Kunstenaar van het jaar 2020: Saskia Boelsums

Kunstenaar van het jaar 2020: Saskia Boelsums

Zsarisse Knol 582 0
Lopen we niet een beetje te hard? Het jaar 2019 is nog niet eens voorbij, maar de Kunstenaar van het jaar 2020 is al bekend! Vanuit acht finalisten is het publiek gegaan voor de fotograaf Saskia Boelsums als de uiteindelijke winnaar.

Saskia Boelsums is na drie eerdere stemrondes dat bestaat uit kunstkenners, publiek en jury, de uiteindelijke winnaar geworden dankzij het publiek. Momenteel heeft ze een expositie bij de Eduard Planting Gallery  in Amsterdam. Hiermee presenteert ze met ‘Landscape Photography’ een aantal fascinerende beelden die laten zien hoe mooi de landschappen in Nederland kan zijn.

Saskia heeft een sterk signatuur in haar foto’s, ze zijn bijna schilderachtig. Ze wil de kijker de beleving laten zien en maakt de gefotogarfeerde landschap voelbaar. Ze voelt zich sterk verbonden met de Hollandse traditie van landschapschilders. Ze is als een Nederlander opgegroeid , met dezelfde manier van kijken en woont ook in hetzelfde landschap met dezelfde lucht. Het is alleen logisch dat er overeenkomsten te zien is in haar werk en dan van de ander. Maar toch zijn er verschillen, zo leeft Saskia in een andere tijd en in plaats van verf en een doek, maakt zij gebruik van fotografische technieken.

LEES OOK: Gesigneerd exemplaar van nieuwste boek David Yarrow winnen?

Wie is Saskia Boelsums?

Saskia Boelsums is geboren in Amstelveen, maar is opgegroeid in Iran en op Curaçao. Aan de Academie Minerva in Groningen heeft ze grafische en ruimtelijke vormgeving gestudeerd en vanaf 2013 compleet gaan focussen op fotografie. Vanaf dat moment heeft ze in het binnen- en buitenland geëxposeerd en meerdere nominaties en prijzen gekregen. De meeste van haar foto’s heeft ze gemaakt van de Nederlandse landschappen tijdens een waarschuwingscode zoals geel of rood. Juist wanneer wordt geadviseerd om binnen te blijven, gaat de kunstenaar naar buiten: dat komt omdat er dan juist veel eigen dynamiek te zien is in de landschappen en de wolken.

Alle foto's zijn gebruikt met toestemming van Saskia Boelsums