Kunstmatige intelligentie: meer dan alleen bedreigingen voor de fotograaf
Het is geen geheim dat kunstmatige intelligentie (AI) een revolutie teweegbrengt in veel sectoren. De fotografiesector is daarop geen uitzondering. AI roept gemengde gevoelens op bij fotografen, omdat het bedreigend aanvoelt. Toch hoeft het niet allemaal slecht te zijn en kunnen fotografen de kracht van AI ook benutten om tot betere resultaten te komen.
Computer met de intelligentie van een mens
Kunstmatige intelligentie, of AI, verwijst naar de mogelijkheid van computersystemen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren, probleemoplossing, waarneming en taalbegrip. Een voorbeeld hiervan is ChatGPT, een taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI. Het gebruikt machine learning om menselijke taal te begrijpen en te genereren. ChatGPT kan complexe taken uitvoeren, zoals het schrijven van essays, het beantwoorden van vragen en zelfs het voeren van gesprekken met mensen. Een ander voorbeeld is Quantum Ai Nederland, een handelsplatform voor crypto trading. Dit platform gebruikt AI om marktgegevens te analyseren. Het voert zelfstandig handelstransacties uit op basis van zelfgemaakte analyses, waardoor handelaars potentieel winstgevende handelsmogelijkheden kunnen benutten.
AI: een bedreiging voor fotografen
Met de evolutie van AI-technologie is het vermogen van machines om foto's te genereren, foto's die niet van echt te onderscheiden zijn, aanzienlijk verbeterd. Dit bezorgt professionele fotografen kopzorgen. Ze stellen zich vragen over de waarde van hun werk. Als een AI-algoritme prachtige afbeeldingen kan genereren zonder dat er een fotograaf nodig is om de sluiter te bedienen, waar zit dan de toekomst van de fotograaf? In de praktijk blijkt AI nog niet altijd even goed te zijn in het genereren van foto's. Vooral met handen lijkt AI veel problemen te hebben, maar uiteraard staat de technologie nog maar in de kinderschoenen en zullen deze beperkingen in de toekomst misschien wel worden verholpen.
AI als kans voor fotografen
Aan de andere kant biedt AI onmiskenbare kansen voor fotografen. AI kan bijvoorbeeld helpen bij beeldherkenning en -classificatie, wat waardevol is voor het beheren van grote fotobibliotheken. Daarnaast kan AI nuttige functies bieden, denk maar aan automatische belichtingscorrectie, beeldstabilisatie en zelfs compositie-aanbevelingen. Dit kan fotografen helpen om consistent hoogwaardige beelden te produceren. Het kan foto's beter helpen te maken, bijvoorbeeld door een foto van een stad en een foto van een zonsopgang samen te voegen tot een prachtig panoramabeeld.
Er zijn reeds camera's die AI gebruiken om onderwerpen in een scène te identificeren en de instellingen dienovereenkomstig aan te passen. Denk aan het herkennen van specifieke scènes, zoals landschappen of zonsondergangen. AI kan de fotograaf dus helpen bij het maken van beslissingen over instellingen, bijvoorbeeld de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. En dat zorgt voor betere foto's.
AI en auteursrechten: kunstmatige intelligentie hoeft geen probleem te zijn
Hoewel het legal framework nog in volle ontwikkeling is, wordt het algemeen geaccepteerd dat het gebruik van AI om eigen werken te verbeteren of om nieuwe beelden te creëren geen problemen oplevert voor het auteursrecht. Ook deze werken zijn gewoon beschermd. Het is daarbij wel essentieel dat de AI-tool wordt gebruikt als een middel om een origineel werk te creëren en niet als een manier om het werk van anderen te stelen of te bewerken.