DIGIFOTO Pro awards

NiSi Circulair Professional Filter Kit

Remco Stunnenberg 823 0
Transcontinenta, distributeur voor NiSi filters in de Benelux, kondigde recent nieuwe, ronde NiSi filters aan voor beginners, gevorderde en professionele fotografen. Wij gingen aan de slag met de NiSi Circulair Professional Filter Kit.

Toont niet iedere foto een interpretatie van de fotograaf op de werkelijkheid? Er zijn verschillende gereedschappen beschikbaar om jouw interpretatie en visie op die werkelijkheid nog meer kracht bij te zetten, zoals bijvoorbeeld het gebruik van filters. Filters en filtersystemen zijn er in vele soorten en maten. Ook het aantal aanbieders groeit. Een partij die we al zeer geruime tijd kennen, is NiSi. Dit merk levert sinds 2005 hoogwaardige camerafilters die gebruikt worden door veeleisende landschaps- en architectuurfotografen. Zowel amateurs als professionals. Het aanbod van NiSi is zeer groot. Voor bijna ieder objectief heeft NiSi een geschikte filterhouder.

Recent lanceerde NiSi drie nieuwe kits met ronde filters, de NiSi Circular Waterfall Filter Kit (67/72/77/82mm), de NiSi Circular ND Filter Kit (67/72/77/82mm) en de NiSi Circular Professional Filter Kit (67/72/77/82mm). Met die laatste gingen wij aan de slag.

Optisch glas

Net als de professionele NiSi vierkante filters voor het 70, 100, 150 en 180mm systeem, zijn deze ronde NiSi filters gemaakt van optisch glas (Schott Glas). Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor gebruik met hoge resolutie camera’s en objectieven. De filters zijn verder voorzien van een vuil en vochtwerende Nano coating zodat je ze ook zonder problemen bij regen en mist kunt gebruiken. Deze filters zijn beschikbaar voor de meest gangbare filtermaten. Ze zijn te koop in voordelige, praktische kits maar je kunt ze ook los kopen.

Vier professionele NiSi schroefdraad filters

De NiSi Circular Professional Filter Kit waarmee wij aan de slag gingen, bevat vier professionele NiSi schroefdraad filters. Allereerst het beschermende NiSi Nano gecoat UV filter. Dit filter is vochtafwerend gecoat, heeft een messing ring en een extra hardingslaag tegen krassen. Daarnaast bevat de kit de Ti Enhance CPL. Dit polarisatie filter heeft een titanium ring en staat te boek als een van de meest krachtige polarisatie filters. Verder bevat de kit een 10 stops NiSi IR Nano ND1000 filter (een zogenaamde Big Stopper) en het zacht gezegd unieke NiSi Natural Night filter.

De NiSi Circulair Professional Filter Kit

Lichtvervuiling te lijf

Met die laatste ga je lichtvervuiling te lijf. Tussen kwikdamp, natrium, lage CRI-straatverlichting, zijn er veel ongewenste golflengten van licht die de nachtelijke hemel vervuilen. De gloed die hieruit voorkomt kan ervoor zorgen dat je camera de lucht niet goed kan zien. Hierdoor kunnen je nachtopnamen op ongewenste wijze beïnvloed worden. Het Natural Night Filter blokkeert de meest voorkomende golflengten van lichtvervuiling. Om met dit filter de beste resultaten te bereiken, doe je er verstandig aan je witbalans in te stellen op daglicht.

Oneindige creatieve mogelijkheden

Het 10 stops NiSi IR Nano ND1000 filter is als gezegd gemaakt van hoge definitie optisch glas en voorzien van een dubbelzijdige vocht- en vuilwerende Nano Coating. Dit filter is met name interessant wanneer er bewegende delen in je beeld voorkomen, zoals water of wolken. Uiteraard kun je een kleiner diafragma kiezen, zodat je sluitertijd langer wordt. Maar soms wil je nog langere sluitertijden of is een klein diafragma niet gewenst, omdat je een kleine scherptediepte voor ogen had. Een grijsfilter houdt het licht in je hele beeld tegen, waardoor je langer kunt belichten. Dat biedt jouw als fotograaf oneindige creatieve mogelijkheden. Dankzij de IR-technologie die NiSi gebruikt, leg je levensechte kleuren vast zonder lelijke kleurzwemen. Dat laatste zien we meer dan eens terug bij het gebruik van andere filters. Daarmee verdienen de filters van NiSi daadwerkelijk de naam Neutral Density (ND).

Nog beter dan het standaard CPL filter

Dan het Ti Enhance CPL filter. Dit polarisatie filter heeft een titanium ring en staat te boek als een van de meest krachtige polarisatie filters. Je gebruikt dit filter om reflecties, kleuren én contrasten te beïnvloeden. Met name voor dat laatste doel maak ik niet zelden én graag gebruik van het polarisatiefilter. Het NiSi Ti Enhance CPL filter blijkt in de praktijk nog mooiere kleuren én een beter contrast op het leveren dan het standaard CPL filter. Chapeau!

Praktische NiSi filter etui

De NiSi Circulair Professional Filter Kit bevat tot slot ook een praktische NiSi filter etui met statiefbevestiging waarin je maximaal vier ronde filters tot 95mm kunt opbergen.

Conclusie

De NiSi Circular Professional Filter Kit is een zeer gebruiksvriendelijke, handzame kit. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van de vierkante filters die je gebruikt in combinatie met een filterhouder. Dat maakt het mogelijk om meerder filters tegelijk te gebruiken. Echter, hoe vaak combineer je nu een Natural Night filter, een Big Stopper of een polarisatie filter met een ander filter? Wanneer je ze los van elkaar gebruikt, blijken deze ronde filters die je direct op je objectief schroeft in de praktijk zeker zo handig en praktisch als vierkante filters. De Circular Professional Filter Kit is kortom een lichte, handzame kit, die, zoals we dat van NiSi gewend zijn, verbluffend goede resultaten levert!

Award

Meer info over NiSi vind je hier.

Beeld © Remco Stunnenberg 
De beelden bij deze review zijn gemaakt met het Ti Enhance CPL filter en het 10 stops NiSi IR Nano ND1000 filter. In DIGIFOTO Pro 1.2019 gaan we dieper op deze set in en komt ook het NiSi Natural Night filter nader aan bod.

Lees ook: NiSi Ambassadeur Harmen Piekema

Lees ook: NiSi Ambassadeur Martijn Kort moeilijk in hokje te stoppen

Lees ook: NiSi ambassadeur Michel Lucas

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco