DIGIFOTO Pro Awards

Review: Samyang 14mm f/2.4 XP Premium

Redactie DIGIFOTO Pro 5253
Voor wie wel eens met een Samyang XP objectief heeft gewerkt zijn de voordelen duidelijk. Robuust, scherp, high end en een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Ik nam de Samyang 14mm groothoek mee de natuur in om hem op deze punten te testen.

Samyang XP objectieven hebben een ongekend hoge kwaliteit, en zijn ontworpen voor professionelen die de hoogst mogelijke scherpte en detail in hun beelden willen zien. De premium objectieven leggen de wereld vast op een unieke manier. Van uitzonderlijke scherpte over het gehele beeld, tot prachtige bokeh bij de portretlenzen. En als er één tak binnen objectieven is waarbij deze scherpte belangrijk is, is het wel de (extreme) groothoek.

Waar een 'normale' prime of telezoom lens in de hoekjes nog wel eens wat onscherp wil zijn, wordt dit bij een groothoek meteen zo'n 10x erger door de heftige vervorming die de lens met zich mee brengt. Dit is ook de reden dat goede groothoek objectieven die over het hele beeld scherp zijn meestal ook een aardig prijskaartje hebben. De Samyang 14mm f/2.4 XP Premium valt op door zijn milde prijs, mooi design en de prachtige en haarscherpe beelden die hij oplevert.

Hoek van Holland

Voor mijn test van het objectief in de natuur koos ik voor de Hoek van Holland. En om daar de mooiste plaatjes te schieten moet de wekker aardig vroeg staan. Rond 05:00 's ochtends liep ik met mijn rugzak al tussen de duinen, en richting het strand om daar mooie plekken te zoeken om de groothoek uitvoerig te testen. Rond deze tijd was er nog niemand wakker of aanwezig, los van wat verwilderde hazen en brutale meeuwen. De stilte zorgde ervoor dat ik makkelijk wat onderwerpen kon kiezen om voor de lens te nemen. Het eerste was een stuk drijfhout, wat een mooi element voor in de voorgrond was, in combinatie met een lange belichting van de donkere lucht. Het objectief liet eigenlijk gelijk al zijn kracht zien. Handmatig scherpstellen is soepel en nauwkeurig, en zeker in combinatie met focus peaking een fluitje van een cent. De scherpte over het volledige veld viel vanaf de start al meteen positief op. Tijd om naar de zee te gaan.

Ongekend glas

De binnenkant van het objectief is even mooi als het design aan de buitenkant; 18 glazen lenselementen in 14 groepen, waaronder vier verschillende speciale glassoorten: twee asferische lensdelen, een hybride asferische lens, twee extra-low dispersion lenzen en een hoge refractieve lens. Het voornaamste wat belangrijk is om hieruit te halen, is dat de lens moeiteloos omgaat met ghosting en lens flares, en het van hoek tot hoek scherp blijft en een mooie detail- en kleurweergave toont. Dit was vooral goed terug te zien in de shots die ik heb genomen op en vanaf de pier, waar de lichtomstandigheden wat lastiger werden toen de zon langzaam tevoorschijn kwam. Het groen van de rotsen, de verschillende tinten blauw in het water, alles werd perfect in beeld gebracht. De lens schittert in zijn vermogen om elk beeld een specifieke dromerige sfeer te geven.

Conclusie

Een objectief dat ongelofelijke beeldkwaliteit levert maar niet te zwaar is. Scherp is van hoek tot hoek maar geen duizenden euro's kost. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Ik zou de Samyang 14mm f/2.4 XP Premium aanraden aan een ieder die de stap wil nemen naar landschapsfotografie, en daar gelijk een mooie investering in wil maken. Simpelweg een stylish en scherp topproduct.

Beoordeling Samyang 14mm f/2.4 XP Premium

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 9


Siem van Woerkom testte de Samyang 14mm f/2.4 XP Premium in DIGIFOTO Pro 2.2019 en beoordeelde het groothoekobjectief met een Platina award. Bestel deze en andere edities van DIGIFOTO Pro gemakkelijk in onze webshop

Specificaties Samyang 14mm f/2.4 XP Premium

Adviesprijs € 949,-
Brandpuntsafstand 14mm
Opbouw (elementen/ groepen) 18/14
Maximaal diafragma f/2.4
Minimaal diafragma f/22
Minimale scherpstelafstand 28cm
Aantal diafragmabladen 9 (afgerond)
Leverbaar voor Nikon F en Canon EF
Info http://Samyangbenelux.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie