Maak nóg mooiere foto's op reis met deze tips

Redactie DIGIFO... 350 0
Met de nodige kennis, een beetje oefenen en de juiste tips en tricks kan iedereen vette reisfoto's maken.

Natuurlijk heb je daar ook goede gear bij nodig: met een echt goede camera met diverse lenzen en bijvoorbeeld drone- en go pro-inspiratie via Hero shop lukt het jou ook om mooie beelden te schieten op reis. In dit artikel geven we je nog meer tips hiervoor zodat je naar huis komt met de mooiste foto's van een fijne trip.

Ga op pad met je camera tijdens golden hour

Een van de belangrijkste eigenschappen van een mooie foto heeft te maken met het licht. Lichtinval kan namelijk vaak leiden tot prachtige beelden met ontzettend veel sfeer. Het mooiste licht van de dag vind je tijdens golden hour; het uur nadat de zon onder is gegaan. Ook ochtendlicht is fantastisch om in te fotograferen; een uur voordat de zon opkomt. Op het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogst is, is het minst mooie of in ieder geval minst sfeervolle licht om beelden te schieten. Profiteer dus van wat de natuur je te bieden heeft voor betere foto's.

Reisfotografie met een systeemcamera in plaats van spiegelreflex

Wanneer je regelmatig reist en al die tijd een spiegelreflexcamera met je meesjouwt dan ga je dat zeker merken aan je schouders of je rug. Uiteraard zijn spiegelreflexcamera's ideaal wanneer je voor écht goede reisfoto's wil gaan, maar wist je dat een systeemcamera eigenlijk net zo goed werkt op reis? Het grote voordeel van zo'n camera is dat het geheel veel lichter van gewicht is, waardoor je je niet een breuk tilt op reis en onderweg. Daarbij heb je met een systeemcamera ook net zo goed veel keuze in gebruik van verschillende soorten lenzen.

Groothoeklens mee op reis voor reisfotografie

Een lens die bijvoorbeeld echt niet mag ontbreken op reis is een groothoeklens. Daarmee kun je magische landschappen en steden vastleggen waarbij je een plek compleet op slechts één foto kunt vangen. Wat ook zeker een aanrader is, is een telelens waarmee je unieke portretten en foto's van dichtbij kunt maken. Dat is vooral heel erg tof wanneer je de natuur in gaat met de mogelijkheid om wild te spotten. Deze twee lenzen zijn eigenlijk meer dan voldoende en daarmee kun je al heel wat diverse beelden schieten. Neem je meer lenzen mee dan zul je zien dat je alsnog flink moet sjouwen en dat is niet handig.

Heb altijd oog voor detail en kom dichterbij

Die groothoeklens is te gek om mooie totaalbeelden mee te schieten, maar om bepaalde dingen nog beter op de gevoelige plaat te leggen, is het aan te raden om vooral niet van te ver weg foto's te maken. Kom dichterbij en kijk goed om je heen naar de details in plaats van naar het totaalplaatje. Daarmee krijg je namelijk pas echt unieke beelden; foto's die anderen niet zo snel maken op reis. Waar je zoal aan moet denken? Maak contact met locals en vraag netjes of je ze op de foto mag zetten. Kies ook altijd één onderwerp of één object als hoofditem van de foto.

Bewerk je reisfoto's met een handig programma

Het zijn niet alleen de al geschoten foto's die mogelijk onvergetelijk zijn. Hoe je je foto achteraf bewerkt, bepaalt ook grotendeels de sfeer van het beeld. Dat doe je met behulp van professionele sofware zoals Adobe Photoshop of Lightroom. Voor beide programma's heb je zowel software voor op de laptop of computer als voor op de smartphone. Veel reizigers vinden het prettig om hun geschoten beelden direct te bewerken via hun telefoon, dus dat is ideaal met deze optie. Let er wel op dat je je foto's in RAW schiet zodat je de foto's nog beter kunt bewerken.

Pak ook eens een keer je smartphone voor foto's

Tot slot is het goed om te weten dat je echt niet altijd je fancy fotocamera nodig hebt om onvergetelijke beelden mee te maken. De beste foto's zijn namelijk vaak spontane foto's. Ook op reis komt het regelmatig voor dat je je camera niet binnen handbereik hebt om van een spontaan moment een foto te maken. Geen zorgen, want met je fotocamera kun je tegenwoordig ook hele goede foto's schieten. De kans is groot dat je je smartphone zo kunt pakken, waardoor je dat bijzondere moment alsnog hebt vast weten te leggen. De foto's die je hiermee maakt kun je ook gewoon nabewerken en voilà: je hebt alsnog prachtige reisfoto's!

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie