Martin Schoeller naar Nederland

Nederlands Fotomuseum haalt Martin Schoeller naar Nederland

Jasper van Bladel 1500 0
Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt.

De tentoonstelling Martin Schoeller | Big Heads is van 19 mei tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Tijdens de opening op 18 mei zullen, in aanwezigheid van de fotograaf, twee nieuwe ‘big head’ portretten van beroemde Nederlanders worden onthuld. Naast werk uit Close Up wordt er ook werk uit 3 andere portretseries van Schoeller getoond.

De serie Close Up bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de grootsten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.

Vlnr: Barack Obama, 2004; Donatella Versace, 2010; Jack Nicholson, 2002. © Martin Schoeller

Big Head

Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Martin Schoeller wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wij afgebeeld als onbekende mensen. Deze werkwijze resulteert in een democratisering van het fotografisch portret, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met en zonder macht.

Naast een ruime selectie ‘big head’ portretten is er in de tentoonstelling ook werk uit zijn fotoserie Identical te zien. Hierin plaatst Schoeller eeneiige tweelingen naast elkaar en spoort hij de beschouwer aan tot een zoektocht naar de onderlinge verschillen in de miniemste details. Voor de serie Female Bodybuilders fotografeert hij de bijzondere lichamen van sportvrouwen op het hoogtepunt van hun carriere. Zonder digitale bewerking, toont Schoeller hun spectaculaire lichamen zoals ze zijn. Een aantal werken uit deze serie wordt op meer dan levensgroot formaat getoond in de tentoonstelling.

Martin Schoeller

Martin Schoeller (1968, Munchen) startte zijn fotografiecarrière in Berlijn en verhuisde in 1993 naar New York om daar voor een aantal jaar aan de slag te gaan als assistent van portretfotografe Annie Leibovitz. In deze periode ontwikkelde hij zijn ‘ big head’ portrettechniek. Over de afgelopen 20 jaar heeft hij gefotografeerd in opdracht van The New Yorker en is zijn werk gepubliceerd in onder meer Rolling Stone, Vanity Fair, Esquire, Vogue en Harper’s Bazaar. Zijn werk wordt gekocht door de meest prominente verzamelaars van fotografie- en modern kunst. Schoeller exposeert internationaal, heeft verscheidene fotoboeken gepubliceerd en diverse prijzen en onderscheidingen in ontvangst mogen nemen.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper