Nominaties voor Kees Scherer Prijs bekend

Redactie DIGIFO... 1534 0
Frans Zwartjes, Viviane Sassen en Robert Knoth & Antoinette de Jong zijn genomineerd voor de Foto Kees Scherer Prijs 2013. De prijs wordt uitgereikt aan de Nederlandse fotograaf van het beste fotoboek dat in 2011 of 2012 is verschenen.

Stichting FotoArchief Kees Scherer reikt de prijs sinds 1993 elke twee jaar uit. De hoofdprijs is een geldbedrag van vijfduizend euro. In 2011 was Henk Wildschut met zijn fotoboek 'Shelter' de grote winnaar.

In totaal streden er 145 boeken om een plekje bij de beste drie. De jury bestond uit Anneke van Veen, Anthon Beeke, Bart Nieuwenhuijs, Ellen Dosse, Marga Rotteveel, Max van Rooy (voorzitter) en Rik Suermondt. Ze kozen 'The Holy Family' van Frans Zwartjes, 'In and Out of Fashion' van Viviane Sassen en 'Poppy' van Robert Knoth & Antoinette de Jong als de drie beste boeken.

Nominaties
De drie genomineerde boeken

Over de genomineerden

Frans Zwartjes (1927) werd in de jaren zestig bekend als filmmaker waarin uitbundig gekostumeerde acteurs de hoofdrol spelen. 'The Holy Family' toont een selectie zwart-wit foto's die hij maakte tijdens het filmen tussen 1968-1975.

'In and Out of Fashion' bevat een selectie van foto's van de reclamecampagnes van modefotografe Viviane Sassen (1972). Zij fotografeerde onder andere voor modehuizen als Carven, Stella McCartney, Adidas en Missoni en voor tijdschriften als Numer├│, Double, Another Magazine en Dazed & Confused.

Robert Knoth & Antoinette de Jong nemen ons mee van de papaverbloemen in Afghanistan tot Brick Lane in Londen waar de drugs wordt verkocht. 'Poppy' laat de verbinding van de drugs met criminaliteit, vrouwenhandel, prostitutie, hiv en oorlogen zien.

Winnaar

De winnaar van de Foto Kees Scherer Prijs wordt bekendgemaakt tijdens het FotoFestival Naarden 2013 (18 mei t/m 23 juni). Daarnaast worden alle boeken die hebben meegedaan getoond in een expositie in Naarden Vesting.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie