Oplossing voor trage Photoshop

Photoshop traag? Dit is de oplossing!

Nadja Geskus 3224 0
Elke fotograaf die met Photoshop werkt kent de melding ‘scratch disks are full’ wel. Of je hebt wel eens de ervaring gehad dat Photoshop een heel stuk trager werd. Maar wat kun je daar nou eigenlijk aan doen? Er zijn een aantal oplossingen voor. We vertellen je wat je moet doen wanneer deze melding naar boven komt.

Trage Photoshop

Een scratch disk is een plek op de harde schijf waarvan Adobe Photoshop gebruik maakt om gegevens op te slaan. Photoshop doet dit omdat het zo informatie kan opslaan die te groot is voor het RAM geheugen. Dit kan gebeuren bij het werken met grote bestanden, het toepassen van complexe filters en andere werkzaamheden waarbij het RAM-geheugen niet groot genoeg is. Hoe kleiner de scratch disk dus is, hoe langzamer Photoshop zal gaan werken. En wanneer er geen ruimte meer over is, dan zal je de melding ‘scratch disks are full’ krijgen. Maar gelukkig kan je daar wat aan doen!

Oplossing voor trage Photoshop

Oplossing

Downloads
In de map downloads worden vaak allerlei bestanden opgeslagen die je totaal niet nodig hebt. Dit kan ervoor zorgen dat er een hoop geheugen word ingenomen. Het verwijderen van tijdelijke bestanden en caches kan een hoop verschil uitmaken en ervoor zorgen dat je weer een tijd lang verder kunt bewerken. Het is echter wel tijdelijk, want op den duur zal het weer vol lopen en moet je weer opnieuw dingen verwijderen.

Lange termijn
Natuurlijk is er ook een oplossing voor de lange termijn. Ga naar Photoshop – Preferences – Performance. Hier kun je de slider gebruiken om meer geheugen toe te kennen aan de applicatie. Door gebruik te maken van lagere Cache Levels in Photoshop kun je ook wat winnen aan snelheid. Ga naar Photoshop – Preferences – Performance – Cache Levels en verlaag het Cache Level naar 1. Let wel, bij gebruik van meedere hoge resolutie foto’s in één bestand, zal je het Cache Level juist omhoog moeten schroeven. Per project moet je dus kijken wat het beste werkt voor jouw project.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja