Pieter ten Hoopen

Nikon-ambassadeur legt liefdesverhalen ten tijde van de vluchtelingencrisis vast

Christel de Wolff 1017
In een bijzonder fotografieproject legt Nikon-ambassadeur Pieter ten Hoopen de liefdesverhalen bloot van koppels en families die zijn getroffen door de vluchtelingencrisis.
Pieter ten Hoopen reisde naar Turkije en Mexico, waar hij de liefde en kracht vastlegde van zij die onvrijwillig hun thuisland moesten ontvluchten. Met het fotoproject hoopt de Nikon fotograaf de vooroordelen te doorbreken die met vluchtelingen gepaard gaan.
pieter ten hoopen nikon

Nikon Z7 en Nikon 850

Het werk van Pieter ten Hoopen staat bekend om zijn bekroonde fotojournalistiek en storytelling. Uitgerust met de Nikon D850 en Nikon Z7 wilde hij de crisis vastleggen vanuit een ander perspectief, waarin mensen als individuen in plaats van cijfers worden gezien.

Hij zegt: 'Als we het vandaag de dag over vluchtelingen hebben, praten we nauwelijks over mensen en vooral over cijfers, feiten en statistieken. Ik wilde de situatie vanuit een ander perspectief laten zien. Waarom ontvluchten mensen hun vertrouwde omgeving en wat doet dat met ze? Hoe kunnen we doorgronden wat deze mensen hebben meegemaakt? Een van de meest basale dingen waar we allemaal over beschikken, is liefde. Daarom wilde ik een verhaal vertellen over de liefde en hoe zij ons zelfs in tijden van tegenspoed aanspoort tot hoop en positiviteit.'

Zijn project begon met het vastleggen van het leven van Syrische vluchtelingen in Istanbul. Daarna bezocht hij vluchtelingen die vanuit Centraal-Amerika naar de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico optrokken in een van de beruchte vluchtelingenkaravaans. 'De meeste mensen die ik heb gefotografeerd vluchten vanwege armoede, geweld, politieke onderdrukking of klimaatverandering,' zegt Pieter. 'Ik was verbaasd hoe openlijk zij over de liefde spraken. Dit zijn mensen die de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt, iets wat wij vanuit een westers perspectief vaak niet kunnen begrijpen. De liefde is voor hen een overlevingsmiddel en misschien wel het sterkste dat er bestaat.
pieter ten hoopen nikon

Nikon apparatuur mee op reis

In zijn reizen gebruikte Pieter de Nikon D850 om intieme portretten vast te leggen. Ook maakte hij videobeelden met het nieuwe Nikon Z7-systeem. Beide body's werden door Pieter uitgerust met het AF-S Nikkor 28mm f/1.4 E ED objectief. De Nikon-ambassadeur zegt hierover: 'De Nikon D850 is een van mijn favoriete camera's en is geweldig voor het maken van stilstaande beelden. Als ik eropuit ga neem ik twee body's mee en laat ik er één in het hotel achter als reserve. Ik kreeg daarnaast de mogelijkheid om de Nikon Z7 uit te proberen, wat voor mij een nieuwe ervaring was. Voor mijn werk moet ik veel wandelen, rennen en springen en het lichte gewicht van de Nikon Z7 was daar perfect voor. Dankzij de digitale zoeker kon ik door het objectief precies zien wat ik aan het vastleggen was, wat heel handig is als je op pad bent.'
pieter ten hoopen nikon

Over Nikon Europe Special Project Programme

Het Nikon Europe Special Project Programme biedt Nikon-ambassadeurs uit heel Europa de mogelijkheid om hun droomprojecten te realiseren. Het programma maakt onderdeel uit van Nikon's missie om inspirerende fotografen te ondersteunen met een platform dat hen in staat stelt om van hun passie een project te maken.

Meer informatie over het speciale project van Pieter ten Hoopen vind je hier.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel