Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH

Nieuw: de Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH

Eefke Burg 617 0
De nieuwe Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH heeft geen veel gebruikt brandpunt (90mm) en ook de diafragmawaarde (f/1.5) is exceptioneel. Leica heeft zich erop gericht om met het objectief foto’s te maken met een adembenemende kleine scherptediepte, zodat het onderwerp perfect scherp wordt weergegeven, maar de achtergrond in een mooie onscherpte wordt weergegeven.

De Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH: uitstekende optische prestaties

Het optische ontwerp van de Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH levert uitstekende optische prestaties, zelfs bij een volledig open diafragma. Met zijn 90mm is het een sterke optie voor portretfotografie, maar leent het objectief zich ook nog steeds voor andere vormen van fotografie. Het objectief heeft acht elementen in 6 groepen en kan vanaf 1 meter worden scherpgesteld. Twee van deze elementen zijn asferisch en gemaakt van bijzondere glassoorten. Een zwevend element, wat een lastig onderdeel is om te fabriceren voor een dergelijk compact objectief, zorgt er voor dat de uitstekende prestaties op alle scherpstelafstanden behouden blijven. Er is dan ook geen sprake van vignettering of vertekening.

Lees ook: Kerstkado ideeën voor de fotograaf

Met 11 diafragmabladen krijg je een prachtig ronde bokeh in de achtergrond. Het diafragma is instelbaar in hele, maar ook in halve stops, voor optimaal gebruik in elke lichtsituatie. Het objectief is 91 bij 74mm en weegt 1010 gram en beschikt over een zonnekap, die eenvoudig en snel kan worden uitgetrokken en vastgezet om bescherming te bieden tegen reflecties en strooilicht.

Lees ook: Hoe fotografeer je astro panorama’s?

Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH verkrijgbaar in M-mount

De Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH is verkrijgbaar in M-mount, maar met de M-adapter L is het ook een aantrekkelijke optie voor een Leica SL(2) camera. Door zijn 6-bit codering wordt het objectief automatisch herkend door zowel Leica SL2 als SL camera’s. In combinatie met de hoge resolutie sensor levert dit optimale beeldkwaliteit op. Door de Leica EyeRes hoge resolutie EVF van de SL2 blijft zelfs bij het inzoomen op het live beeld dit nog haarscherp en door focuspeaking is het makkelijker scherpstellen met het objectief.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke