5 redenen om gebruik te maken van een systeemcamera

Redactie DIGIFO... 752 0
Of het nu gaat om het vastleggen van een toffe vakantie of het plaatjes schieten tijdens het huwelijk van een van jou beste vrienden, het is zaak een goede camera te hebben.

Op deze manier creëer je herinneringen die voor lange tijd meegaan, terwijl je met de geschoten foto’s tegenwoordig de meest originele dingen kunt doen. Zoals je ongetwijfeld al eens hebt gezien is het aanbod in verschillende soorten camera’s enorm. In dit artikel gaan we dieper in op een van deze soorten camera’s: de systeemcamera. We vertellen je wat het is en geven 5 redenen om gebruik te maken van zo’n systeemcamera.

Wat is een systeemcamera eigenlijk?

Bij het maken van een foto denk je vaak al snel aan de handeling om door het ‘gaatje’ te kijken, waarna je de knop indrukt om een foto te maken. Bij een systeemcamera werkt dit echter anders. Hierbij doe je het plaatjes schieten namelijk met behulp van een digitaal beeld. Wat dat betreft kunnen we dus stellen dat een systeemcamera digitale beelden maakt. Hierbij valt de lichtinval direct op een van de gekozen sensoren. 

Daarbij is er één groot verschil tussen de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. De systeemcamera heeft namelijk geen spiegel en de lens is verwisselbaar. Zo’n camera is daarbij voor iedereen te gebruiken, ook al ben je geen professional. Hieronder vertellen we je waarom het nu zo’n goed idee is gebruik te maken van een systeemcamera. 

1. Licht en compact

Het eerste en misschien wel grootste voordeel is dat een systeemcamera licht en compact is. Dit zorgt ervoor dat de systeemcamera perfect is om mee te nemen op vakantie of bijvoorbeeld tijdens een dagje uit. Geen gezeur en gedoe met extra tassen en extra gewicht. Je kunt ze veelal gewoon in de jaszak doen, waardoor het af en toe lijkt alsof je hem niet eens bij je hebt. 

2. Snelle werking

We zullen je niet verrassen met de mededeling dat alles tegenwoordig sneller gaat. Dit geldt uiteraard ook voor camera’s. Voordeel van de systeemcamera is dat de huidige technologie van deze camera ook bijzonder snel is. De grootste reden hiervoor is omdat de systeemcamera’s geen spiegel hebben. Al gaat het om een fractie van seconden, dit scheelt simpelweg de nodige tijd. Wel zorgt dit ervoor dat je zeer snel en gedetailleerd kunt scherpstellen. Wel zo prettig als je iets echt op de gevoelige plek wilt vastleggen. 

3. Stil gebruik

Ken je dat gevoel van lichte irritatie, wanneer je bij een begrafenis of bijvoorbeeld een bruiloft zit en je constant het geklik van fotocamera’s hoort. Het derde voordeel van een systeemcamera is dat deze bijzonder stil in z’n gebruik is. Hierdoor zullen anderen nooit last van je hebben. Dit is daarnaast ook bijzonder handig als jij bijvoorbeeld natuur of dieren wilt fotograferen. Je begrijpt dat wilde dieren kunnen schrikken van het geluid van een camera. Dit kan je zomaar de foto van je dromen kosten. 

4. Direct resultaat

Het voordeel van het feit dat je de beelden direct digitaal tot je beschikking hebt, zorgt ervoor dat je ook gelijk kunt zien of deze naar wens zijn. Hierbij heb je direct een goed beeld wat betreft de belichting of de uitsnede van een plaatje. Ook zie je op dit beeld direct of dit de foto is waar je naar op zoek bent. En dat al voordat je überhaupt afdrukt. Dit scheelt je een hoop tijd qua afstelling en het checken van foto’s. Zie het dus vooral als een zeer effectieve manier van foto’s maken.

5. Een soort verrekijker

Ben jij een fotograaf die zeer graag dieren vastlegt? Dan hoeven we je vast niet te vertellen dat dit een vrij lastige hobby is. Zeker omdat je vaak niet al te dichtbij kunt komen, aangezien dieren veelal schrikkerig zijn en gauw op de vlucht gaan. Dit is dan ook precies de reden dat veel natuurliefhebbers met zo’n ouderwetse, maar stiekem toch nuttige verrekijker op de proppen komen. Dit is echter niet meer nodig als jij zorgt dat je de systeemcamera van een goede telelens voorziet. Op die manier kun je de verrekijker volledig achterwege laten. 

De perfecte systeemcamera voor jou!

Na het lezen van dit artikel ben je als het goed is op de hoogte van de manier van werken en de voordelen van een systeemcamera. Het is het soort camera die past bij een specifiek soort fotograaf. Heb jij na het lezen van dit artikel een bijzonder goed gevoel bij een systeemcamera? Doe dan goed je onderzoek en ga op zoek naar de voor jouw perfecte versie. Dan weten wij zeker dat je binnen de kortste keren geniet van een perfecte nieuwe systeemcamera.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie