Indringende fotoserie vluchtelingen in de Balkan

Indringende fotoserie vluchtelingen in de Balkan

Pieter Molenaar 2336
De volledige impact van de vluchtelingensituatie in de Balkan wordt in West-Europa nog maar deels gevoeld. De fotoserie van The Atlantic kan daar mogelijk verandering in brengen. De bijzondere beelden, afkomstig van verschillende fotografen, hebben veel overtuigingskracht.

De beelden hebben volgens The Atlantic betrekking op de duizenden migranten die te voet de doortocht maken door de Balkan. Nadat Hongarije half oktober zijn grenzen met Croatië sloot voor vluchtelingen, week de stroom migranten uit naar andere landen in de Balkan in een poging om onder meer Duitsland en Oostenrijk te bereiken. Dat de kleinere Balkan-landen zuchten onder het grote aantal vluchtelingen blijkt wel uit de fotoserie.

Troosteloos

Op de foto's zien we onder meer lange rijen vluchtelingen uit het Midden-Oosten die, al dan niet begeleid door politie en vrijwilligers, op weg zijn naar hun volgende, tijdelijke bestemming. Troosteloosheid overheerst op vlaktes bezaaid met afval en modder. Vooral de beelden hoog in de lucht gemaakt geven een goede indruk van de omvang van de grootste bevolkingsverhuizing sinds de Tweede Wereldoorlog.


Foto © Marco Djurica

Kwalitatief mooie beelden

Hoewel de beelden bij The Atlantic je aangrijpen door hun inhoud, spreken een deel van de in totaal 32 foto's aan door de compositie en de manier waarop ze gemaakt zijn. Zo levert de foto met een wit kerkje erop een surrealistisch beeld op door de uitwaaierende groep vluchtelingen ernaast die stof doen opdwarrelen.

 
Foto © Jeff J. Mitchell

Ook de prikkeldraadversperring met het kleurcontrast tussen het geel van het graan en het groen van het gras geeft een mooi dynamisch geheel.


Foto © Jure Makovec 

Bekijk zelf de fotoserie over de vluchtelingen in de Balkan op The Atlantic.