Een objectief dat zich leent voor subtiele groothoekfotografie

Preview: SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art

Remco Stunnenberg 1839 0
Met de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art voegt SIGMA een lichtsterke groothoek toe aan haar inmiddels zeer bekende en bejubelde Art serie. DIGIFOTO Pro kreeg de kans deze zeer veelzijdige groothoek al even aan de tand te voelen.

Het is inmiddels geen nieuws meer dat SIGMA een heel duidelijke filosofie heeft; het wil niet alleen de beste, maar ook de meest bijzondere objectieven maken. Objectieven die opvallen en die anders zijn dan andere objectieven. Zo voegde SIGMA recent nog het bijzondere en bijzonder goede 40mm f/1.4 DG HSM Art objectief toe aan de Art serie, een serie die we inmiddels zonder overdrijven mogen typeren als een optisch perfecte serie. Het brandpuntsafstand van 40mm, dat tussen de klassieke 35mm en 50mm ligt, maakt het 40mm f/1.4 DG HSM Art objectief tot een veelzijdige partner voor een hele reeks aan opnamesituaties. Of je nu portretten, landschappen of het straatbeeld fotografeert, alles kan met 40mm. Het is bovendien een beeldhoek die het dichtst tegen die van het menselijk oog aan zit - de werkelijke beeldhoek van het menselijk oog is 43mm -.

Lees ook: Preview: SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art

SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art: opnieuw zeer bijzonder objectief 

De SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art is opnieuw een zeer bijzonder objectief. Wanneer we naar de markt kijken, zien we voornamelijk lichtsterke 24mm en 35mm objectieven. Het is er SIGMA overduidelijk alles aan gelegen de Art-serie heel compleet te maken en daar hoort dus ook een 28mm bij. Deze brandpuntafstand is lang een standaard geweest binnen de filmfotografie. Door deze jarenlange verwantschap met deze focale afstand blijft er een grote vraag bestaan naar dit groothoekobjectief. Met de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art lost SIGMA dit verlangen in.

SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art: subtiele groothoek 

De 28mm zit mooi tussen een 35mm en een 24mm in. Met een 35mm zit je uiteindelijk heel dicht bij de standaardobjectieven terwijl we een 24mm kunnen typeren als een serieuze groothoek. De SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art zit daar als gezegd tussenin. Het is een brandpuntafstand die zich leent voor meer subtiele groothoekfotografie. Dankzij zijn lichtsterkte, is deze groothoek bovendien breed inzetbaar. Denk aan (schouder)portretten, architectuur en interieurs, landschap en reportage. Zoals deze “jongen” zich ook bij uistek leent voor nachtfotografie.

SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art: verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

De SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De Nikon versie wordt geleverd met electro-magnetisch diafragma, de Canon versie, waarmee wij op pad gingen, kan gebruik maken van de lenscorrecties in de camera. Daarnaast is dit objectief leverbaar in Sigma-vatting en Sony vatting. Ook kan de Canon versie met de MC-11 adapter op Sony camera's met een E-vatting gebruikt worden. En wissel je van systeem, dan kan je dit objectief met Sigma's Mount Conversion laten ombouwen naar een andere bajonet. Verder is er een optionele USB Dock voor het uploaden van nieuwe firmware naar het objectief en het aanpassen van de autofocus.

SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art: geen vedergewicht

Met een lengte van bijna 108mm, een filtermaat van 77mm en een gewicht van 865 gram is de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art overigens geen vedergewicht. Maar wie gebruik wil maken van de hoge lichtsterkte én alleen genoegen wenst te nemen met de hoogste beeldkwaliteit op ieder diafragma zal dat op de koop toe moeten nemen.

Dagje strand met de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art

Wij namen het SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art objectief recent een dagje mee naar het strand. Op een dag waarop er na weken van grauw en grijs weer eindelijk weer wat licht en tekening in de lucht zat. We waren én zijn onder de indruk van de mooie, subtiele brandpuntafstand én de geweldige beeldkwaliteit. Zoals we al schreven leent dit objectief zich voor veel meer dan landschapsfotografie alleen. Wij zijn dan ook blij dat we dit fraaie objectief nog wat langer tot onze beschikking hebben...

SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art: Review in DIGIFOTO Pro 1.2019

Ons complete verhaal over de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art lees je in DIGIFOTO Pro 1.2019. Daarin lees je overigens ook een review met de SIGMA 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports, ook al zo'n prachtige nieuwkomer in het inmiddels zeer rijke assortiment van SIGMA.

Lees ook: SIGMA 70/200mm f/2.8 DG OS HSM

Lees ook: Prijs en beschikbaarheid nieuwe SIGMA 70-200mm f/2.8 DG OS HSM | Sports bekend

Prijs en beschikbaarheid van de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art

Benieuwd naar de prijs en de beschikbaarheid van de SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art? Lees het hier

SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art

DIGIFOTO Pro

Wil jij DIGIFOTO Pro op je eigen deurmat ontvangen? Neem dan snel een abonnement. Je kunt edities ook altijd los bestellen via onze webwinkel. Check het hier.

Beeld: © Remco Stunnenberg (SIGMA 28mm f/1.4 DG HSM Art in combinatie met de Canon 5D mark III)  

 

 

 

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco