DIGIFOTO Pro Awards

Review: SIGMA Art 24mm en 40mm f/1.4, alle ruimte voor creativiteit

Siem van Woerkom 5011
We testten de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM en SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM in een intieme boudoirshoot.

Dat de SIGMA Art-lijn een aantal fantastische opties biedt voor full framefotografen zal niemand onbekend zijn. Vanaf de SIGMA 14mm f/1.8 DG HSM tot aan de SIGMA 135mm f/1.8 DG HSM biedt de Art-lijn een brede keuze aan lichtsterke prime objectieven voor portretfotografie. Nu zijn vooral de 35mm en 85mm enorm populair, maar hoe zit het met de minder vaak gekozen brandpuntsafstanden? We namen de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM en SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM op de som in een intieme boudoirshoot.

Twee Titanen

Laten we eens beginnen bij de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM. Let op dat we hier niet spreken over de SIGMA 40mm T1.5 FF, een cine-objectief geoptimaliseerd voor ultrahoge resolutie opnames zoals 6K en 8K, maar dat hier bij SIGMA wel de inspiratie vandaan kwam om een versie voor fotografen te introduceren.

Ik hou van 50mm, maar moet vaak wisselen tussen 35mm en de 50mm omdat ik af en toe toch iets wijder wil schieten. SIGMA vond het ook tijd voor een mooie middenweg en besloot om met de langverwachte SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM op de proppen te komen. En laat die nu ook nog eens bijzonder goede reviews  krijgen. Dit objectief mag echter niet de spotlight stelen van de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM, welke we ook op zak hadden. Dit objectief is simpelweg spectaculair. De brandpuntsafstand leent zich voor landschappen, astrofotografie of simpelweg fotografie onder uitdagende lichtomstandigheden. Helemaal omdat SIGMA aangeeft dat foto's zelfs met het grootste diafragma uitzonderlijk scherp blijven. Voor boudoirshots waarin we iets meer van de omgeving willen zien is dit dus de perfecte keuze.

Ongelofelijk scherp

 We hebben het al keer op keer vernoemd maar de SIGMA Art-lijn biedt enkele van de meest bijzondere objectieven die op de markt verkrijgbaar zijn. Als we naar de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM kijken zien we dat deze beschikt over maar liefst vier speciale 'low dispersion' elementen die helpen bij het minimaliseren van de chromatische abberaties. Daarnaast zorgen twee asferische elementen ervoor dat het beeld compleet vrij blijft van afwijkingen en vervormingen. Een hoop technisch jargon, maar in feite is het een objectief die het allerbeste uit je camera weet te halen. Natuurlijk blijft de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM hierin niet achter, zo zien we bij dit objectief ook de voor de hand liggende keuze om minstens drie FLD F low dispersion glaselementen toe te voegen zodat lensflares, coma en chromatische aberratie tegen worden gehouden.

Los van de technische gegevens gaat het natuurlijk vooral om hoe een objectief aanvoelt en de 'tekening' die hij levert in de zin van microcontrast en kleurberekening. Gelukkig kunnen we melden dat dit helemaal in orde is. Foto's die we maakten met beide objectieven zager er in de voorvertoning op de camera zelf al mooi uit, maar kwamen pas echt tot hun recht wanneer ze geopend werden in Photoshop Raw. Vooral de scherpte valt op. Niet eens zozeer de scherpte in het midden van de foto's, maar meer hoe helder de foto's blijven in de hoeken, zelfs bij foto's geschoten met een diafragma waarde van f/1.4.

Perfect voor boudoir

 Wat er in de foto's opvalt is dat ze zijn geschoten met minder dan perfecte lichtomstandigheden. Wanneer je foto's maakt in een slaapkamer waar maar een enkele straal licht naar binnen valt, is het natuurlijk wel fijn als je alle details nog kunt vastleggen ondanks de donkere sfeer. En dat is gelijk ook het grootste pluspunt van de SIGMA Art-lijn; alle primes hebben een diafragmawaarde van minimaal f/1.4 wat ideaal is voor het maken van foto's in weinig licht. Daarnaast zorgt het uiteraard voor ongelofelijk mooie en heldere 'bokeh' en een scherptediepte die ervoor zorgt dat je onderwerp er echt uit lijkt te springen. Waar je bij sommige andere objectieven de diafragma wat kleiner moet maken (f/2.0 bijvoorbeeld) om er zeker van te zijn dat de kwaliteit en scherpte in orde is, hoef je je hier bij deze twee SIGMA kampioenen niet druk om te maken. Foto's zijn nooit zacht, maar bieden wel een soort elegantie in hun beeldvorming.   

Conclusie SIGMA Art-objectieven

We hebben eigenlijk alleen maar lof voor SIGMA wanneer we naar deze objectieven kijken. We zijn dan ook van mening dat de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM zeker opgepikt zou moeten worden door iedereen die eens wil experimenteren met een brandpunt dat net eventjes iets anders is, maar wel ongelofelijke optische prestaties levert. Daarnaast blijft de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM een objectief dat je net iets meer ruimte geeft voor creatieve shoots, zonder gelijk een cartoonesk beeld te vormen. Kortom, twee prachtige objectieven die het best mogelijke beeld bieden. Als we een nadeel zouden moeten noemen, is het alleen het gewicht. Vooral op kleine (spiegelloze) body's zal dit behoorlijk te voelen zijn. Dit gewicht heeft echter wel een positieve kant; stabiliteit en duurzaamheid. De objectieven hadden namelijk niet lichter kunnen zijn door de precieze en stevige bouwkwaliteit en optische constructies. Een mooie toevoeging aan iedere cameratas!

Specificaties SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM

Prijs € 1229,-
Lengte 131mm
Doorsnede 88mm
Minimale scherpstelafstand 40 centimeter
Gewicht 1200 gram
Opbouw (elementen/groepen) 12/16
Mount Sony, Canon, Leica, Nikon
Info www.sigmabenelux.com

Beoordeling SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM

Beeldkwaliteit 10
Bediening 9
Behuizing 8
Prijs / Kwaliteit  9

We testten de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM in DIGIFOTO Pro 4.2019 en beoordeelden het objectief met een Platina award

Specificaties SIGMA 24MM F/1.4 DG HSM

Prijs € 829,-
Lengte 90,2mm
Doorsnede 85mm
Minimale scherpstelafstand 25 centimeter
Gewicht 665 gram
Opbouw (elementen/groepen) 11/15
Mount Sony, Canon, Leica, Nikon
Info www.sigmabenelux.com

Beoordeling SIGMA 24MM F/1.4 DG HSM

Beeldkwaliteit 10
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs / Kwaliteit 9


We testten de SIGMA 24mm f/1.4 DG HSM in DIGIFOTO Pro 4.2019 en beoordeelden het objectief met een Platina award

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem