DIGIFOTO Awards

Review Samyang 10mm f/3.5 XP

Christel de Wolff 3256 0
In DIGIFOTO Pro 6.2019 gingen we aan de slag met de full frame 10mm f/3.5 XP van Samyang. Beviel deze? Enorm, maar wel pas op voor je handen en voeten in beeld!

(Enorm) subtiel

Met zijn 10mm (130 graden bereik) op full frameformaat is de Samyang 10mm f/3.5 XP ’s werelds meest wijde groothoek die op dit moment verkrijgbaar is. Het effect in de praktijk? Een vervormd beeld dat vooral extreem, in alle aspecten van het woord, aanvoelt. Tijdens het fotograferen met het objectief merk je dat je al snel gewend raakt aan de hoek waarin je foto’s kan nemen. Totdat iemand anders hem eens van je overneemt en zelf wil proberen. Je zal aan hun reactie weer ervaren hoe het is om voor het eerst door de zoeker te kijken en de wereld in een nieuw opzicht te zien.

Toch oogt en voelt het objectief ironisch genoeg niet zo groots aan als de beelden die hij oplevert. Het is een degelijk, solide en vooral compact objectief dat je misschien zelfs niet zo snel de titel ’s werelds grootste groothoek toe zou kennen. Gelukkig hoeft hij ook helemaal niet op te scheppen met flashy looks, een led-schermpje bij de scherpstelring of andere poespas. Het gaat om de foto’s die met het objectief te maken zijn en de creaties die hieruit zullen voortkomen. En wauw, die eisen de aandacht van de kijkers gelijk op. 

Creativeit vergroot

Eerst wat technische informatie voordat we ingaan op de verschillende fotografiegenres waarin je deze lens het meest voorbij zult zien komen. De Samyang 10mm f/3.5 XP biedt extreem heldere beelden door een combinatie van 18 lenselementen die verdeeld zijn over 11 groepen. Hiervan zorgen 7 speciale lenselementen ervoor dat de scherpte stabiel blijft van het centrum tot in de hoeken. Deze 7 elementen zijn de; 3 asferische lenselementen, een hoogbrekend lenselement en 3 extra lage dispersie lenselementen. Samen zorgen ervoor dat extreme vervorming en hinderlijke aberraties worden geminimaliseerd. Lang verhaal kort; de ‘zachte hoeken’ die we helaas kennen bij een hoop groothoekobjectieven zullen bij dit objectief niet voorkomen.

Alsof dat nog niet genoeg was heeft Samyang het objectief ook een speciale coating gegeven; Samyang's Ultra-Multi-Coating. Deze hyperbolische naam staat gelukkig voor een toptoepassing. Deze laag zorgt ervoor dat ghosting en flaring je shots niet zullen verpesten.

Maakt dit allemaal echt uit? Als je zou werken met kleinere camera’s zoals APS-C body’s misschien niet. Maar daar komen we bij een belangrijk volgend punt uit: de Samyang 10mm f/3.5 XP is namelijk te gebruiken met full frame- en middenformaatcamera’s met sensoren van 50 megapixels (en 8K-videoproducties).

‘De zachte hoeken die we helaas kennen bij een hoop groothoekobjectieven zullen bij dit objectief niet voorkomen’

Voor wie is deze lens bedoeld?

Als we gaan kijken voor wie het objectief bedoeld is komen we al snel uit bij de ‘usual suspects’: natuurfotografen, architectuurfotografen en interieurfotografen. En zullen deze professionals er blij mee zijn? Geen twijfel mogelijk. Het is Samyang gelukt om een tamelijk compacte ultragroothoek te creëren die je niet in iedere situatie op je body zult schroeven, maar wanneer de situatie er wel om roept? Zet je dan maar schrap. Voor het testen van dit objectief ben ik op verschillende stations foto’s gaan maken en het is echt bijzonder om te zien hoe ogenschijnlijk simpele beelden ineens super speciaal worden.  Een goed teken dat het een objectief is dat de fun en spanning in je fotografie weer kan aanwakkeren.

Conclusie

Het eindoordeel over dit objectief is subjectief. Is het een optisch sterke lens, met een fijne ergonomie en prijs/kwaliteit verhouding? Absoluut. Je zal je alleen eerst af moeten vragen wat je met het objectief wil gaan doen. Ga je het puur gebruiken voor wat leuke ‘creatieve’ shots, dan zal je misschien beter af zijn met een groothoekobjectief dat net ietsjes minder wijd is, maar minder kost. 10mm op fullframe is namelijk wijd, heel erg wijd. Wil je echter een sterk en verschrikkelijk scherp objectief dat je kan gebruiken voor architectuur-, natuurfotografie en vele andere facetten? Dan zal je niet de fout in gaan met een aankoop van deze prachtlens.

Beoordeling

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 10

Specificaties

Prijs: € 1.099,-
Info: samyangbenelux.com

‘Door het geringe gewicht van de groothoek lukte het me toch om foto’s uit de hand te maken’

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel