Preview FUJIFILM X-T4

Redactie 717 0
FUJIFILM heeft de X-T4 geïntroduceerd: met alle vernieuwingen en verbeteringen is de X-T4 momenteel FUJIFILM’s meest geavanceerde model. De X-T4 is een systeemcamera die topprestaties levert, zowel op het gebied van fotografie als op het gebied van videoregistraties.

De FUJIFILM X-T4 voorzien van een nieuwe en bovenal stille mechanische sluiter die nog meer sluiterbewegingen kan maken dan zijn voorgangers. De camera beschikt over 15fps continu mechanische sluiter zonder live view, en een 8fps continu mechanische sluiter inclusief live view. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de elektronische sluiter kan er zonder black-out tot 30fps mee worden gefotografeerd.

Ook is het autofocussysteem van de X-T4 opnieuw nóg verder verbeterd en dankzij een nieuw autofocus-algoritme kan werkelijk vrijwel ieder beslissend moment worden vastgelegd. Een nieuw algoritme voor fasedetectie autofocus biedt een Preview Fujifilm X-T4 FUJIFILM heeft de X-T4 geïntroduceerd: met alle vernieuwingen en verbeteringen is de X-T4 momenteel FUJIFILM’s meest geavanceerde model. De X-T4 is een systeemcamera die topprestaties levert, zowel op het gebied van fotografie als op het gebied van videoregistraties.

Nieuwe verwerking van data, waardoor de autofocus nu nog sneller reageert. Zo kan er scherp gesteld worden binnen 0.02 seconde. Deze nieuwe methodiek zorgt ervoor dat het volgen en fotograferen van snel bewegende onderwerpen nu nog beter werkt. Het ‘volg AF’ systeem heeft ook een flinke verbetering ondergaan en is tot twee keer beter geworden ten opzichte van de X-T3. Gezicht- en oogdetectie AF is nóg verder verbeterd. Hierdoor wordt het fotograferen van gezichten en het maken van portretopnames nog éénvoudiger dan voorheen.

De FUJIFILM X-T4 is ook het eerste model uit de X-T serie dat is voorzien van een ingebouwd stabilisatiesysteem (IBIS). Met behulp van dit stabilisatiesysteem worden de mogelijkheden om onder moeilijke lichtomstandigheden te fotograferen of te filmen aanzienlijk uitgebreid.

Er is ook een nieuwe filmsimulatie toegevoegd aan de X-T4; ETERNA Bleach bypass. In de filmwereld beter bekend als zilverretentie. Tijdens de oude dagen waarin ‘film’ als opslagmedium werd gebruikt voor het maken van video’s was dit een chemisch effect waarbij het bleekproces tijdens de verwerking van een kleurenfilm werd overgeslagen.

ETERNA Bleach bypass kenmerkt zich dan ook door een lage verzadiging en een hoog contrast. De tonen voor schaduwen- en hooglichten kunnen nu in halve stappen worden aangepast van -2 tot +4 en waardoor er meer gradatiemogelijkheden zijn.

De functies om te fotograferen of te filmen zijn bovendien nu eenvoudig gescheiden door een fysieke hendel op de camera. Zo kan er snel en eenvoudig geschakeld worden tussen het maken van foto’s en het maken van video’s. Ook nieuw is de mogelijkheid om tijdens het maken van video-opnames gebruik te maken van digitale beeldstabilisatie, dit maakt videobeelden gemaakt uit de hand nog rustiger.

Het 1.62 miljoen dot multi-beweegbaar LCD scherm biedt nu meer creatieve mogelijkheden voor verschillende fotografische situaties. Het LCD-scherm en de EVF kunnen in drie verschillende standen worden geplaatst; ‘Prioriteit voor laag-licht situatie’, waarbij onderwerpen duidelijk zichtbaar zijn als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. ‘Prioriteit voor resolutie’, waarbij fijnere en kleinere details beter worden weergegeven en ‘Prioriteit voor beweging’. Wanneer deze stand wordt gekozen worden beelden vloeiender weergegeven, wat het makkelijker maakt om bewegende onderwerpen te fotograferen.

De vernieuwingen in deze systeemcamera houden niet op bij het toevoegen van IBIS en de ontwikkeling van een nieuwe sluiter. De X-T4 is namelijk ook voorzien van een nieuw type batterij met een langere levensduur, welke tot slot is verpakt in een kleine en lichtere camerabehuizing.

Prijs en beschikbaarheid

De FUJIFILM X-T4 zal vanaf eind april beschikbaar zijn in zilver en zwart voor een adviesprijs van € 1.799,-. Ook zullen er combinaties te verkrijgen zijn met de FUJINON XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS (€ 2.199,-) en FUJINON XF16-80mmF4 R OIS WR (€ 2.299,-)

Professionele videofuncties

  • De X-T4 beschikt over de mogelijkheid om in Full HD video’s te maken met een beeldsnelheid tot maar liefst 240P waardoor tijdens het postproductieproces een slow-motion effect gemaakt kan worden met een vertraging van 10x.
  • Het IBIS systeem kan wanneer er video-opnames worden gemaakt ook nog eens worden uitgebreid met elektronische beeldstabilisatie (DIS). Dit geeft een nog rustiger beeld wanneer er bijvoorbeeld tijdens het maken van opnames met de camera wordt gelopen.
  • De functie ‘Geoptimaliseerde filmfunctie’ is nieuw. Gebruikers kunnen nu de belichting aanpassen via zowel het commandowiel als via het aanraakgevoelige scherm. Met behulp van deze functie kan de knop bovenop de camera gebruikt worden om te wisselen tussen ‘foto en video’.
  • Video-opnames kunnen nu als backup worden opgeslagen op een tweede SD geheugenkaart.
  • De F-LOG ‘view assist’ functie is toegevoegd om lage verzadiging / laag contrast te corrigeren terwijl er opnames in F-LOG worden gemaakt. Video wordt geconverteerd equivalent aan BT.709 zodat het eenvoudiger wordt om een correcte belichting te zien tijdens het maken van video-opnames.
  • De ‘Corrigeer film crop vergroting’ functie corrigeert de video crop om veranderingen in beeldhoek op te vangen wanneer er gekozen wordt voor een andere video-instelling.
  • De MIC aansluiting op de camera kan zo worden ingesteld dat hierbij gekozen kan worden uit ‘MIC level’ of ‘LINE level’. De camera biedt ondersteuning aan zowel externe microfoons als aan LINE level input van externe audio apparatuur.

Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2020

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie