Plus budgetvriendelijke opties ónder de € 1000,-!

Koopgids: welke camera kies je voor landschapsfotografie?

Christel de Wolff 4199
2021 is net begonnen en we zijn nog volop aan het werken aan onze goede voornemens. Is jouw voornemen om je te verdiepen in landschapsfotografie? Val dan niet voor de veelgemaakte fout om je blind te staren op de beste gear. In dit artikel geven we je de beste opties onder de € 1000,- , maar vragen we je daarna gewoon lekker aan de slag te gaan!

Wie dacht dat de jaarwisseling van 2020 naar 2021 ervoor zou zorgen dat de gevolgen van COVID-19 meteen de wereld uit zouden zijn, had het goed mis. De lockdown in Nederland is verlengt en er wordt nog steeds geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk mensen te zien. Natuurlijk konden we onszelf vorig jaar vermaken met allerlei Photoshop en Lightroom tutorials, zoals ook bijgedragen door Adobe Certified Instructor Rob de Winter.

Lees ook: Inspirerend én leerzaam: het Photoshop-boek van Rob de Winter

Maar weer een jaar binnen zitten? Liever niet! Zeker in de donkere januarimaand kun je er maar beter op uit gaan. Wel op een veilige manier natuurlijk! En dat kan gelukkig heel goed als het op fotografie aankomt. Waar beter een nieuwe hobby beoefenen en zo min mogelijk mensen zien als in de natuur? Daarom kijken we vandaag naar landschapsfotografie!

Of je nu al een geoefend fotograaf bent of net komt kijken, maakt niet uit. Ook als je al jarenlange ervaring hebt in bijvoorbeeld sport- of portretfotografie, kan het zijn dat landschapsfotografie vraagtekens oproept. Je gebruikt andere apparatuur én een andere denkwijze. Waar je bij het fotograferen van mensen en activiteiten altijd enigszins gehaast bezig bent, kun je bij landschapsfotografie écht de tijd nemen… tenzij het een wisselvallige dag is natuurlijk!

Landschapsfotografie is bijna therapeutisch te noemen. Veel mensen beginnen met landschapsfotografie na een burn-out of een anderszins stressvolle periode. Het één worden met het landschap en je even volledig kunnen concentreren op het maken van een mooi beeld, zorgt ervoor dat je al je zorgen even kunt vergeten.

Waar fotografeer je mee?

Allereerst maak je de afweging wat voor jou het meest belangrijk is. Ga je voor een mooie wandeling in de natuur waarbij je onderweg wat foto’s maakt? Dan kun je prima uit de voeten met een lichte compact camera, systeemcamera of zelfs je telefoon. 

Lees ook: De Sony A7 III en A7C met elkaar vergeleken

Is jouw doel echter niet de wandeling zelf, maar toch dat ene mooie plaatje in een grote resolutie? Dan doe je er beter aan om een spiegelreflex of een systeemcamera mee te nemen. Gelukkig hoeven die tegenwoordig ook al lang niet meer extreem groot en zwaar te zijn. Kijk maar naar de recent uitgekomen Sony A7C, een extreme compacte camera met tóch een full frame 24mp sensor, hoge ISO-prestaties en een sterke accu.

Welke sensor kies je?

Voor landschapsfotografie kijken we al snel naar een full frame sensor. Waarom? Omdat we graag lekker veel pixels willen op een breed beeld. Vaak fotograferen we met (ultra)groothoekobjectieven en wanneer je dan een kleinere sensor verkiest, zit je al meteen vast aan een cropfactor waardoor je objectieven niet meer zo breed zijn als je zou willen. Ook kun je in lastige lichtomstandigheden komen te staan en wil je, bijvoorbeeld in het bos, optimaal gebruik maken van het dynamisch bereik. Dat zijn veelal eigenschappen waar full frame modellen (van elk merk) het beste uit de bus komen.

Lees ook: Review Panasonic LUMIX S5: fotograferen en filmen is een feest

Aan full frame zit wel een prijskaartje, ook de objectieven zijn duurder dan voor APS-C-camera’s. Daarom zal je altijd zelf de afweging moeten maken. Doe je namelijk ook aan andere soorten fotografie waarbij je bijvoorbeeld juist weer baat hebt bij APS-C-formaat sensoren of past een full frame camera gewoonweg niet in je huidige budget? Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Een andere optie is nog het MFT-formaat sensor, deze zijn nog kleiner dan APS-C. Je ziet dit formaat veel in Olympus en Panasonic. Dit formaat sensor doet het erg goed in kleine en compacte camera’s, maar je levert vaak wel in op de ISO-prestaties en het dynamisch bereik. Toch zijn het mooie en vaak budgetvriendelijke camera’s voor wie wil starten met fotografie en zich misschien ook wil toeleggen op video.

Lees ook: Review Olympus OM-D E-M1 mark III: Ongelimiteerd
 

DIGIFOTO’s Goede kooptips voor onder de 1000 euro!

Wij testen graag allerlei soorten apparatuur, waarbij er ook veel geavanceerd materiaal voorbij komt die alleen voor de rijken bestemd lijkt te zijn. Natuurlijk kun je sparen voor een mooie camera, hobby’s kosten immers geld, maar het is niet altijd nodig. Met een dure camera maak je niet altijd betere foto’s en vaak heb je alle technische nieuwe snufjes van een high end camera helemaal niet nodig. Zonde van het geld dus. Daarom hieronder een mooie selectie van camera’s die wij uitstekend hebben bevonden met een budgetvriendelijke prijs ónder de € 1000,-! En het allermooiste? Deze camera’s zijn natuurlijk veel breder inzetbaar dan alleen voor landschapsfotografie. Doe er je voordeel mee!

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

De E-M10 Mark IV is de kleinste OM-D en de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een compacte oplossing om overal mee naartoe te nemen. De mobiliteit van dit compacte en lichte systeem, inclusief objectieven, is het grootste pluspunt, maar zeker niet het enige. Lees in de review hieronder hoe de camera presteerde in stad én natuur.

Panasonic LUMIX G100

Voor wie niet alleen wil fotograferen, maar mogelijk ook meer wil doen met video én misschien zelfs vloggen is Panasonic hét merk om aan te denken. Deze camerafabrikant heeft zich gespecialiceerd in het beste van fotografie én video. Deze pluspunten komen samen in de compacte Lumix G100, een fijne starterscamera voor aspirant vloggers waarmee je razendsnel content kunt maken en delen.  Lees verder:

Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 is op het eerste gezicht een compacte en bescheiden camera. In volledig zwarte uitvoering is de camera zeer onopvallend  en dus discreet te gebruiken. Al is dat laatste natuurlijk afhankelijk van het objectief wat je erop zet, want wanneer je naar buiten gaat met de X-S10 met daarop de FUJINON XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro, weet je zeker dat je opvalt. Lees hier wat wij van deze gloednieuwe Fujifilmcamera vinden:

Nikon Z 50

In 2018 onthulde Nikon hun aandeel in de spiegelloze race in fotografieland. Nikon koos voor de Z-series. Een geheel nieuw systeem, met grotere, modernere vatting en bijbehorende objectieven. Na de full frame spiegelloze Z 7 en Z 6, bewijst Nikon ook trouw te blijven aan hun achterban die een aps-c-camera prefereert. Met de Nikon Z 50, voegt zich dus een kleiner broertje van de full frame modellen bij de Z-series. Het is een camera met een kleinere sensor, maar met grote ambities. Én heeft een vriendelijk prijskaartje. Lees hieronder onze volledige review:

Fujifilm X-T30

De Fujifilm X-T30 zit qua prijs precies tussen de X-T20 en de X-T3 in. Is het dus X plus 10 of X plus 27, met andere woorden: is het een X-T3 voor veel minder geld, of eerder een X-T20 met wat extra mogelijkheden? Wij zochten het voor je uit in onderstaande review:

Meer weten over al onze awards? Lees DIGIFOTO 6.2020 of bekijk alle online gepubliceerde awards en ander apparatuurnieuws via Gear & Gadgets.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel