 in een zonovergoten Venetië. Salmon-Legagneur is General Manager Product Marketing Europe bij Sony. De keus voor de Italiaanse locatie liet zich eenvoudig raden; de nieuwste telg in de RX100-serie is net als zijn voorgangers een typische reiscamera, Venetië is bij uitstek een stad voor reizigers. 

Yann: 'Sony was en is heel dominant op de markt van compactcamera's. Deze markt wordt bovendien ieder jaar belangrijker. Wij zien deze markt dan ook echt als een sleutelmarkt.' Dat laatste is zeer begrijpelijk. De smartphone heeft een groot deel van de markt voor compactcamera's weggeconcurreerd. Eén segment is echter in opkomst: de high-end-compactcamera. Ontketend door de allereerste Sony RX100 bieden deze camera's dankzij vijf tot acht maal het sensoroppervlakte van smartphones en lichtsterke zoomlenzen simpelweg veel betere foto- en videokwaliteit.

Aan de prijs

Wanneer we kijken naar de nieuwste Sony RX100, dan kunnen we één ding snel concluderen: Sony luisterde goed naar opmerkingen uit de markt met betrekking tot de RX100 V. Zo misten veel gebruikers van dit model onder andere een touchscreen. Ook over het zoombereik kwamen kritische geluiden uit de markt. Zo heeft de V een zoom van slechts 24/70mm, zijn opvolger kreeg met 24/200mm beduidend meer bereik. Ook kreeg de VI een lcd-scherm met Touch Focus en Touch Pad AF om de gewenste focuspunten aan te geven en de camera eenvoudig te bedienen.   

De camera is met een adviesprijs van €1300,- overigens behoorlijk aan de prijs. In letterlijke zin krijg je voor dat bedrag bovendien erg weinig camera. Met andere woorden: het is met recht een supercompacte camera. Zijn prestaties zijn echter groots. Zo beschikt de Sony RX100 VI over een razendsnel AF-systeem. Volgens Sony zelfs het snelste AF-systeem ter wereld. Naast snelheid scoort de mark VI onder andere ook erg goed op het gebied van scherpte en dynamisch bereik. En, ook niet geheel onbelangrijk, de foto- en videokwaliteit is over het gehele bereik van 24/200mm simpelweg uitstekend.

Doelgroepen

Met deze camera focust Sony eens en vooral op twee doelgroepen: fanatieke reizigers die hun bagage licht willen houden, maar wel thuis willen komen met goed beeldmateriaal en op professionele vloggers. Maar ook professionele fotografen die naast hun “standaard gear” graag een compacte camera in hun tas hebben zitten, kunnen met deze compacte reisgenoot voor de dag komen.

Afgezien van zijn zeer snelle autofocustijd van 0,03 seconden kan de mark VI tot 24 frames per seconde continu fotograferen met volledige AF / AE-tracking. De RX100 VI is daarnaast uitgerust met ‘focal-plane’ fase-detectie met 315 AF-punten. Ook is de camera voorzien van een ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens. Kortom, ben je op zoek naar een 'all-in-one' oplossing, dan is de Sony RX100 VI zeker een optie. Van stadsgezichten tot portretten, de Sony RX100 VI levert prima prestaties.

Ideale compactcamera

‘We blijven onze RX-serie voortdurend verbeteren om hobbyfotografen en professionals van hoogwaardige camera’s te voorzien’, aldus Jelger Annegarn, Marketing Manager Digital Imaging voor Sony Benelux. ‘De nieuwe RX100 VI biedt een groot zoombereik, uiterst geavanceerde autofocus en de mogelijkheid tot supersnelle opnames. Terwijl de camera nog steeds zonder problemen in je broekzak past.' Wij voegen er dit aan toe: de RX100VI is een ideale pocketcamera voor op reis.

Conclusie

De camera is met een adviesprijs van €1300,- behoorlijk aan de prijs. In letterlijke zin krijg je voor dat bedrag bovendien erg weinig camera. Met andere woorden: de Sony RX100 VI is met recht een supercompacte camera. Zijn prestaties zijn echter groots.

Beoordeling Sony RX100 VI

Getest in DIGIFOTO Pro 3.2018

Beeldkwaliteit: 8
Bediening: 8
Snelheid: 8
Behuizing: 8
Prijs / Kwaliteit: 8

Specificaties Sony RX100 VI

Adviesprijs €1300,-
Sensor BSI-CMOS
ISO-bereik 125-12800
Scherm 3 inch
Snelheid 24 fps
Opslag SD/SDHC/SDXC
Gewicht 301 gram
Afmetingen 102 x 58 x 43 mm
Video 4K
Info sony.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie