een ode aan zwart-wit fotografie

Kim Feenstra en Nikon ambassadeur David Yarrow leggen reis vast in zwart-wit

Christel de Wolff 1695 0
In samenwerking met Nikon, ontdekt Kim Feenstra met behulp van internationaal topfotograaf en Nikon ambassadeur David Yarrow de wereld van zwart-wit fotografie.

Als je een krachtige foto wilt neerzetten kan zwart-wit een uitkomst zijn. Een foto in zwart-wit is namelijk erg geschikt om een onderwerp in een foto te benadrukken. Zwart-wit geeft een unieke kijk op verschillende details: vormen, contrasten, patronen, compositie en belichting zijn in zwart-wit fotografie extra belangrijk.

Nikon ambassadeur David Yarrow zegt hierover: 'Als je mensen in kleur fotografeert, zie je hun kleding of de achtergrond, maar als je ze in zwart-wit fotografeert, zie je hun ziel.' David begon al jong met fotograferen.  Als 20-jarige werkte hij als fotograaf voor The Times in de voetbalstadions bij de wereldbekerfinale in Mexico City. Op de dag van de huldiging maakte David de beroemde foto van Diego Maradona die de wereldbeker vasthield. Deze foto bracht hem vervolgens binnen bij de Olympische Spelen en diverse andere sportevenementen.  Pas veel later ontdekte hij zijn passie voor het vastleggen van de natuur. Dankzij zijn indringende en meeslepende fotografie heeft hij een stevige reputatie opgebouwd als een van de best verkopende kunstfotografen ter wereld.

Met Nikon naar Kenia

Onder leiding van regisseur Joris Noordenbos vertrok een film-crew naar Kenia. Het team reisde samen met Kim Feenstra en David Yarrow naar Lake Amboseli, nabij de grens tussen Kenia en Tanzania, om daar de wereld van zwart-wit fotografie te ontdekken. Een impressie zie je in de video hieronder:

 

 

Nikon apparatuur en tips & tricks

Kim en David maakten gebruik van de Nikon D850 en Nikon D750 camerabody's en namen drie stuks lenzen mee namelijk de AF-S Nikkor 105mm f/1.4 E ED, AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8 E ED VR en de AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8 E FL ED VR. De indrukwekkende beelden die het duo hiermee maakte vind je op de speciaal voor dit project opgerichte website van Nikon.

Behalve spectaculaire beelden te tonen, legt David door middel van tips en tricks uit hoe ook jij prachtige zwart-wit (reis-)beelden kunt maken. In drie video's neemt hij je mee in zijn workflow. Wat moet je meenemen? (What's in the Bag?) Hoe ga je om met licht? (Natural Light) en waar moet je aan denken als je een mens of dier gaat benaderen? (How to approach your subject). De video's van Nikon zijn allemaal Nederlands ondertiteld dus maken het super makkelijk om te volgen.

Lezersgallery

Geinspireerd geraakt om zelf met zwart-wit fotografie aan de slag te gaan?  Zoals altijd kun je jouw resultaten uploaden in onze lezersgallery. We zijn erg benieuwd naar jouw resultaten.

Lees ook: Gerenommeerd kunstfotograaf David Yarrow nieuw Europees ambassadeur van Nikon

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel