Nikon introduceert nieuwe firmware voor de Z-serie en een geheugenkaart met hoge capaciteit

Redactie DIGIFO... 752 0
Nikon kondigt nieuwe firmware voor de Z 9, Z 7II en de Z 6II-systeemcamera's aan. Firmware v.2.0 voor de Z 9 biedt een hele reeks hoogwaardige updates, Firmware v.1.4 voor de Z 6II en Z 7II verbetert de scherpstelling voor foto's en video’s. Daarnaast brengt Nikon de 660GB CFexpress-geheugenkaart (Type B) uit, die geschikt is voor video-opnamen met een hoge resolutie en fenomenale snelle serieopnamen van de Z 9.

Firmware v.2.0 komt met grote upgrades voor video-opnamen met de Z 9. Videografen kunnen RAW-video's van 8,3K/60p in de camera opnemen en ongelooflijk scherpe Ultra HD-beelden van 4K/60p die zijn oversampled van 8K maken. 12-bits opnamen in de camera zijn mogelijk met ProRes RAW HQ (tot 4K/60p) of Nikon's nieuwe N-RAW-indeling (tot 8K/60p en 4K/120p). Andere nieuwe functies die inspelen op de wensen van professionals die met de Z 9 fotograferen, zijn onder andere een golfvormmonitor, een rode opname-aanduiding en een aangepast i-menu voor handige weergave van video-instellingen tijdens het fotograferen.

Firmware 2.0 voor de Z 9 biedt ook belangrijke upgrades voor fotografen. Na de update kunnen AF-instellingen worden aangepast met maximaal 20 selecteerbare breedveld-AF-patronen en kan een hogere vernieuwingsfrequentie (tot 120 bps) worden geactiveerd voor de heldere elektronische zoeker (3000 nits). Andere nieuwe functies zijn voor-ontspan-beeldopnamen en de mogelijkheid om met meerdere cameraknoppen scherpstelposities op te roepen.

Voor de Z 6II- en Z 7II-camera's verfijnt firmware v.1.4 het automatisch veld-AF-algoritme voor een betere scherpstelling op onderwerpen op de voorgrond die zich in het midden van het beeld bevinden. Bovendien kunnen videograden dankzij de ondersteuning voor lineaire handmatige scherpstelling de scherpstelafstand van punt A naar B uiterst nauwkeurig instellen. Beide camera's worden ook compatibel met Nikon's ML-L7 Bluetooth-afstandsbediening.

Tot slot werd ook Nikon's nieuwe 660 GB CFexpress-geheugenkaart (Type B) aangekondigd, een kaart met een hoge capaciteit die compatibel is met de Z 9. De camera is gemaakt om te voldoen aan de eisen voor snelle continu-opnamen en video-opnamen van meer dan 8K bij hoge beeldsnelheden. Hij haalt leessnelheden tot 1700 MB/s en schrijfsnelheden tot 1500 MB/s.

Beide firmware updates zijn vanaf 20 april beschikbaar in het downloadcentrum van Nikon

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie