DIGIFOTO Pro Awards

Review: Fujifilm X-H1

Redactie DIGIFOTO Pro 1042
Fuji is geliefd vanwege de spiegelloze camera’s die ergonomisch doen denken aan de mechanische camera’s van een paar decennia geleden. Sinds kort is er de XH-1, de nieuwste camera van Fuji, het topmodel in het APS-C-formaat. Wij waren erg benieuwd hoe deze camera het zou doen in vergelijking met de concurrentie in deze dichtbevolkte sector.

Fujifilm XH-1

Fuji heet officieel Fujifilm. Het werd bekend vanwege zijn films, die vaak beter waren dan Kodak-films, maar maakte ook camera’s. Tegenwoordig boekt Fuji weer zeer goede resultaten door film. De Polaroid-achtige Instaxcamera’s zijn bij met name jongeren een grote hit. Misschien vanwege zijn film-achtergrond heeft Fuji bij APS-C ook deels andere sensoren dan de concurrentie. Weliswaar maken deze Trans-Xsensoren ook gebruik van een mozaïek van rode, groene en blauwe kleurenfilters voor de pixelssensor, maar de vorm van dat mozaïek is anders dan bij andere camera’s. In plaats van het gebruikelijke Bayer-patroon maakt Fuji gebruik van een patroon dat net iets minder kleurdetails laat zien, maar daardoor meer scherpte oplevert. Ideaal voor zwart-wit en bij kleur wanneer je meer belang hecht aan scherpte dan aan fijne kleurdetails. Dat je weer iets minder details ziet in kleur dan bij andere sensoren hoeft overigens geen nadeel te zijn: het levert ook wat egalere kleurvlakken op die weer doen denken aan analoge foto’s. Het is afhankelijk van je smaak én van het onderwerp welke soort sensor de voorkeur verdient. Qua dynamiek doet de sensor het goed. Net iets minder goed dan de Nikon en Sony, maar beter dan Canon. Ook is deze sensor goed in het snel verwerken va data.

Video 

Dat blijkt vooral bij video. Uiteraard heeft hij 4k (24. 25 en 30 bps), maar ook 120 bps slow motion. We zien weinig moré, maar wel met een cropfactor van 1,2x. Verder beschikt de camera over meerdere filmbeeldinstellingen, waaronder eentje met vrij vlakke contrastcurve, de Eterna/Cinema. Fujifilm heeft ook een eigen log, de F-log, maar merkwaardiggenoeg schakelt de camera bij gebruik ervan automatisch om op 800 ISO. Dat beperkt het praktische nut van de log wel, zeker in scénes met zon. Mijns inziens zou Fuji dit moeten corrigeren in een firmware-update, óf er een tweede log bij maken voor 200 ISO. Een log heeft als functie om grotere contrasten onder te brengen in de 8 bit van het filmbeeld, door de toonwaarden anders te verdelen. Bij het bewerken van de filmbeelden kun je dan eerst de kleuren heel goed aanpassen (graden) en daarna deze verdeling in toonwaarden weer ongedaan maken. Dan heb je weer een normaal beeld, maar met aangepaste kleuren en met een grotere dynamiek. Heel prettig is weer dat Fuji een LUT ter beschikking stelt. Een LUT vertaalt het contrastarme beeld van een film opgenomen met een log weer in een normaal beeld, die kun je gebruiken op een extern scherm, zodat tijdens het filmen het beeld er niet te vlak uitziet. De LUT kun je ook weer gebruiken bij het bewerken in Adobe Premiere Pro bijvoorbeeld. AF werkt goed bij video, maar kan uiteraard niet voorkomen dat de camera ineens van scherpstelling verandert wanneer je de camera beweegt. AF bij video blijft iets voor amateurs, voor professionele resultaten is AF ongeschikt - ook bij deze Fuji. De Fuji heeft ook stabilisatie in de camera-body. Bij video blijkt die verbazingwekkend goed te werken, een gimbal is nauwelijks meer nodig.

AF

Bij he fotograferen werkt de AF van de Fujifilm XH-1 erg goed. Zoals bij alle spiegelloze camera’s werkt hij beter met zeer lichtsterke objectieven. Bij de XH-1 geldt bovendien dat het midden van het beeld beter scherpstelt dan de rest ervan. Dynamische AF werkt niet zo goed als een reflexcamera, en ook net iets minder goed dan bijvoorbeeld Sony. Bij normale Af en bij veel licht zijn de verschillen vaak klein. Bovendien beschikt de Fuji over een hele serie met lichtsterke objectieven, en wat dat aangaat verkeert de Fuji als APS-C-camera in een uniek positie. Waar de andere fabrikanten voor lichtsterke objectieven verwijzen naar hun fullframe-serie, biedt Fuji ze in APS-C aan. Zo is er een 23mm f/1.4 – op het eerste gezicht en vreemde brandpuntsafstand, totdat je het omrekent naar fullframe en bij 35mm uit komt. In combinatie met die objectieven stelt de Fuji beter scherp dan andere APS-C camera’s, want die moeten het met lichtzwakkere objectieven doen. Bijzonder handig is ook, dat de XH-1 beschikt over een batterijhouder, de VBP-XH1, waarin twee extra batterijen passen. De camera gebuikt alle batterijen achter elkaar zodat je bij video batterijen kunt wisselen terwijl je filmt. Bij het fotograferen werkt hij bovendien mee om het aantal beelden per seconde te verhogen naar 14.

Ergonomie

Met de batterijgrip VBP-XH1 voelt de camera aan als een compacte versie van een professionele full frame-camera. Hij ligt dan uitstekend in de hand, ook bij verticale opnamen. Zonder die grip is de camera nog steeds goed vast te houden, deels ook omdat hij vrij groot is. Wij zien de grootte vooral als een positieve eigenschap. Panasonic met het kleinere m43-formaat kiest een vergelijkbare aanpak bij de topmodellen. Verder heeft de camera veel mogelijkheid om de knoppen te configureren. Mede door de gebruikte materialen maakt de camera hoogwaardige en degelijke indruk. We noemden al de objectieven die consequente equivalenten zijn van professionele fullframeobjectieven. De professionele uitvoeringen beschikken ook over diafragmaring. Het instellen van het diafragma op het objectief werkt heel intuïtief en prettig. De diafrgamawaarden zijn instelbaar op 1/3 stops. De sluitertijdknop bovenop de camera is ook heel handig. Met een van de commandoknoppen kun je de sluitertijd verder met stapjes van 1/3 stop wijzigen. Verder is er een aparte ISO-knop.

Conclusie 

De Fujifilm XH-1 is een camera met zeer goede eigenschappen waarbij de zeer goede ergonomie en de geschiktheid voor video eruit springt. Het is vooral een verfrissend andere camera, met een unieke reeks van objectieven, waar je heel goed mee kunt werken.

Beoordeling Fujifilm XH-1

Getest in DIGIFOTO Pro 2.2018

Beeldkwaliteit 8
Bediening 9
Snelheid 8
Behuizing 9
Prijs / kwaliteit  8

Specificaties Fujifilm XH-1

Adviesprijs €1.899,-
Sensor aps-c
Resolutie 24.3 megapixel
Beelden per seconde 14
Video 4K
Scherm kantelbaar touchscreen
Gewicht body 623 gram
Info www.fujifilm.eu/nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie