Topklasse camera voor wildlife, sport, fashion en allround fotografie

De Nikon Z 9 is een feit!

Christel de Wolff 2414
Nikon heeft de Z 9 geintroduceerd, de meest geavanceerde camera in de topklasse tot nu toe. De Nikon Z 9 is een flinke stap voorwaarts, niet alleen voor Nikon.

Nikon's meest geavanceerde systeemcamera tot nu toe, voor fotografen die de grenzen van professionele beeldverwerking willen verleggen

De systeemcamera is uitgerust met een nieuwe gestapelde full-frame CMOS-sensor van 45,7 MP en een ultrasnelle EXPEED 7-processor. De camera beschikt over Nikon 's tot nu toe meest geavanceerde autofocussysteem en 3D-tracking, toonaangevende videomogelijkheden, uitzonderlijke weergave via de elektronische zoeker, snelheden tot 120 bps met volledige automatische scherpstelling en lichtmeting, en meer. Naast de Z 9 kondigt Nikon ook de NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S aan, het eerste supertelezoomobjectief uit de Z-serie, en de FTZ II-vattingadapter, die vergeleken met de bestaande FTZ-vattingadapter een verbeterde bruikbaarheid biedt.

De Nikon Z 9

De Z 9 is ontworpen voor diegenen die de grenzen van fotografie en video willen verleggen. De camera is uitermate geschikt voor professionele wildlife- en sportfotografen en fotojournalisten die niet alleen een buitengewone EVF en AF en een gemakkelijke bediening maar ook robuustheid nodig hebben die zelfs die van de D6 overtreft. De Z 9 is ook zeer geschikt voor professionele mode- en reclamefotografen die foto's en video's met een hoge resolutie moeten creëren waarin hun volledige creativiteit tot uiting komt. Daarnaast is de camera ook interessant voor videomakers die in efficiënte en flexibele productieomgevingen hoogwaardige beelden moeten maken.

Belangrijkste functies van de Z 9

Voortreffelijke prestaties bij AF en 3D-tracking

Het 493-punts AF-systeem heeft 405 AF-punten voor automatisch veld-AF. Dat is vijf keer meer dan bij de Z 7II. Met 10 AF-veldstanden kunnen gebruikers de AF-instellingen voor elke klus optimaliseren. Deep-learning AI maakt ondertussen zeer geavanceerde, gelijktijdige detectie van maximaal negen verschillende soorten onderwerpen mogelijk. Dit wordt gecombineerd met 3D-tracking, een primeur voor de systeemcamera's van Nikon, waardoor elk belangrijk moment gemakkelijker kan worden vastgelegd. Van mensen en hun gelaatstrekken tot dieren en voertuigen, de Z 9 herkent wat er wordt gefotografeerd en reageert direct op veranderingen in de positie, de richting of de snelheid van het onderwerp.
Gefotografeerd tijdens de Nikon persbijeenkomst waarin de Nikon Z 9 officieel werd voorgesteld. (uitsnede van detail)

Baanbrekende videomogelijkheden

Dankzij de ongelooflijke beeldkracht van de Z 9 kunnen filmmakers nu full-frame 8K 24p tot 60p, 4K 24p tot 120p video en time-lapse-video's opnemen. 8K-video-opnamen bij 30p kunnen per keer ongeveer 125 minuten worden opgenomen, wat de langste opnameduur is voor een systeemcamera[i]. Bovendien bestaat er compatibiliteit met het ProRes 422 HQ-opnameformaat* en een aankomende firmware-update maakt het mogelijk om zelfs 8K RAW-video in zeer vloeiende 60p op te nemen[ii]. Volledige AF/AE en oogdetectie AF worden ondersteund tijdens het opnemen van video’s. Ook zorgt Nikon's nieuwe N-RAW-indeling dat bestandsgrootten beheersbaar blijven[iii].

Indrukwekkende snelheid

Leg in één serieopname meer dan 1000 RAW-beelden[iv] van volledige resolutie met 20 bps vast. Het is bovendien mogelijk om in de nieuwe C + stand foto’s met een snelheid tot 120 bps vast te leggen van ongeveer 11MP in JPEG normale beeldkwaliteit met volledige AF/AE. Door 's werelds hoogste scansnelheid[v] is rolling shutter vertekening praktisch onzichtbaar, met als gevolg dat de Z 9 niet meer is voorzien van een mechanische sluiter. Sluitertijden van 1/32.000 zijn nu mogelijk en opnamen bij ISO 64 waardoor zelfs in situaties met extreem helder licht een ongekende scherptediepte mogelijk is zonder te overbelichten.

Constant zichtbaar beeld in real-time

De Z 9 biedt de meest heldere[vi] weergave via de elektronische zoeker (3000 nits). Dual Stream technologie  zorgt dat het zoekerbeeld altijd live zonder vertraging is en zonder black-out is, zodat fotografen geen moment meer missen. Het scherm van de Z 9 biedt een continu real-time beeld. Wanneer een onderwerp beweegt of wanneer de kleinste verandering in de scène optreedt zal de gebruiker dit direct zien.

Ergonomie en robuustheid

Een andere primeur van de Z 9 is de nieuwe kantelmonitor die over 4 assen verticaal en horizontaal kan kantelen, zodat fotografen onder alle omstandigheden snel en flexibel kunnen kadreren. Deze camera is van top tot teen een hulpmiddel voor professionals. De ergonomie van de camera, zoals de plaatsing van de knoppen, is verfijnd en verbeterd op basis van input van professionele fotografen. Ook is de camera robuuster dan de D6, zodat gebruikers zelfs in de moeilijkste omstandigheden alles kunnen vastleggen. Met een nieuwe knop voor de AF-stand kunnen gebruikers tijdens het fotograferen door de zoeker wisselen tussen de AF-stand en de AF-veldstand. Ook worden het lcd-bedieningspaneel aan de boven-en achterkant en de belangrijkste knoppen verlicht door de hoofdschakelaar te schuiven. Zo kunnen instellingen gemakkelijk in het donker worden gewijzigd.

De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

De lichtsterke, scherpe en veelzijdige metgezel voor Nikon Z-camera's. De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S stelt snel en stil scherp om snel bewegende onderwerpen met een absolute precisie te volgen, zelfs als deze grillig bewegen. Het telezoombereik van 100-400 mm en de superieure optische kwaliteit zorgen voor buitengewone resultaten in zeer veel uiteenlopende situaties, ongeacht of het onderwerp zich relatief dichtbij of ver weg bevindt. Dankzij de sterke VR-prestaties die equivalent zijn aan 5,5 stops kunnen fotografen opnamen uit de hand maken met langere sluitertijden, zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte. De kortste scherpstelafstand is slechts 0,75 m in de groothoekstand en 0,98 m bij volledige zoom.

De FTZ II-vattingadapter

De FTZ II-vattingadapter biedt door een gestroomlijnd ontwerp een verbeterde bruikbaarheid vergeleken met de bestaande FTZ-vattingadapter. De adapter ondersteunt circa 360 NIKKOR F-objectieven vanaf het type AI en later. De FTZ II-vattingadapter kan samen met een verticale grip en diverse videoaccessoires worden gebruikt en maakt het mogelijk om objectieven te verwisselen zonder dat de camera van een statief hoeft worden gehaald.

Prijs en beschikbaarheid

De Z 9 is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 5.999,-
De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 2.999,-
De FTZ II-vattingadapter is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van  € 289,-

Op 5 november vindt ter ere van Nikon's nieuwe topklasse camera tussen 13.00 en 21.00 uur een exclusief virtueel evenement #NikonDays plaats. Tijdens dit evenement zullen Nikon-professionals alle ins en outs van de Z-serie bespreken. Het evenement is gratis en biedt lezingen van inspirerende fotografen die als een van de eersten met de Z 9 hebben gewekt. Registreer nu voor deze komende sessies. Er is slechts beperkt ruimte.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel