Nieuw: NiSi 9mm F/2.8 ultra groothoek voor APS-C mirrorless camera’s

Redactie DIGIFOTO Pro 945
NiSi introduceert de geheel nieuwe NiSi 9mm F2.8 ultragroothoek voor APS-C Sony FE, Canon RF, Nikon Z en Fuji-X mirrorless camera’s en ook voor M4/3 camera’s.

NiSi staat al jarenlang onder professionele fotografen bekend als een van de beste fabrikanten van hoogwaardige “vierkante” filters en filterhouders voor bijna ieder cameramerk en type objectief.  De laatste jaren heeft NiSi het assortiment uitgebreid met ronde filters, filters voor luxe compactcamera’s van Sony, Ricoh en Fuji, een NiSi Close-up Lens Kit en een NM-180 Macro Focusing Rail. Begin 2021 zette NiSi de volgende stap, door de technologische kennis in het vervaardigen van hoogwaardig glas te gebruiken in het ontwikkelen van NiSi’s eerste objectief, de NiSi 15mm F4.0 voor full frame mirrorless camera’s. Vandaag presenteert NiSi met de 9mm F2.8 het tweede ultragroothoekobjectief met een beeldhoek van maar liefst 113 graden, nu voor APS-C en M4/3 mirrorless camera’s.

Gemaakt voor de creatieve en veeleisende fotograaf

Bij het ontwerpen van de NiSi 9mm F2.8 ultragroothoek heeft NiSi zeer goed geluisterd naar de wensen en input van tientallen professionele fotografen die bijna dagelijks werken met NiSi filters op hun (groothoek)objectieven. Zo is het optisch ontwerp van dit APS-C NiSi 9mm objectief geheel afgestemd op de sensor in de mirrorless camera, zodat de beeldscherpte hoog blijft van het centrum tot aan de randen van het beeld. De toepassing van hoogwaardig optisch glas, vier ED-lenselementen en een dubbel asferisch element, zorgen niet alleen voor een hoge detailscherpte, maar verminderen ook sterk chromatische aberratie en vertekening. Het objectief is ook goed gecorrigeerd tegen vervorming van heldere punten in het beeld (coma), waardoor het ideaal is voor astrofotografie. De door NiSi zelf ontwikkelde SA+ antireflectiecoating, de beschermende harde coating, de metalen behuizing en de metalen bajonet zorgen voor geslaagde opnamen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. NiSi heeft het objectief voorzien van een 10-bladig en traploos instelbaar diafragma, waardoor het mogelijk is om bij ieder diafragma, van F2.8 tot F16, een “sun star” te krijgen. Dit verhoogt de beeldscherpte, zodat diffractie vermeden kan worden door te ver moeten diafragmeren!

Bijzondere eigenschappen

Ontworpen voor perfect handmatig scherpstellen

Bij de NiSi 9mm F2.8 ultragroothoek is extra aandacht besteed aan het mechanisme voor het handmatig scherpstellen. De scherpstelslag is ruim en draait zeker en soepel, zodat er met een grote nauwkeurigheid de juiste afstand ingesteld kan worden. Voor grotere afstanden is het effect niet snel zichtbaar, maar op de kortste scherpstelafstand van slechts 20 centimeter is het zeker van belang. Op deze korte afstand kan er bij F/2.8 volle opening een fraaie onscherpe achtergrond gecreëerd worden. Naast een duidelijke afstandsschaal op het objectief is er ook een zeer praktische schaal voor de controle van de scherptediepte. Hierdoor kan er snel gewerkt worden met zone-scherpstelling of om de exacte afstand in te stellen voor een optimaal resultaat. 

67mm filterdraad voor gebruik van NiSi circulaire en vierkante filters

Voor het maken van de perfecte landschaps- of architectuuropnamen, is het gebruik van ND, GND en CPL filters onontbeerlijk. Hoewel de meeste ultragroothoekobjectieven een grote bolle frontlens hebben en er daardoor geen filters op geschroefd kunnen worden, is het NiSi gelukt om de NiSi 9mm F2.8 zo te ontwerpen dat het een standaard 67mm filterdraad heeft. Hierdoor kan het gebruikt worden met de NiSi V7 filterhouder voor de 100mm ND en GND filters. Ook de NiSi circulaire 67mm filters kunnen rechtstreeks op het objectief gebruikt worden.

 • 9mm objectief voor APS-C mirrroless camera’s met een extra grote beeldhoek van 113 graden (behorend bij een 13,5mm objectief) en 100 graden beeldhoek bij M4/3 (behorend bij een 18mm objectief)
 • Leverbaar voor Sony FE, Canon RF, Nikon Z, Fuji X en M4/3.
 • 10-bladig diafragma maakt het mogelijk om bij ieder diafragma van F2.8 tot F16 een “sun star” te creëren.
 • Zeer nauwkeurige en soepel lopende handmatige scherpstelling
 • Zeer korte minimale scherpstelafstand van 20 centimeter
 • Scherpstelring met scherptediepteschaal
 • Hoogwaardige lenselementen van optisch glas, waaronder 4x ED en 1x dubbel asferisch
 • Goede correctie van aberratie en coma, daardoor ideaal voor astrofotografie
 • Geringe en eenvoudig te corrigeren vertekening
 • Volledig metalen behuizing en vatting
 • 67mm filterdraad voor gebruik van vierkante en ronde filters.
 • Slechts 78mm lang en een gewicht van 364 gram.

Beschikbaarheid en prijs

Het NiSi 9mm F2.8 ultragroothoekobjectief voor Sony FE, Canon RF, Nikon Z en Fuji APS-C camera’s en M4/3 zal vanaf half oktober te koop zijn in de Benelux voor een adviesverkoopprijs van € 459,99 inclusief btw. Ga voor een overzicht van de verkooppunten en voor overige informatie naar: nisifiltersbenelux.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie