DIGIFOTO Pro Awards

Review: MCOplus 35mm f/1.2, analoge feel

Redactie DIGIFOTO Pro 4253
De 35mm f/1.4 is een soort heilige graal binnen fotografie. Wij testten de MCOplus 35mm f/1.2 en beoordeelden deze met een award...

De 35mm f/1.4 is een soort heilige graal binnen fotografie.  Door veel mensen omschreven als de beste brandpuntsafstand  om op je camera te zetten en nooit meer aan te passen (plus ideaal voor reisfotografie door de veelzijdigheid) en toch genoeg bokeh om ook portretten een bijzondere touch te geven. Er zijn veel f/1.4-objectieven te vinden, in allerlei soorten en maten, maar waar het natuurlijk echt bijzonder wordt is bij f/1.2. Bij deze diafragmawaarde zien we vrijwel geen varianten met autofocus (los van de recent geïntroduceerde versie van Sigma) maar wel een heleboel fabrikanten die de meest perfecte versie willen maken van deze handmatige reisgezel. Hoe doet MCOplus het? 

Veel licht, veel bokeh

Waarom zouden we een stop licht extra willen hebben in ons objectief, wanneer we weten dat we daarmee autofocus opofferen? Bokeh, bokeh en het schieten van portretten in moeilijke lichtomstandigheden (wat weer perfect hand in hand gaat met elkaar). De MCOplus 35mm f/1.2 zorgt voor scherpe portretten die er vooral in het midden van het beeld uitspringen door de natuurlijke vignettering die het objectief bezit. Wanneer men schiet met f/1.2, en dat willen we natuurlijk want anders namen we wel een f/1.4-objectief, krijgen we een haast schilderachtige tekening van de bokeh en diepte-effecten. Portretten zullen echt van je beeld afspringen wanneer je ze terugkijkt op pc of tablet, en je zult gelijk merken dat het voelt alsof je schiet met een lens die eigenlijk vijftig jaar geleden uitgebracht was.
mcoplus 35mm f/1.2

Interieur, exterieur

Van buiten is het objectief recht toe recht aan; er zijn geen bijzondere tekeningen te zien. Ook zal het formaat je niet verwonderen. Het objectief is compact en licht, mede ook doordat er is gekozen voor stevig plastic in plaats van metaal. Wanneer het objectief gemonteerd wordt op een (in mijn geval) Fuji X-T2 camera body eindig je met een set die je zo in je jas- of broekzak kwijt zou kunnen. Absolute pluspunten voor hoe licht en handzaam het objectief is. Wanneer we kijken naar de binnenkant van het objectief vinden we vijf elementen in zeven groepen qua glaswerk. Voor deze prijs kan je niet uitgaan van haarscherpe details in de hoeken van je beeld bij f/1.2 of f/1.8, maar bij een diafragma rond de f/4, houdt het beeld zich heel goed staande. Natuurlijk maakt dit bij de meeste portretten niet uit, want we willen juist voor die dromerige ‘vintage’ stijl gaan. En dat maakt het objectief ook zo bijzonder.
mcoplus 35mm f/1.2

Aparte bokeh tekening

Een van mijn favoriete bevindingen met dit MCOplus 35mm f/1.2-objectief is de aparte manier waarop de bokeh in beeld wordt gebracht. Niet te druk, niet te saai, niet te heftig, maar ook zeker niet te miniem. Het werkt enorm goed bij portretten maar ook in andere foto’s zie je wat het kan doen voor het beeld. Zo is in de skateboard foto te zien dat de bokeh vanaf het board al geleidelijk wegloopt en daarin ook de highlights meepakt. Het geheel wordt versterkt door het licht dat van achteren komt en de kleine hoeveelheid ‘wazigheid’ dat doorschijnt aan de randen van de skater zelf. Bij zijn blouse en broek is er bijvoorbeeld goed te zien dat het beeld simpelweg wegloopt. Iets dat je met een duurdere lens misschien niet zou zien, maar wel een enorm cool effect oplevert. Het objectief blijft in alle opzichten zijn retrokwaliteiten behouden.
mcoplus lamina objectieven

Conclusie MCOplus 35mm f/1.2

MCOplus heeft met de 35mm f/1.2 een gaaf objectief geleverd dat een mooie tekening geeft en ons doet denken aan een oude Helios of Takumar 50mm lens. Dit is geen objectief voor de extreme ‘neat-freak’ die iedere pixel gaat controleren in Photoshop, maar juist een middel om sfeervolle, warme en bijzondere beelden te schieten. Vooral ideaal voor portretten door de analoge feel maar ook voorwerpen komen mooi tot zijn recht.

Beoordeling MCOplus 35mm f/1.2

Beeldkwaliteit 7
Bediening 8
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 8
digifoto pro awards goud

Wij testten de MCOplus 35mm f/1.2 in DIGIFOTO Pro 2.2019 en beoordeelden het objectief met een Goud award voor de goede prestaties.

Specificaties MCOplus 35mm f/1.2

Adviesprijs € 199,-
Brandpuntsafstand 35 mm opbouw 5 elementen in 7 groepen
Maximaal diafragma f/1.2
Minimaal diafragma f/16
Minimale scherpstelafstand 28cm
Aantal diafragmabladen 12
Info  www.laminanederland.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie