Op gepaste afstand fotograferen? Misschien met een drone...
Foto's maken op gepaste afstand? Dat is waar drones in beeld komen. Het fotograferen met een drone werkt in principe hetzelfde als het fotograferen met een camera uit de hand, maar met één groot verschil... je camera hangt hoog in de lucht én jij bent ineens bestuurder van een vliegend object!
Lees ook: Fotowedstrijd Grote hoogte
Met een drone geef jij jouw camera vleugels, wat vaak indrukwekkende beelden oplevert. Zo kun je perspectieven laten zien, die je vanaf de grond nooit voor mogelijk had gehouden. Heb jij net een drone aangeschaft, of sta je op het punt om dat te doen? Hou dan rekening met een aantal punten:
- Je drone mag maximaal 25 kilogram wegen, inclusief lading
- Je mag niet in het donker vliegen
- De maximale vlieghoogte is 120 meter
- Je moet je drone kunnen zien vanaf waar je staat
- Vliegen boven drukke gebieden met veel mensen en verkeer is verboden evenals nabij vliegvelden, helikopterhavens, militaire oefenterreinen en andere ingestelde no-fly zones
Bovenstaande regels gelden voor recreatief vliegen. in Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen recreatief en commercieel vliegen. Wanneer je betaald wordt voor een video- of foto klus waarvoor je een drone gebruikt, geldt dit als een commerciële vlucht. In dat geval moet je in bezit zijn van een licentie. Een voordeel van het hebben van een drone-licentie is dat je op meer plekken mag vliegen dan de recreanten.
Info: rijksoverheid.nl
Derde dimensie
Het handige van een drone is dat je daarmee gebruik kunt maken van de derde dimensie. Het is eigenlijk te vergelijken met een camera die op een statief staat en vervolgens honderden meters uitgeschoven kan worden. Door middel van GPS is het mogelijk om de drone volledig stil te laten hangen in de lucht en vervolgens al je aandacht te schenken aan het maken van een bijzondere foto. Overigens hoef je daar echt niet enorm ver de lucht voor in te gaan. Wanneer je enkele tientallen meters hoog bent, krijg je al een totaal ander perspectief met de mooiste luchtfoto's tot gevolg. Zelfs de meest alledaagse beelden worden daardoor bijzonder.
Gouden uur
Ooit van het gouden uur gehoord? Dit is het uur voordat de zon ondergaat en voor degenen die graag het landschap fotograferen is dat het meest belangrijke uur. Dat komt omdat het licht van de ondergaande zon een roodachtige gloed krijgt waardoor de hemel talloze mooie kleuren vertoont. Het is aan te raden om juist dan foto's te maken. Hetzelfde geldt overigens wanneer je besluit om vroeg op te staan. Door de ochtendnevel ontstaat er een extra dimensie en krijg je de meest bijzondere kleuren. Deze tip geldt natuurlijk ook voor het fotograferen vanaf de grond, maar wanneer je in de lucht hangt zal het ook hele bijzondere beelden opleveren.
Lees ook: Fotowedstrijd Grote hoogte
Houd het simpel
De grootste valkuil voor mensen die beginnen met het fotograferen met drones, is dat ze het te ingewikkeld willen maken. Wanneer je foto's vanuit de lucht neemt, neem je het risico dat er veel te veel details in beeld komen. Daardoor wordt de compositie eenvoudigweg minder. Probeer je te richten op grote en makkelijke symmetrische patronen die je op de grond kunt ontdekken. Denk daarbij aan kaders van velden en weilanden. Maak ook zeker foto's van dingen die je vanaf de grond niet kunt zien. Vanuit de lucht heb je namelijk een volledig overzicht.
Lees ook: De veelzijdigheid van drones
Tip 1: Kies een afgelegen locatie.
Zorg dat je veel bewegingsvrijheid hebt en geen andere mensen in de weg zit. Je kan bijvoorbeeld ook in de vroege of late uren filmen zodat er minder mensen aanwezig zijn.
Tip 2: Bespreek de opnamen met je model.
Neem bij ieder shot eerst met je model door wat je precies gaat filmen of fotograferen. Dan weet de persoon ook wat er gaat gebeuren en hoe hij of zij met de drone om moet gaan. Er is namelijk een grote kans dat je model niet eerder met een drone heeft gewerkt.
Tip 3: Vlieg weg van je model.
Neem liever afstand van je model tijden het filmen. Wanneer je richting je model vliegt, kan dit intimiderend overkomen op je model. Laat heb of haar liever richting de camera lopen en zelf de afstand bepalen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Vlieg vervolgens weg van je model. In de nabewerking kun je de volgorde ook omdraaien, waardoor het lijkt alsof je naar de persoon toe vliegt.
Tip 4: Hoe meer afstand, hoe groter de gebaren van je model.
Als je hoger vliegt, oogt je model kleiner, wat betekent dat hij of zij grotere gebaren moet gebruiken om op te vallen.
Tip 5: Plaats je model in het midden van het beeld.
Zorg ervoor dat je model niet te veel links of rechts in beeld staat, omdat er dan meer kans is op vertekening van het beeld. De hoeken van de dronecamera worden namelijk iets vertekend, om de omgeving zo goed mogelijk in beeld te brengen.
Lees ook: Fotowedstrijd Grote hoogte
Protip! Meer licht in je dronefotografie
Wie al een beetje geoefend is in het vliegen met een drone en het uitzoeken van gave composities is er een extra uitdaging: licht! Soms heb je een mooie compositie, maar zou er net nog een strookje licht moeten worden toegevoegd om de foto echt te laten knallen. Een grote softbox aan je drone hangen is natuurlijk geen goed idee, maar fabrikanten zitten natuurlijk niet stil. Zo is er de Litra Torch 2.0 en de LitraPro, beide super compact zaklampjes met een enorme boost licht. Je bevestigt ze veilig en snel aan je drone of aan een object buitenshuis door middel van het schroef of plaksysteem. De batterij gaat lekker lang mee dus je kunt de leds laten branden tijdens de hele shoot. De LitraPro kun je zelfs bedienen vanaf je smartphone, wel zo handig als hij ergens hoog in de lucht hangt!