Preview: Ricoh GXR - modulair camerasysteem
Met de opkomst van de digitale spiegelreflex zo’n 4 jaar geleden heeft de top van Ricoh om de tafel gezeten met de gedachte ook deze markt te betreden, vertelt Peter Vöhringer van Ricoh Benelux, als hij de GXR vlak voor de lancering op onze redactie komt presenteren. Ricoh heeft bewust de keuze gemaakt zich niet te mengen in deze markt en een eigen weg te kiezen. Zo’n twee jaar geleden werd in het diepste geheim begonnen met de ontwikkeling van het GXR-systeem.
Verwisselbare sensor
De GXR vindt zijn oorsprong in de recente digitale Ricoh GX compact’s en de Ricoh XR-serie, de analoge spiegelreflexcamera’s waarmee Ricoh tussen de jaren ’70 en ’90 naam maakte. Het nieuwe systeem moet het beste van deze twee werelden combineren: het compacte formaat van de GX-serie, met de veelzijdigheid van een slr-systeem. Ricoh benadert dit met de GXR op een nieuwe, unieke methode. Je wisselt niet alleen de lens, maar een module inclusief sensor. Net als in het analoge tijdperk, toen je zowel de lens als het filmrolletje kon wisselen afhankelijk aan de omstandigheden. Zo zit je niet vast aan een enkel sensorformaat en zijn meer combinaties mogelijk dan met concurrerende systemen zoals Micro Four Thirds. Ook springt er direct een nadeel in het oog; elke module heeft een eigen sensor, waardoor de prijs van de afzonderlijke units oploopt.
Twee modules
In eerste instantie brengt Ricoh twee modules op de markt. Eén met 50mm f2.5 macro-objectief en 12.3-megapixel aps-c-sensor. De tweede module bevat een kleine 10-megapixel 1/1.7-inch ccd (dezelfde als in de Ricoh GR Digital III) en een compact 24-72mm zoomobjectief.
Hands On
We kregen kort de mogelijkheid om de Ricoh GXR en de twee modules uit te proberen, hierover lees je meer op de komende pagina’s. Een testexemplaar van de camera is inmiddels onderweg naar ons redactieadres. Een complete review lees je in DIGIFOTO Pro 4/2009. Foto’s in volledige resolutie verschijnen binnenkort online.