Klein en licht: Fujifilm X-A5

Klein en licht: Fujifilm X-A5

Jasper van Bladel 1353 0
Vandaag introduceert FUJIFILM de kleinste en lichtste systeemcamera uit de X-Serie. De FUJIFILM X-A5. De X-A5 beschikt over een nieuwe 24.2 megapixels CMOS sensor en reproduceert de kleuren waarmee we in de X-Serie zo vertrouwd zijn geraakt. Daarnaast heeft de camera een volledig opnieuw ontworpen zoomobjectief, de mogelijkheid om er in 4K mee te kunnen filmen en is hij uitgerust met een touchscreen.
De FUJIFILM X-A5 is een stijlvolle moderne systeemcamera met retro ‘look’. Zo beschikt deze camera bijvoorbeeld over een LCD scherm dat tot wel 180 graden omhoog gedraaid kan worden en is hij uitgerust met geavanceerde en zeer energiezuinige Bluetooth® technologie voor het eenvoudig kunnen delen van gemaakte opnames. Er kunnen bovendien nu tot wel 450 foto’s gemaakt worden op één enkele acculading.
In combinatie met het nieuwe FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ objectief weegt de X-A5 slechts 496 gram. Dat maakt hem tot de lichtste camera uit de FUJIFILM X-Serie met zoom kit objectief. De 24.2 Megapixel CMOS sensor is bovendien voorzien van een fase-detectie autofocussysteem. In combinatie met een nieuw ontworpen beeldprocessor betekent dit dat deze camera tot wel 1.5x sneller zijn beelden kan verwerken dan met voorgaande modellen mogelijk was.

Nieuwe sensor 

De X-A5 combineert een nieuw ontwikkelde 24.2 Megapixels APS-C sensor met de kleurenreproductietechnologie van FUJIFILM. Met meer dan 80 jaar ervaring in de productie van filmtechnologie mag je met een gerust hart stellen dat FUJIFILM beschikt over veel kennis hoe kleur wordt beleefd. In combinatie met het bijgeleverde FUJINON objectief en de nieuwe beeldprocessor is de camera in staat om welhaast ultieme beelden te maken. Dat resulteert in een beeldkwaliteit, waarbij zelfs de kleinste details kunnen worden weergegeven.
 
De camera kan nu iedere fotografische situatie nog beter dan voorheen herkennen door de verbeterde ‘SR + Auto’ mogelijkheid. Ook de kleurreproductie van huidtinten is nog verder verbeterd waardoor deze nog levensechter zijn geworden. Dat maakt dat de X-A5 uitstekend kan worden gebruikt voor het fotograferen van portretten en mensen. Een uiterst populair onderwerp om te fotograferen. Want uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van alle opnames uit deze vorm van fotografie bestaat.
 
De camera kan ook overweg met minder goede lichtomstandigheden. De ISO gevoeligheid kan nu worden ingesteld tot wel 12800 ISO. De ruisprestaties zijn verder verbeterd en ook bewegingen van de camera, of het fotograferen van bewegende onderwerpen onder minder ideale lichtomstandigheden vormen daarmee nu een nog minder grote uitdaging. Al die verbeteringen komen vervolgens allemaal ten goede aan een verbeterde beeldkwaliteit.
De X-A5 is het eerste model uit de X-A serie die beschikt over fase detectie autofocus. Allereerst ontwikkeld voor de premium X-Serie, nu ook toegepast in de X-A5. Door gebruik te maken van een intelligent hybride AF systeem kan er nu tot twee keer toe sneller worden scherp gesteld op een onderwerp. Hierdoor kunnen de mooiste fotografische momenten nog beter worden vastgelegd.

Zoomobjectief 

De X-A5 is de eerste camera waarbij de nieuwe FUJINON XC15-45mmF3.5-56 OIS PZ wordt bijgeleverd. Het is het eerste volledig elektronische zoomobjectief voor de FUJIFILM X-Mount.
Dit zeer lichte en compacte zoomobjectief maakt fotograferen en filmen nog eenvoudiger en daardoor wordt fotograferen of filmen nog plezieriger. Scherpstellen kan al vanaf 5cm afstand dat maakt hem ideaal voor close-up opnames zoals bij het fotograferen van etenswaren. 
 
Het elektronisch aangestuurde zoommechanisme start vanaf 23mm (35mm equivalent) en geeft daardoor meer vrijheid tot het maken van een goede compositie voor zowel foto’s als video.
De X-A5 is aan de achterzijde voorzien van een groot LCD scherm dat tot 180 graden kan worden opgeklapt. Zodra het LCD scherm in deze stand is geplaatst is het achterste instelwiel te gebruiken als zoomknop en als sluiterknop waardoor het maken van selfies (zelfportretten) nog eenvoudiger wordt. In deze stand van het LCD scherm wordt ook de optie ‘Oogdetectie’ automatisch ingeschakeld zodat ieder gezicht altijd scherp in beeld kan worden gebracht. In combinatie met de portret instelling worden huidtinten nog levensechter vastgelegd. Gebruikers kunnen door gebruik te maken van het aanraakgevoelige scherm de verbeteringen voor huidskleuren tot drie niveaus aanpassen. Zo is het nog eenvoudiger om een mooi en vleiend portret te maken.
 
De X-A5 beschikt over 11 unieke FUJIFILM Film Simulaties. Deze bieden de fotograaf nog meer creatieve mogelijkheden vanwege hun unieke kleurtoon en uitstraling alsof er met traditionele film wordt gefotografeerd of gefilmd. Daarnaast beschikt de camera ook nog eens over 17 verschillende creatieve filters waaronder het nieuwe filter “mist verwijderen” en het “HDR Art” filter.

De LCD monitor achterop de camera maakt gebruik van een nieuwe interface voor het aanraakgevoelige scherm (touchscreen), door gebruik te maken van de vingers kunnen de geavanceerde filters of film simulaties nog beter worden gecontroleerd. De knop voor belichtingscompensatie kan nu worden ingesteld van ±3EV naar ±5EV waardoor de fotograaf meer creatieve vrijheid krijgt.
Door gebruik te maken van energiezuinige Bluetooth® technologie kunnen foto’s en video’s nog eenvoudiger en automatisch van de camera op een mobiel apparaat als een smartphone of tablet worden geplaatst. Het enige dat de gebruiker daarvoor hoeft te doen is de ‘FUJIFILM Remote App” op zijn telefoon of tablet te installeren. Aan het gebruik van deze app zijn geen kosten verbonden. De camera is overigens ook compatible met de FUJIFILM Insatx SP-3 printer. 

4K video

De FUJIFILM X-A5 beschikt over ‘High Speed HD Video’ functies, waardoor er slow motion video’s kunnen worden gemaakt met een vertraging van tot wel 4 keer. Met behulp van de functie ‘Multi Focus’, worden 4K video’s automatisch gestapeld, terwijl de gewenste scherptediepte slim wordt gewijzigd. Ook is de camera voorzien van de 4K ‘burst’ functie waarmee er tot wel 15 beelden per seconde in 4K kunnen worden gemaakt. Deze nieuwe 4K videomogelijkheden en de extra functies bieden de gebruikers een nog grotere creatieve vrijheid.

Prijs en beschikbaarheid

FUJIFILM X-A5 + FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ is beschikbaar in februari en heeft een adviesprijs van € 599,-.
 
Info: Fujifilm
 
afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper