DIGIFOTO Pro Awards

Review: EIZO CG319X

Christel de Wolff 2076 0
Investeren in het maken van een mooie foto stopt niet bij de aanschaf van een goede camera en objectief. Net zo belangrijk is het hebben van een goed beeldscherm. Immers, als je het kleine LCD-schermpje van je digitale camera niet meetelt, is je beeldscherm de eerste plek waar je je foto’s goed kunt bekijken nadat je ze gemaakt hebt. Dan moet de weergave van je foto’s, dus de kleuren, contrasten en de scherpte natuurlijk wel kloppen!

Zoek je een goed beeldscherm voor (foto) grafische toepassingen en eventueel de mogelijkheid om ook nog eens video's te bewerken, dan kom je al snel uit bij monitorfabrikant EIZO. Dit Japanse bedrijf levert traditiegetrouw hoogstaande beeldschermen voor grafisch design (maar ook voor andere bedrijfstakken waarin goede en betrouwbare monitoren van levensbelang zijn zoals in de scheepvaart, security en bij medische zorg). EIZO viert dit jaar een 50-jarig innovatief bestaan in de monitorenbranche. En ze brachten ook nog eens een nieuw paradepaardje uit: de EIZO ColorEdge CG319X.

Gebruiksvriendelijk design in een stevig jasje

Het begint al met het uitpakken van het apparaat. De monitor weegt een paar kilo, maar daarvoor krijg je ook meteen het gevoel dat je iets degelijks in je handen hebt. Waar andere monitorfabrikanten te koop lopen met een randloos design, heeft de EIZO CG319X dikke stevige randen ter bescherming van het beeldvlak. EIZO loopt niet voorop als het om de nieuwste trends in design gaat, maar toch oogt de monitor eerder stevig dan oubollig. Uiteindelijk gaat het echter om de inhoud. Met een resolutie van 4096 x 2160 pixels is de CG319X de ideale monitor om DCI-4K-content te verwerken. De ingebouwde kalibratiesensor heeft vooraf geïnstalleerde HDR-presets voor HLG- en PQ-gamma en dat maakt deze monitor bij uitstek geschikt voor videografie. Ook fotografen en grafisch ontwerpers hebben natuurlijk baat bij dit extreem scherpe beeldscherm.

Kalibratie

De monitor is vanuit de fabriek gekalibreerd, maar dat betekent niet dat je er meteen je foto's op moet gaan bewerken met het vertrouwen dat de kleuren 'wel goed zullen zijn'. Bij het exemplaar dat ik ontving, waren de rode tonen in eerste instantie veel te fel. Niks aan de hand: dit is waar de ingebouwde kalibratiesensor in de bovenkant van het scherm om de hoek komt kijken. Via de website van EIZO download je gemakkelijk de kalibratiesoftware ColorNavigator 6. Het proces wijst zich verder vanzelf. De EIZO CG319X heeft drie presets voor drukwerk, fotografie en webdesign. Tussen fotografie en drukwerk zit ogenschijnlijk niet heel veel verschil; het lijkt alsof drukwerk iets warmere wittinten heeft. Tussen deze twee en webdesign zit echter wel veel verschil. Kalibreer je volgens deze setting,dan geeft het beeldscherm veel koelere kleuren weer. Niet omdat het zo hoort, maar omdat het gros van de monitoren, tv-schermen en tablets de kleuren wat blauwer weergeven dan zou moeten. En als je (foto)grafisch werk produceert voor online gebruik, is het niet de kunst om je foto's zo mooi mogelijk te maken op je eigen beeldscherm: je wilt weten hoe het er bij de mensen thuis uitziet.

Zelfstandige kalibratie

Kalibreren uitstellen omdat het kostbare tijd kost, is geen argument meer met de EIZO CG319X. De monitor kalibreert op een klein hoekje van ongeveer vijf centimeter (en dat is niks op een 31 inch scherm) terwijl jij gewoon verder kunt met je werk. In ongeveer tien minuten is het gedaan en kun je een kleurprofiel aanmaken dat je vervolgens in je softwaretoepassingen - zij het Adobe Lightroom, Photoshop of een videobewerkingsprogramma - kunt laden. Het is ook mogelijk om de monitor zelfstandig te laten kalibreren. Via ColorNavigator of het OnScreenmenu bepaal je zelf een tijdstip; je hoeft op dat moment niet eens aanwezig te zijn.

Resolutie

Om een idee te krijgen wat DCI-4K-resolutie is, maakte EIZO de onderstaande afbeelding. Links in beeld zien we Full HD á 1920 x 1080 pixels. Dit is al best scherp, maar lang niet zo scherp als UHD 4K. DCI 4K doet daar nog een schepje bovenop met 4096 x 2160 pixels.

Niet alleen de hoeveelheid pixels telt, natuurlijk is de kwaliteit ook belangrijk. De monitor overtuigt met een zeer goede contrastverhouding van 1500:1 en een helderheid van 350 cd/ m2. Zwart is echt zwart bij dit beeldscherm, dankzij de retardatiefilm die zwarttinten bij grote kijkhoeken en in zwak verlichte ruimtes mogelijk maakt. Je hoeft je nooit meer in allerlei benauwde posities te wurmen om de ideale kijkhoek te vinden. Het beeldscherm is ruim kantelbaar, maar daarnaast heeft de CG319X een IPSpaneel wat een kijkhoek van 178 graden mogelijk maakt. Kleurnuances en contrasten blijven zo vanuit iedere kijkhoek stabiel. Maak je lange dagen? Dan is het goed om te weten dat EIZO ook daar op inspeelt. De monitor is bij elke helderheidsinstelling vrij van flikkeringen. Zo kun je lang achter elkaar je foto’s of video’s bewerken zonder dat je ogen extreem snel moe worden. De EIZO CG319X zit vol met leuke snufjes zoals 4K-zoom, waarbij je via een directe selectie in het monitormenu kunt inzoomen op het beeld zodat zelfs de kleinste details op scherpte kunnen worden beoordeeld. En met Luminance Warming kunnen delen in foto's worden gemarkeerd die boven een bepaalde helderheid komen. Zo hou je de doortekening in lichte delen van foto's goed onder controle.

Speciaal voor filmproductie

De CG319X leent zich uitstekend voor filmproductie. Met ColorNavigator en ColorNavigator NX kunnen 3D-LUT-bestanden uit de color grading van films worden gebruikt om gegevens voor de emulatie op de monitor op te halen. Deze filmemulatie is beschikbaar voor maximaal vijf kleurmodi van de monitor en is geschikt om de kleuring van films te stimuleren. En voor ondertitels en complexe beelden is er de Safe Area Marker, die aangeeft welk deel van het beeldscherm op een ander uitvoerapparaat wordt weergegeven. Zo zie je meteen of ondertitels, of andere belangrijke beeldelementen binnen de zichtbare zone vallen.

Conclusie EIZO CG319X

De monitor is snel en handig in gebruik. De aansluitingen zitten goed bereikbaar aan de achterkant van het scherm, waardoor hij binnen een paar tellen is aangesloten op de computer. Eenmaal gekalibreerd, met behulp van de handige ColorNavigatorsoftware, gaat er een nieuwe wereld open. Eentje waarin kleuren en contrasten uitzonderlijk mooi weergegeven kunnen worden. Achter dit beeldscherm wil ik het liefste de hele dag werken. En dat kan ook, want het beeldscherm is kantel- en draaibaar en heeft daarnaast een brede kijkhoek. Ook mijn ogen zijn aan het einde van de dag een stuk minder moe dan bij het werken met andere beeldschermen.

Specificaties CG319X

Adviesprijs € 4.979,-
Artikelnummer CG319X
Productlijn ColorEdge
Diagonaal 31 inch (79cm)
Beeldverhouding 17:9
Aanbevolen resolutie 4094 x 2160 (4K)
Pixeldichtheid (ppi) 149
Panel technologie IPS (Wide Gamut)
Maximale kijkhoek 178 graden
Maximale helderheid 350cd/m2 (aanbevolen 120)
Maximaal contrast 1500:1
Maximale vernieuwingssnelheid 60 Hertz
Kalibratie geintegreerde sensor voor zelfkalibratie
Info www.eizo.nl

Beoordeling  

Beeldkwaliteit 9
Bediening  7
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 9

De EIZO CG319X ontvangt een Goud award in de categorie monitor.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel