Nikon lanceert Z 8, het compacter broertje van revolutionaire Z 9

Redactie DIGIFOTO Pro 831

Vandaag breidt Nikon haar assortiment professionele systeemcamera’s binnen de Z-serie uit met de krachtige en veelzijdige Z 8. De gloednieuwe Z 8 biedt talloze Z 9-functies in een  lichte camerabody waarmee hybride filmmakers/fotografen met verbazingwekkende flexibiliteit hun visie tot  leven kunnen te brengen.

Door zijn ongekende combinatie van toonaangevende prestaties en een compact ontwerp is de Z 8 een  uitstekende partner van de Z 9 en een creatieve opvolger van de D850. De body van de Z 8 weegt slechts circa  910 gram en is 30% kleiner dan die van de Z 9 en 15% kleiner dan die van de D850. Dit is de perfecte hybride  camera voor filmmakers die een lichtere camerabody willen voor het maken van opnamen uit de hand of een  full-frame camera die perfect past op elke videorig, inclusief de meeste gimbals.  

De Z 8 is een echte krachtpatser voor het maken van foto’s en video´s en opent met zijn 45,7 megapixels voor  foto´s en de eigen videoresolutie van 8,3K zo veel mogelijkheden. Dezelfde stacked CMOS-sensor en EXPEED  7-processor als bij de Z 9 waarborgen een spectaculaire beeldkwaliteit rechtstreeks uit de camera en bieden  filmmakers een maximale flexibiliteit om zich aan elke workflow aan te passen. Video kan met allerlei  verschillende beeldsnelheden en codecs worden opgenomen, waaronder 12-bits RAW in de camera voor video  van maximaal 8,3K/60p of 4,1K/120p. Fotografen kunnen werken in diverse bestandsgrootten en snelheden  voor serieopnamen, waaronder een verbluffend hoge 120 bps. Voor makers van HDR-inhoud maakt de camera  10-bits HEIF-foto´s en neemt hij 10-bits HLG-video op. 

De kleinere, lichtere camerabody t.o.v. de Z 9 doet geen concessies aan de betrouwbaarheid: de Z 8 is voorzien van een weerbestendige afdichting van professionele kwaliteit en waarborgt betrouwbare prestaties bij lage  temperaturen omdat de camera net zo goed bestand is tegen kou als Nikon’s D6 en Z 9 topmodellen. De Z 8  is ook de eerste systeemcamera van Nikon met twee USB-C-poorten, waardoor het mogelijk is om bestanden  over te zetten tijdens het opladen. Naast de camera is er voor elk idee en budget een NIKKOR Z-objectief  beschikbaar en zijn er talloze bijbehorende accessoires, van gimbals tot microfoons en meer.  

Matthieu van Vliet, General Manager SAS bij Nikon Europe, vertelt: "Met de Z 8 krijgt ons professionele  assortiment er ongekende flexibiliteit bij. De krachtige en flexibele video- en fotomogelijkheden maken deze  camera tot een hybride werkpaard, terwijl de compacte camerabody voorziet in de behoeften van allerlei  verschillende fotografen. De camera heeft zo veel mogelijkheden, dat je met gemak elke creatieve uitdaging  het hoofd kunt bieden." 

Overzicht van belangrijke kenmerken: Z 8 

 • Video: neemt vlekkeloze 8K- of 4K-video op en beschikt over talrijke ruimtebesparende en tijdbesparende  functies. Gebruikers kunnen 12-bits RAW-video-opnamen in de camera maken en met Nikon's N-RAW bestanden werken, die half zo groot zijn als ProRes RAW HQ-bestanden. Full-HD-proxybestanden worden in  de camera gemaakt wanneer je met de interne 8,3K N-RAW-indeling of de 4,1K ProRes RAW HQ-indeling filmt. Foto's: maakt prachtige foto's van 45,7 MP met een verbluffend groot dynamisch bereik en biedt serieopnamen  met flexibele snelheden tot maar liefst 120 bps met volledige AF/AE en zonder black-out van de zoeker. Met  speciale portretfuncties kunnen fotografen tint en helderheid verfijnen of huidtinten verzachten.
 • Stacked 45,7 MP full-frame CMOS-sensor: ontworpen door Nikon om een beeldkwaliteit met een zeer hoge  resolutie te leveren. Door ’s werelds hoogste scansnelheden van de sensor en superkorte sluitertijden treedt er  praktisch geen rolling shutter-vertekening op.1 
 • EXPEED 7: maakt bliksemsnelle scherpstelling van de camera, vloeiende video en serieopnamen met hoge  snelheden mogelijk. Verwerkt complexe AF- en AE-berekeningen op een ongeëvenaarde snelheid en verwerkt  Dual Stream-gegevens van de stacked beeldsensor afzonderlijk.  
 • Deep-learning AF: nauwkeurige detectie en tracking van mensen, honden, katten, vogels, auto´s,  motorfietsen, fietsen, treinen en vliegtuigen. Onderwerpdetectie en AF werken bij video's en foto's tot op -9 LW. De ogen blijven scherp, zelfs als een onderwerp snel en op zijn kop beweegt. Gezichten worden scherp in beeld  gebracht, zelfs bij onderwerpen met sterk tegenlicht. 
 • Real-Live zoeker en kantelmonitor: vloeiende zoeker zonder black-out dankzij Dual Stream technologie. Heldere kantelmonitor over 4 assen met touchscreen. 
 • Gereed voor HDR-beelden: maakt 10-bits HEIF-foto´s en neemt 10-bits HLG-video op. Inhoud kan direct worden bekeken op HDR-schermen zonder editing. 
 • Twee USB-C-poorten en twee kaartsleuven: afzonderlijke USB-aansluitingen voor voeding en communicatie,  voor snelle overdracht tijdens het opladen. Twee kaartsleuven voor flexibel media opslag. Bediening: diepe, comfortabele grip. Afzonderlijke user-interfaces voor video en foto. Menu's draaien mee bij  verticaal fotograferen. 
 • Licht en robuust: weegt slechts circa 910 gram en de krachtige weerbestendige afdichting houdt stof, vuil en  vocht buiten.2 De camera is net zo goed bestand tegen kou als Nikon’s topmodellen D6 en Z 9, dus je kunt  betrouwbaar werken bij temperaturen tot op -10 °C.  
 • Optionele verticale battery grip: Nikon’s nieuwe battery grip MB-N12 kan worden gebruikt als grip voor  verticaal fotograferen of voor beter evenwicht bij het gebruik van teleobjectieven, maar ook voor langer  fotograferen gedurende de hele dag. 

Adviesprijzen 

 • Z 8 body: €4599,- 
 • Battery grip MB-N12: €399,- 
 • Verkoop start op 25 mei 

VOETNOTEN 

1 Van systeemcamera´s met een beeldsensor met 30 megapixels of meer in mei 2023, op basis van onderzoek door Nikon.

2 De camera is niet in alle situaties en onder alle omstandigheden gegarandeerd stofbestendig en druipwaterdicht. 

 

 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie