DIGIFOTO Pro Awards

Review NiSi V5 Pro 2-filterkit

Redactie 1368 0
Toont niet iedere foto een interpretatie van de fotograaf op de werkelijkheid? Er zijn verschillende gereedschappen beschikbaar om jouw interpretatie en visie op die werkelijkheid nog meer kracht bij te zetten, zoals bijvoorbeeld het gebruik van filters. Wij gingen aan de slag met de V5 Pro 2-kit van NiSi (100mm), een zeer compleet filtersysteem.

Filters en filtersystemen zijn er in vele soorten en maten. Ook het aantal aanbieders groeit. Een partij die we al zeer geruime tijd kennen, is NiSi. Dit merk levert sinds 2005 hoogwaardige camerafilters die gebruikt worden door veeleisende landschaps- en architectuurfotografen. Zowel amateurs als professionals. Het aanbod van NiSi is zeer groot. Voor bijna ieder objectief heeft NiSi een geschikte filterhouder. Voordat we dieper ingaan op het systeem waarmee wij aan de slag gingen, de NiSi V5 Pro 2-kit (100mm), is het goed om eerst de drie belangrijkste filters voor landschapsfotografie op een rij te zetten: het grijsverloopfilter, het grijsfilter en het polarisatiefilter.


Foto: Remco Stunnenberg

Grijsverloopfilter

Het eerstgenoemde filter biedt uitkomst wanneer het contrast in je foto erg groot is, bijvoorbeeld bij een landschap met een mooie lucht erboven. Wanneer je in zo’n geval de belichting afstemt op de voorgrond van het landschap, wordt de lucht veel te licht. En wanneer je de lucht mooi belicht, wordt de rest van de foto veel te donker. Je oog is prima in staat om zulke grote contrastverschillen waar te nemen, maar je camera kan hier niet goed mee omgaan. Hierdoor gaan details in de lichte en/of de donkere delen van jouw foto verloren. Met een grijsverloopfilter houd je het licht uit de lichte delen (bijvoorbeeld de lucht) tegen. Hierdoor kun je langer belichten om voldoende detail in de donkere delen (de voorgrond) te krijgen. Grijsverloopfilters bestaan in verschillende gradaties, waarmee je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 stops licht tegen kunt houden. Ook kun je verschillende filters met elkaar combineren. Dit geeft je de vrijheid om zelf te kiezen welke balans je tussen de lichte en donkere delen wilt bereiken.

Grijsfilter

Nummer twee, het grijsfilter, kun je inzetten wanneer je graag lange sluitertijden wilt gebruiken. Dit is met name interessant wanneer er bewegende delen in je beeld voorkomen, zoals water. Uiteraard kun je een kleiner diafragma kiezen, zodat je sluitertijd langer wordt. Maar soms wil je nog langere sluitertijden of is een klein diafragma niet gewenst, omdat je een kleine scherptediepte voor ogen had. Een grijsfilter houdt het licht in je hele beeld tegen, waardoor je langer kunt belichten. Grijsfilters zijn er in verschillende sterktes en houden bijvoorbeeld 3, 6 of 10 stops licht tegen. Ook zijn er variabele grijsfilters, waarbij je de sterkte zelf kunt kiezen door eraan te draaien.

Polarisatiefilter

Tot slot nummer drie, het polarisatiefilter. Dit filter wordt gebuikt om reflecties te beïnvloeden. Hier krijg je mee te maken bij glimmende en/of spiegelende oppervlakken, zoals van water, metaal of glas. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter kun je zeer verschillende resultaten verkrijgen. Je kunt de spiegeling namelijk versterken of juist wegnemen. Een polarisatiefilter houdt de lichtstralen die in één richting worden weerkaatst tegen, terwijl het de andere lichtstralen juist doorlaat. Wanneer je het filter een kwartslag draait, laat het de lichtstralen uit de eerste richting juist door, terwijl het de andere tegenhoudt. Hierdoor heb je de keuze of je een oppervlak wilt laten spiegelen of juist niet.

Zeer compleet

Terug naar het 100mm filtersysteem waarmee wij aan de slag gingen. Deze set is niet alleen zeer compleet, 'hij' wordt bovendien geleverd in een in het oog springende en zeer hoogwaardige opbergcase. Dit Pro-systeem is uitermate geschikt voor landschaps-, zeezicht- en architectuurfotografen. De kit bevat simpelweg alles wat de ervaren en veeleisende landschaps- en architectuurfotograaf zich wensen kan (Zie kader).

Het polarisatiefilter dat onderdeel uitmaakt van deze kit, kan altijd verdraaid worden, ook als er al drie filters in de houder zitten. Dat is een groot voordeel van deze filterhouders. Door de tandwieltjes op de houder, kun je het polarisatiefilter ook verdraaien als er al filters in de houder zitten. Je hoeft dus niet steeds je grijsfilters te verwijderen om je polarisatiefilter bij te stellen.

Hoogwaardig aluminium

De filterhouder zelf is gemaakt van hoogwaardig aluminium dat ook in de luchtvaart gebruikt wordt. De houder is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Het geheel laat zich heel eenvoudig op je objectief schroeven en klikken. De bijbehorende filters zijn gemaakt van optisch glas en zijn standaard voorzien van een nano-coating. Deze coating zorgt ervoor dat reflecties geminimaliseerd worden en maakt de filters bovendien vuil-, olie- en waterafstotend. Dat laatste is wel zo prettig wanneer je je bijvoorbeeld dicht bij de vloedlijn of zelfs in de branding begeeft. Met dank aan het optische glas blijft de resolutie van het gebruikte objectief zo goed mogelijk intact. Evenals de kleurechtheid. Dat klinkt wellicht heel logisch maar is het niet. Er zijn ook heel wat filters op de markt van kunststof. Bij het gebruik van deze filters gaat niet zelden veel kwaliteit verloren. Zeker ook op het gebied van kleur. Denk aan lelijke kleurzwemen.
 

NiSi V5 Pro 2-filterkit in de praktijk

Wij gingen een avond aan de slag met dit systeem in Petten, een dorp in de provincie Noord-Holland. Dit dorp ligt aan de Noordzee. We vinden hier het Palendorp, een kunstwerk en monument, bestaande uit een groot aantal palen op de grens van het land en de zee. Het is een herinnering aan de overstroming die Petten enkele honderden jaren geleden trof en vrijwel het gehele dorp wegsloeg. Dit monument leent zich uitstekend voor het werken met lange sluitertijden. Bovendien waren de omstandigheden tijdens ons bezoek geweldig. Een stevige wind, vloed en een prachtige lucht. Wat kan je je als liefhebber van lange sluitertijden, op pad met een kwalitatief zeer hoogwaardig en uitgebreid filtersysteem, nog meer wensen? We maakten deze avond gebruik van het polarisatiefilter, verschillende grijsverloopfilters en van het 6 stops grijsfilter. Over het gebruik en het eindresultaat kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Het systeem is meer dan compleet (op een avond lukt het je niet alle filters te gebruiken), erg gebruiksvriendelijk én, het allerbelangrijkste, de resultaten zijn prachtig. Als gezegd is het materiaal van de (grijsverloop)filters (optisch) glas in plaats van het veel gebruikte kunststof resin. En ja, dit maakt de filters wel wat zwaarder maar door het gebruik van glas ontstaat er geen kleurzweem. Daarmee verdienen deze filters daadwerkelijk de naam Neutral Density (ND). Het extra gewicht namen wij met liefde op de koop toe. Kortom, wat een kit!  

Conclusie

De V5 Pro 2-kit van NiSi bevat alles wat de ervaren en veeleisende landschap- en architectuurfotograaf zich wensen kan. Het systeem is bovendien erg gebruiksvriendelijk én, het allerbelangrijkste, de resultaten zijn prachtig. En ja, het glas is een stuk zwaarder dan het vaak gebruikte kunststof resin. Dat extra gewicht nemen wij echter met liefde op de koop toe.

 

Specificaties NiSi V5 Pro 2-filterkit

Getest in DIGIFOTO Pro 3.2018

Winkelverkoopprijs: € 1149,-
Info: nisifilters.nl / transcontinenta.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie