Fotografen in actie tegen naaktbeleid van Facebook

Meer dan 100 mensen naakt op de stoep bij Facebook

Eefke Burg 9993 0
Het beleid van Facebook verbiedt fotografisch naakt en dit is een probleem voor veel fotografen die hun werk op Instagram en Facebook delen. Dit zou echter snel in verandering kunnen komen. Fotograaf Spencer Tunick organiseerde laatst een naakt fotoshoot buiten de kantoren van Facebook om het beleid aan te vechten. Als gevolg hiervan is Facebook aan het kijken om zijn naaktrichtlijnen te heroverwegen.

Wie heeft het niet meegemaakt? Je bent rustig aan het scrollen door tekeningen binnen Instagram en je komt een tekening tegen waarin animékarakters nogal expliciete seksuele handelingen aan het uitvoeren zijn. Persoonlijk heb ik wel eens een dergelijke post gerapporteerd, maar ik kreeg terug dat dit werd toegestaan. Vreemd, want een dergelijke foto zou nooit worden toegestaan. Maar naakt mag in meerdere vormen niet. Veel naaktfotografen zijn hier onlangs over in protest gekomen.

Fotografen in actie: Facebook past naakt beleid aan

Fotograaf Spencer Tunick organiseerde een fotosessie op 2 juni buiten de kantoren van Facebook in New York. Hij regisseerde meer dan honderd mensen die naakt op de stoep lagen. Ze bedekten hun geslachtsdelen met vergrote afdrukken van mannelijke tepels en vrouwen met tepelstickers. In samenwerking met National Coalition Against Censorship (NCAC) publiceerde Tunick foto's en video's op Instagram om het naaktbeleid van haar moedermaatschappij aan te vechten. De foto's werden op Instagram gepubliceerd, maar werden vervolgens verwijderd.

Fotograaf vijf keer gearresteerd voor naakt fotoshoot

Tunick is vijf keer door de politie van New York gearresteerd voor het organiseren van naaktfotoshoots zonder vergunning. De meest recente shoot was 20 jaar na zijn laatste shoot in New York. De fotograaf gaf na het evenement aan; 'dit is eigenlijk een geklede foto, want mensen zijn gewoon gekleed in mannelijke tepels. Is dat niet slim?'

Facebook heroverweegt naaktbeleid

Na de opnames gaf Facebook een reactie op de naakt fotoshoot, waarin ze aangaven de naaktrichtlijnen opnieuw te bekijken. Goed nieuws voor fotografen die naakt verwerken in hun artistieke foto's. Naar verluid zullen zij een groep kunstenaars, scholen, curatoren en activisten ontmoeten om 'de impact van het huidige beleid te bespreken en hoe zij kan worden herzien om makers van content beter tot dienst te zijn.'

Nog even afwachten dus tot naakt daadwerkelijk wordt weergegeven op Facebook. De vraag rijst of de gebruiker hierop in alle gevallen zit te wachten en wat de impact van het nieuwe beleid zal zijn op minderjarigen.

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke