Ontwikkel je vaardigheden

Analoge fotografie – Je rolletje zit vol, wat nu?

Redactie DIGIFOTO Pro 20491

Analoge fotografie is helemaal terug van nooit weggeweest. Maar wat moet je doen zodra je rolletje vol is? Wij leggen kort uit hoe je je foto kan ontwikkelen en wat je er voor nodig hebt.

Analoge fotografie maakt langzaam maar zeker steeds meer een come-back. Steeds meer mensen vinden op zolder of in de kringloopwinkel een oude analoge camera, of kopen een nieuw exemplaar, en willen daar graag mee aan de slag. Maar wat doe je als na foto’s je rolletje vol is? Naar de lokale drogisterij? Natuurlijk niet. Ontwikkelen is een belangrijk, en bovendien heel leuk, proces waarbij je echt je foto kan maken.

Omdat het ontwikkelen van foto’s voor veel mensen een mysterieuze kwestie is, leggen wij hier kort uit hoe het in zijn werk gaat en wat je nodig hebt om zelf je foto’s te ontwikkelen.
RetroCamera

Niet eens in een doka

Zeker het ontwikkelen van een zwartwitrolletje is een stuk eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken. Je hebt er niet eens een donkere kamer voor nodig. Mocht je graag liever wel in een doka aan het werk dan kan dat natuurlijk ook, maar zorg er dan wel voor dat er echt geen enkel lichtstraaltje binnensluipt. 

Begin, zodra je een vol rolletje hebt met het openbreken van het rolletje. Dit kan vrij eenvoudig met een flessenopener. Rol dan de film van het rolletje op een zogenaamde tankspiraal, een soort haspel die in de ontwikkeltank past, en plaats deze in de ontwikkeltank.

Let op: deze stap moet in het volledige donker worden uitgevoerd, dus doe dit in een donkere kamer en met behulp van een wisselzak.

Vervolgens giet je de ontwikkelaar in de ontwikkeltank en draai je de tank voorzichtig om en om. Door dit te doen zorg je ervoor dat de de film helemaal is bedekt met de ontwikkelaar. 

Nu gooi je de ontwikkelaar uit de tank en stop je hier een stoppervloeistof aan toe en na een tijdje (afhankelijk van het type vloeistof) vervang je deze met een fixeer, zodat de film niet te ver doorontwikkeld. 

Hierna is het rolletje niet meer lichtgevoelig, dus kun je met een gerust hart de tank openmaken.

Nadat de fixeer klaar is, kan je je rolletje goed afspoelen met water en kan je de negatieven bekijken en afdrukken zo vaak je wilt.

Ben je klaar met het ontwikkelen, gooi de chemicaliën dan niet door de gootsteen. Bewaar de vloeistoffen in grote plastic flessen en lever deze, als ze vol zijn, in bij het gemeentedepot.

Kleurenfoto’s

Het ontwikkelen van zwart-witrolletjes is een stuk eenvoudiger dan kleurenfilms doordat verschillende kleuren op verschillende manieren kunnen reageren op de chemische vloeistoffen. Heb je al een kleurenrolletje volgeschoten en wil je deze toch zelf ontwikkelen? Dan kan je altijd gebruik maken van een Jobo-ontwikkelmachine zodat je er zeker van bent dat je het resultaat krijgt dat je wilt.

Wil je analoge fotografie proberen? Kijk dan op de website van Retro Camera.

Retro Camera

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie